Εξι μήνες συνολικά κλειστά από την αρχή της πανδημίας, και «τα κομμωτήρια πηγαίνουμε ”με την πρώτη” (αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους αυτοκινήτου)», λέει στην HuffPost ο Απόστολος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων Κομμωτών Αττικής «Ο Ερμής» που εκπροσωπεί περισσότερα από 200 κομμωτήρια της Αττικής για την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης άκρων στο πλαίσιο της μερικής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παρ′ όλα αυτά, όλα είναι έτοιμα κι οι άνθρωποι του χώρου στα πόστα τους σ′ αυτό το νέο άνοιγμα που φέρνει μαζί ελπίδες ότι η νέα κανονικότητα δεν μπορεί να είναι και πάρα πολύ μακριά - παρά το έντονο επιδημιολογικό φορτίο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, μπορεί, λοιπόν, τα κομμωτήρια να αποτελούν έναν κλάδο της οικονομίας που ανοίγει, το «φορτίο», όμως, της, πανδημίας που βαστά έναν και πλέον χρόνο έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην επαγγελματική του κοινότητα. «Το παραεμπόριο κι ο εξορθολογισμός των εξόδων είναι τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου μας αυτή την στιγμή», λέει ο κ. Ζουμπουλάκης τονίζοντας ότι το άνοιγμα των κομμωτηρίων δεν μπορεί παρά να είναι ωφέλιμο, αλλά οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι εκείνες που παρουσιάζονται περισσότερο «θιγμένες» από τα κακά που έφερε μαζί της η πανδημία. Ο ίδιος επίσης επισημαίνει ως περιπτώσεις συναδέλφων του που παρουσιάζουν πρόβλημα εκείνους που είναι ανδρόγυνα και εργάζονται στην ίδια δουλειά, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που η πανδημία τους ανάγκασε να κλείσουν καλά - καλά πριν ανοίξουν αλλά και τους μεγαλύτερης ηλικίας κομμωτές που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους νεότερους.
Για τον ίδιο, τα κομμωτήρια είναι ένας χώρος όπου η φύση τους αλλά και η ιδιαίτερα αυστηρή τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων τα καθιστούν πολύ ασφαλέστερους χώρους από το σούπερ μάρκετ. «Στα κομμωτήρια υπάρχουν προσωποποιημένα ραντεβού, ιχνηλάτηση, πλήρης έλεγχος εισόδων κι εξόδων, ενώ αντιστοιχεί ένα άτομο σε κάθε 25 τ.μ. κάτι που συνεπάγεται τέσσερα άτομα σε 100 τ.μ. Απαγορεύεται επίσης ο καφές, τα περιοδικά και τα ... αγγίγματα».
Δεν χάνει την ευκαιρία να στηλιτεύσει το παραεμπόριο που βρίσκεται σε ισχύ την εποχή της πανδημίας. «Πολλοί συνάδελφοι έχουν πάρει το βαλιτσάκι τους και τρέχουν από σπίτι σε σπίτι. Αυτό δεν είναι μόνο μια πληγή για τον χώρο μας, αλλά και παράνομο... Και δυστυχώς συνειδητοποιούμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται σ′ αυτό...»
Στην ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία και νούμερα που αποτυπώνουν τις οικονομικές απώλειες που έφερε η πανδημία στον συγκεκριμένο κλάδο, ο κ. Ζουμπουλάκης απαντά ότι, αν και δεν έχει υπάρξει κάποια χρηματοοικονομική μελέτη, μέχρι το τέλος της χρονιάς το χάσιμο υπολογίζεται να είναι 30 - 40%.
