Οξύνωτος: Ο καρχαρίας με πρόσωπο χοίρου που γρυλίζει όταν βγαίνει από το νερό

Το χρώμα του είναι γκρι ή καφέ-γκρι και το ραχιαίο πτερύγιο είναι τριγωνικό.
Open Image Modal
DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY via Getty Images

Η επιστημονική ονομασία του είναι Oxynotus centrina και το συναντάς στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό από τη Νορβηγία έως τη Νότια Αφρική και τη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Το ψάρι αυτό είναι γνωστό σε αρκετές περιοχές ως οξύνωτος ή κεντρόνι ή αχινόγατος ή χοιροκαρχαρίας.

Πρόκειται για ένα βενθικό είδος, το οποίο προτιμά λασπώδη υποστρώματα. Απαντά σε βάθη από 60 μέχρι 800 μέτρα. Το σώμα του είναι ασυνήθιστο για καρχαρία λόγω του ύψους του. Το χρώμα του είναι γκρι ή καφέ-γκρι και το ραχιαίο πτερύγιο είναι τριγωνικό.

 

 

Ο οξύνωτος τρέφεται με μικροοργανισμούς και μαλάκια. Η αναπαραγωγή του οξύνωτου πραγματοποιείται κατά τον χειμώνα Είναι ένας ωοζωοτόκος, μεσαίου μεγέθους καρχαρίας, που γεννά από 10 έως 16 κάθε φορά.

«Συνήθως αποκαλείται «γουρουνόψαρο» επειδή όταν βγαίνει από το νερό γρυλίζει», είπε ο Γιούρι Τιμπέρτο από το Ενυδρείο Έλβα στην Ιταλία, στο Toscana Media News το 2021.

Σε συνδυασμό με το «γουρουνίσιο» πρόσωπό του, ο οξύνωτος έχει επίσης ένα κοντό, αμβλύ ρύγχος με ογκώδη ρουθούνια.

Αυτά τα περίεργα χαρακτηριστικά σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους καθώς περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κολυμπώντας ακριβώς πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας αναζητώντας τροφή. 

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο οξύνωτος τρέφεται επίσης με τα αυγά άλλων καρχαριών

Αν και αυτοί οι καρχαρίες έχουν μικρή εμπορική αξία, τα μεγάλα ραχιαία πτερύγια και τα αγκάθια τους τους καθιστούν επιρρεπείς στο να πιαστούν στα δίχτυα των  ψαράδων. Επίσης βρίσκονται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Πηγή: LiveScience