Οργή για τα lockdown στην Κίνα: Κλιμάκωση των διαδηλώσεων στη Γκουανγκτζού

Συγκρούσεις με την αστυνομία.
Open Image Modal
.
VIDEO OBTAINED BY REUTERS via via REUTERS

Πολίτες στη Γκουανγκτζού της Κίνας συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φορούσαν λευκές προστατευτικές στολές το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν online- στις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις από μια σειρά διαμαρτυριών ενάντια στα lockdown για την Covid-19 που κλιμακώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Οι συγκρούσεις, οι οποίες ακολουθούν τις διαμαρτυρίες στη Σαγκάη, το Πεκίνο και αλλού, έλαβαν χώρα καθώς η Κίνα παρουσιάζει αριθμούς- ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματά της και αξιωματούχοι υγείας- μεταξύ των οποίων και στην περιοχή γύρω από τη Γκουανγκτζού, στα νότια- ανακοίνωναν μερική χαλάρωση των περιορισμών.

Το μεγαλύτερο κύμα ανυπακοής των πολιτών της ηπειρωτικής Κίνας από τις διαδηλώσεις της πλατείας Τιενανμέν το 1989 έρχεται καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει προβλήματα μετά από δεκαετίες με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Η εποχή της ευημερίας ήταν θεμελιώδους σημασίας για το «κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ του κομμουνιστικού κόμματος και του πληθυσμού, οι ελευθερίες του οποίου έχουν περιοριστεί σημαντικά από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πριν από 10 χρόνια.

 

Open Image Modal
.
VIDEO OBTAINED BY REUTERS via via REUTERS

 

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, δεκάδες αστυνομικοί με λευκές στολές προστασίας, κρατώντας ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους, προχωρούσαν σε σχηματισμό πάνω από φράγματα για lockdown που είχαν καταρρεύσει, ενώ εναντίον τους εκτοξεύονταν αντικείμενα. Αργότερα αστυνομικοί εθεάθησαν να συνοδεύουν άτομα με χειροπέδες σε άγνωστη τοποθεσία.

Άλλο βίντεο έδειχνε άτομα να πετάνε αντικείμενα στην αστυνομία, ενώ ένα τρίτο έδειχνε δακρυγόνο να πέφτει ανάμεσα σε ένα μικρό πλήθος σε στενό δρόμο.

Το Reuters επιβεβαίωσε ότι τα βίντεο ήταν από το Χαϊτσού της Γκουανγκτζού, όπου έλαβαν χώρα ταραχές λόγω της Covid πριν από δύο εβδομάδες, μα δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει πότε τραβήχτηκαν ακριβώς ή την ακριβή ακολουθία των γεγονότων και το τι προκάλεσε τις συγκρούσεις. Αναρτήσεις στα social media έλεγαν πως οι συγκρούσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης και προκλήθηκαν λόγω μιας αντιπαράθεσης σχετικά με τους περιορισμούς για τα lockdowns.

Το China Dissent Monitor του Freedom House (το οποίο χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση) υπολόγιζε πως τουλάχιστον 27 διαδηλώσεις έγιναν στην Κίνα από το Σάββατο ως τη Δευτέρα. Το think tank ASPI της Αυστραλίας υπολόγιζε 43 διαδηλώσεις σε 22 πόλεις.

Με πληροφορίες από Reuters