Ορόσημα κατά της εμπορίας ζώων: Σχεδόν 1.000 είδη υπό εξαφάνιση επαναπατρίστηκαν στη Μαδαγασκάρη

Μεταξύ 1975 και 2019, η Ταϊλάνδη εισήγαγε άμεσα και έμμεσα σχεδόν 35.000 ζώα ή προϊόντα τους από τη Μαδαγασκάρη.
Open Image Modal
via Associated Press

Η Ταϊλάνδη πραγματοποιεί μια σημαντική κίνηση στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης άγριων ζώων, επιστρέφοντας σχεδόν 1.000 απειλούμενες χελώνες και λεμούριους στη Μαδαγασκάρη.

Η πρώτη ομάδα ζώων ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής το Σάββατο 30 Νοεμβρίου. Αυτή η κίνηση αποτελεί ένα βήμα προς την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας και την προστασία των εν λόγω ειδών, που είναι θύματα παράνομων εμπορικών δικτύων. Η επαναφορά των ζώων στη φυσική τους πατρίδα είναι μια νίκη για τις περιβαλλοντικές αρχές και οργανισμούς που μάχονται ενάντια στην παράνομη διακίνηση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Η επαναπατρισμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει ποτέ μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με Ταϊλανδούς αξιωματούχους.

Η αστυνομία της Ταϊλάνδης ανέκτησε 1.117 ζώα, από τα οποία τα οκτώ είχαν πεθάνει, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά της διακίνησης στην επαρχία Τσούμφον στα νότια της χώρας τον Μάιο.

Μεταξύ αυτών βρέθηκαν χελώνες-αράχνες, ακτινωτές χελώνες, λεμούριοι με δακτυλωτές ουρές και καφέ λεμούριοι, όλα καταγεγραμμένα ως «τα πλέον απειλούμενα» ζώα στον κόσμο σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES).

Αυτά τα είδη είναι ιδιαίτερα περιζήτητα στην Ασία ως εξωτικά κατοικίδια, αν και η αναπαραγωγή του φυσικού τους περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά δύσκολη, θέτοντας συχνά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ορισμένα από τα ζώα που κατασχέθηκαν τον Μάιο έχουν πεθάνει από τότε λόγω κακής υγείας, που προκλήθηκε από την έλλειψη τροφής και νερού κατά τη μεταφορά τους στην Ταϊλάνδη. Μερικά από αυτά δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης πραγματοποίησαν επίσημη τελετή στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ την Τετάρτη, όπου παρέδωσαν τα ζώα σε αξιωματούχους της Μαδαγασκάρης.

Συνολικά 961 ζωντανά ζώα θα επιστρέψουν σε τρεις πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Qatar Airways.

Ο Δρ. Chalermchai Sri-on, υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός δείχνει τη δέσμευση της χώρας στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης άγριας ζωής καθώς και την προτεραιότητα που δίνεται στην ευημερία των κατασχεθέντων ειδών.

 

 

Ο Attapol Charoenchansa, διευθυντής του Τμήματος Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Διατήρησης Φυτών, δήλωσε στο CNN ότι αναμένει πως οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

«Πραγματοποιώντας τέτοιες επιχειρήσεις και προβάλλοντάς τες παγκοσμίως, δείχνουμε ότι γίνονται συλλήψεις και ανταλλαγές, κάνοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αντιληφθούν ότι η κατοχή αυτών των ζώων δεν είναι σωστή», είπε.

«Μερικοί μπορεί να σκέφτονται ότι αν έχουν χρήματα, μπορούν να τα αγοράσουν και να τα συλλέξουν, αλλά αυτό δεν ισχύει».

Η βρετανική οργάνωση για τη διατήρηση της άγριας ζωής Traffic δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός αποτελεί «μια πραγματική απόδειξη της δύναμης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης της διακίνησης άγριας ζωής».
Το παράνομο εμπόριο ξυλείας και άγριας ζωής έχει αναγνωριστεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για την πλούσια βιοποικιλότητα της Μαδαγασκάρης, σύμφωνα με έκθεση του 2023.

Η Ταϊλάνδη είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άγριας ζωής από τη Μαδαγασκάρη στη Νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή που παίζει «καθοριστικό ρόλο» στο εμπόριο και την επανεξαγωγή ορισμένων από τα πιο απειλούμενα είδη της Μαδαγασκάρης, αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ 1975 και 2019, η Ταϊλάνδη εισήγαγε άμεσα και έμμεσα σχεδόν 35.000 ζώα ή προϊόντα τους από τη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με την έκθεση.