Τεχνίτες περιποίησης άκρων: «Δεν νιώθουμε τυχεροί και ξεχωριστοί που ανοίγουμε διότι θα θέλαμε όλη η αγορά να δουλέψει ώστε να δουλέψουμε όλοι μαζί»
«Δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να συγκριθούμε με έναν κλάδο όπως του θεάτρου που είναι μόνιμα κλειστός», λέει με την σειρά του ο Αλέξανδρος Μπούκουρης Πρόεδρος του νεοσύστατου αλλά ταχέως εξελισσόμενου Σωματείου Ελλήνων Καταστηματαρχών Περιποίησης Άκρων», «αλλά ο κλάδος μας έχει πληγεί καθώς όλα είναι αλυσιδωτά». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καταναλωτής την εποχή της πανδημίας δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να θέλει να είναι περιποιημένος. «Για ποιο λόγο να θέλει άλλωστε; Για να βγει από την κρεβατοκάμαρα να πάει στο σαλόνι του;» Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όσοι εργάζονται στον συγκεκριμένο κλάδο δεν είναι πανέτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες του κι εύχονται αυτή η αρχή να φέρει μαζί της γενικότερο «άνοιγμα» συνοδευόμενο από μια καλύτερη εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα προβλήματα στον κλάδο του συμβαίνουν διότι πολλοί τεχνίτες δεν είναι διαθέσιμοι, καθ′ ότι τους απορροφά η μαύρη εργασία - δεν σταμάτησε ποτέ κι είναι πρόβλημα διότι οι καταναλωτές έχουν μάθει όλοι να εξυπηρετούνται στα σπίτια πλέον. «Μέχρι και χορηγούμενη διαφήμιση έχουμε δει στα σπίτια τεχνιτριών με προσφορές για τον καιρό της πανδημίας. Και κάποιος που έχει βολευτεί με μια τεχνίτρια που έρχεται σπίτι του δεν θα πάει τόσο εύκολα στο κατάστημα», εξηγεί. Και συνεχίζει:
«Εκτιμώ ότι η κίνηση θα είναι μειωμένη. Το μεγαλύτερο ζήτημα στις δικές μας υπηρεσίες είναι ότι ένα άτομο προσφέρει μια υπηρεσία: Μια κοπέλα μπορεί να κάνει ένα μανικιούρ. Αν προσθέσουμε σ′ αυτό τις μειωμένες θέσεις εργασίας, τα επιπλέον έξοδα για πλεξιγκλάς, για αντισηπτικά, τα γάντια, τις μάσκες και όλα αυτά, πολλά μαγαζιά ”μπαίνουν μέσα”. Νούμερα δεν μπορούμε να αναφέρουμε, αλλά μπορούμε να πούμε σε γενικές γραμμές ότι ο τζίρος έχει πέσει κάτω από το 50%. Μην ξεχνάτε ότι το επάγγελμά μας είναι κυρίως εποχιακό. Εμείς δουλεύουμε κυρίως το καλοκαίρι για να βγάλουμε τα σπασμένα του χειμώνα».
Καταλήγει: «Εμείς και τα κομμωτήρια είμαστε οι μοναδικοί που ανοίγουν στην αγορά αυτή την περίοδο. Από την μια, είναι η μόνη διέξοδος για τον πολίτη, να βγει να κάνει κάτι, να πάει να καλλωπιστεί... Χαρά μας θα είναι να ανοίξουν όλοι οι κλάδοι. Τότε θα έχουν όλοι δουλειά και θα έχουμε κι εμείς δουλειά από τους υπόλοιπους που δουλεύουν. Δεν χαίρομαι που ανοίγουμε εμείς και τα κέντρα αισθητικής είναι κλειστά. Σε σχέση με τους άλλους κλάδους της οικονομίας δεν νιώθω ο τυχερός κι ο ξεχωριστός διότι θα ήθελα όλη η αγορά να δουλέψει ώστε να δουλέψουμε όλοι μαζί».
