Οταν ο Μπάιντεν ζητούσε παραγραφή χρέους για την Ελλάδα

Από το βήμα του συνεδρίου Concordia Summit που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2017.
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Είναι επίσημο. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και διάδοχος του Ντόναλντ Τραμπ. Την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Αθήνα ήταν το καλοκαίρι του 2017, ως πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και φαβορί ήδη από τότε για το χρίσμα των Δημοκρατικών. 

Στις 7 Ιουνίου του 2017, ο Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να συμμετάσχει στην πρώτη ευρωπαϊκή διάσκεψη του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia. Αποστολή του οργανισμού αυτού είναι η ανάπτυξη συμμαχιών για την κοινωνική ευημερία.

Ήταν ακριβώς τέσσερις μήνες πριν επισκεφθεί ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και δηλώσει ότι «μοιάζει διαβολικός (ο Τραμπ), αλλά γίνεται για καλό» (17/10/17). 

Στο συνέδριο, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει, ότι «η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σημαντική, όπως έγινε προ 70 ετών όταν ο Τρούμαν έκανε το δόγμα του», ενώ τόνισε ότι ξεκίνησε τα πολιτικά του βήματα από την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.

Παραγραφή του χρέους 

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τονίσει τότε, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα εργάστηκαν σκληρά για να πείσουν την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα στην οικονομική κρίση και είχε υπογραμμίσει ότι είναι υπέρ της οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας και αυτό επιβάλλει παραγραφή του χρέους.

Επιπλέον, ο κ. Μπάιντεν είχε αναφερθεί και στην τρομοκρατία που ταλανίζει τον κόσμο και την Ευρώπη και είχε ευχαριστήσει τους Έλληνες που δέχτηκαν «στη χώρα τους πλήθος προσφύγων».

Τελειώνοντας την ομιλία του, επανέλαβε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η προάσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης, βοηθάει τα συμφέροντα της Αμερικής».

Επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο 

Μία ημέρα πριν, στις 6 Ιουνίου, ο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και είχαν μια μακρά εγκάρδια συνάντηση. Να θυμηθούμε ότι ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν είχε εργασθεί εντατικά για το Κυπριακό, άσχετα αν δεν προχώρησε η λύση του λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.