Σύλλογος Αισθητικών: Παραμένουμε κλειστοί, συνιστούμε υπομονή κι ο κόσμος να μην δέχεται παράτυπες υπηρεσίες
Επειδή όλες οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την προσωπική περιποίηση και ομορφιά στο μυαλό πολλών καταναλωτών είναι ενιαίες, πολλοί κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι μαζί με τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης άκρων ανοίγουν και τα εργαστήρια αισθητικής. «Αυτό είναι λάθος», εξηγεί στην HuffPost η Κωνσταντίνα Φραγκοδημητροπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος και Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγου Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδος που αριθμεί εννέα συλλόγους σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το επάγγελμα του αισθητικού παραμένει ακόμα και σήμερα σε αναστολή στις ζώνες πολύ αυξημένου κινδύνου - «βαθύ κόκκινο». «Στην Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Θεσσαλία, τους μισούς νομούς της Κρήτης, στην Αχαΐα, και σε αρκετές ακόμη περιοχές που ανήκουν σ′ αυτές τις ζώνες δεν λειτουργούν τα εργαστήρια αισθητικής σε αντίθεση με τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης άκρων», μας λέει - αφού πρώτα μας εξηγήσει ποιες υπηρεσίες προσφέρουν τα προαναφερθέντα εργαστήρια.
«Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι η αισθητική του προσώπου (περιποίηση υγιούς δέρματος με καθαρισμό, ενυδατώσεις, ειδικές αγωγές για διάφορα θέματα που μπορεί να παρουσιάζει η επιδερμίδα μας), η περιποίηση σώματος, η προσωρινή ή μόνιμη αποτρίχωση, το μακιγιάζ και οι περιποιήσεις για την ευεξία και την υγεία του δέρματος».
Σύμφωνα με την ίδια, «είμασταν κλειστά το περσινό διάστημα Μαρτίου - Απριλίου μέχρι και τις 4 Μαΐου που έγινε η επανεκκίνηση της δραστηριότητάς μας. Το επάγγελμα του αισθητικού μπήκε σε αναστολή ξανά στις 4 Νοεμβρίου σε τέσσερις περιοχές για την βόρεια Ελλάδα και σε έντεκα για την υπόλοιπη και δεν επανεκκίνησε καθόλου τις δραστηριότητές του στις περασμένες γιορτές. Ανοιξε για ένα μικρό διάστημα από τις 18 Ιανουαρίου ως και τις 10 Φεβρουαρίου 2021».
Οπως επίσης εξηγεί, «οι αισθητικοί ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας, ανήκουν στην οικογένεια του υπουργείου Υγείας κι εποπτεύονται από τις γενικές διευθύνσεις υγιεινής των Περιφερειών. Τα καταστήματα περιποίησης άκρων και τα κομμωτήρια ανήκουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κι εποπτεύονται από τους Δήμους. Είναι δηλαδή άλλες δομές με τα εργαστήρια να αποτελούν μια δομή πιο αυστηρά δομημένη. Εχουμε προσωπικό επιστημόνων και γνωρίζουμε καλά πώς να προστατεύουμε την δημόσια υγείας κι ασφάλεια. Μπορούμε να αξιοποιηθούμε ως προς τα προβλήματα που προκύπτουν στο δέρμα από την συχνή χρήση αντισηπτικών, από την ακμή που μπορεί να προκύψει από την χρήση της μάσκας κ.τ.λ.».
Η πληροφόρηση του κλάδου από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι θα ανοίξει όσο πιο άμεσα γίνεται. Μέχρι τότε; «Εφ′ όσον οι υπηρεσίες αισθητικής είναι σε αναστολή και για όσο διάστημα συμβαίνει αυτό - ελπίζουμε όχι πολύ - θα λέγαμε ο κόσμος όπου βλέπει να παρέχονται τέτοιου είδους υπηρεσίες θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι γίνονται παράτυπα και να κάνει λίγο υπομονή και να μην δέχεται τέτοιου είδους υπηρεσίες στο σπίτι γιατί αυτό δεν βοηθά καθόλου να κρατήσουμε το ΕΣΥ μας ζωντανό. Λίγη υπομονή μέχρι η Πολιτεία να δώσει το πράσινο φως για να δοθούν οι υπηρεσίες μας σωστά από επαγγελματίες μόλις ανοίξουμε. Λίγη υπομονή ακόμα....»