Παύλος Πολάκης: «Κουζουλάθηκε» ή μήπως όχι; Η πολιτική παρτίδα πίσω από τον κρότο

Η «επανάσταση» του Πολάκη μπορεί να εξηγηθεί (και) με πολιτικούς όρους. Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Open Image Modal
Κατάθεση αναφοράς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη και ο Μάριο Κάτση ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, συνοδευόμενη από στοιχεία τεκμηρίωσης, με την οποία του ζητούν να διερευνήσει κατ' απόλυτη προτεραιότητα υπόθεση εταιρείας χωρίς άλλο κύκλο εργασιών και χωρίς να έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς, η οποία κατά τα έτη 2018 έως 2020 φέρεται να έχει εκδώσει 29 τιμολόγια παροχής υπηρεσιών συνολικού ποσού 240.000 ευρώ σε γνωστή εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας και δημοσκοπήσεων, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα έχει επίσης εκδώσει εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 5,3 εκατομμυρίων ευρώ και προς εταιρεία που τυγχάνει επίσημη προμηθεύτρια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του λογισμικού Predator, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

 

Ο Παύλος Πολάκης μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι είναι εκρηκτικός ή παρορμητικός, όμως δεν είναι αφελής. Έχει καταγράψει μία διαδρομή που τον έφερε όχι μόνο στη Βουλή, αλλά τον έκανε υπουργό και στέλεχος πρώτης γραμμής στον ΣΥΡΙΖΑ, με πιθανώς ακόμα μεγαλύτερες πολιτικές φιλοδοξίες.

Μία πρόχειρη ανάγνωση των κινήσεών του, που θα βασιζόταν στον συλλογισμό ότι «τα κάνει όλα επειδή παρασύρεται», θα ήταν επιεικώς αφελής.

 

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε ερωτήσεις και πέντε λογικές απαντήσεις

1. Τι κάνει ο Πολάκης με τη δημόσια ρήξη; Του «ξέφυγε» ή όχι;

H ρήξη προέκυψε μετά από κλιμάκωση της στάσης του Πολάκη, δεν ήρθε ξαφνικά μετά την ανάρτηση στο Facebook, όταν ο Πολάκης «κρέμασε» τις φωτογραφίες δικαστών και δημοσιογράφων. Το «πρώτο ημίχρονο» παίχτηκε με την δημόσια απαίτηση Πολάκη να μπει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά ως υποψήφιος ο Μιχάλης Χαιρετάκης. Eίναι «κολλητός» του ο Χαιρετάκης; Όχι, όμως θα «έκοβε» σταυρούς από τον Γιώργο Σταθάκη, που είναι φαβορί για να εκλεγεί πρώτος στα Χανιά - και αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Πολάκη που πήγαινε για δεύτερος, με κίνδυνο να έμενε ακόμα και εκτός Βουλής στις εκλογές που έρχονται.

 

2. Γιατί το κάνει τώρα ο Πολάκης;

Ο Πολάκης προτίμησε να συγκρουστεί ανοιχτά, γνωρίζοντας ότι μετά την κόντρα για τον Χαιρετάκη είχε μεγάλη πιθανότητα να καταλήξει όλο αυτό σε ρήξη - και το κάνει επίτηδες προεκλογικά. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις εκλογές και μείνει πάλι εκτός κυβέρνησης, τότε θα μπορούσε να τεθεί θέμα ηγεσίας ή έστω να γίνει μία τέτοια συζήτηση στο κόμμα. Ο Πολάκης τότε θα χρησιμοποιούσε το επιχείρημα «εγώ τα είπα και προεκλογικά», ασκώντας ενδεχομένως κριτική στον Τσίπρα, επειδή εκείνος δεν υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή και το πήγε «πολιτισμένα». Επί της ουσίας, εάν ο Πολάκης βλέπει τον εαυτό του ως μελλοντικό ηγέτη ή διεκδικητή της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε να εγγράψει την υποθήκη του. 

3. Και η παράμετρος Παππάς;

Αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης. Ο Νίκος Παππάς καταδικάστηκε για πλημμέλημα στο Ειδικό Δικαστήριο και έχασε πόντους εσωκομματικά, όμως παραμένει εντός τειχών. Κατά ορισμένους, έχει λόγους και ανάγκη να παραμένει, επειδή ίσως δεν έχει κλείσει οριστικά ο δικαστικός κύκλος, μετά την αποστολή των SMS της γραμματέως του Καλογρίτσα για περαιτέρω διερεύνηση σε δικαστικό επίπεδο. Η βουλευτική ασυλία είναι μία παράμετρος, πιθανώς, για τον Παππά. Τώρα ο Πολάκης βγαίνει και στοχοποιεί τους δικαστές, κρεμώντας τα πρόσωπά τους στο Facebook κατά τρόπο ανοίκειο και απαράδεκτο, προκαλώντας πόλωση και με τον κόσμο της Δικαιοσύνης σε κάποιο βαθμό. Η πρώτη ανάγνωση θα ήταν ότι «βάζει πλάτη» για τον Παππά. Η πιο σοβαρή δεύτερη ανάγνωση, όμως, είναι ότι μπορεί ο Παππάς να πληρώσει σε κάποιο βαθμό για την ακραία πράξη του Πολάκη. 

4. Γιατί ο Τσίπρας τον διώχνει χωρίς δεύτερη σκέψη;

O Aλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να το σκεφτεί περισσότερο. Δεν είναι μόνο ότι ο Πολάκης πάει να ανατρέψει ντε φάκτο την κεντρική κομματική γραμμή και ότι επιχειρεί να εκθέσει ως «υποχωρητικό» τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Kυρίως, ο Πολάκης εκπροσωπεί μία μερίδα στελεχών (δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσα είναι αυτά, όμως σίγουρα υπάρχουν), που τάσσονται υπέρ των σκληρών αποφάσεων ή του υψηλού ρίσκου, αν προτιμάτε... Άλλοτε ήταν ο Βαρουφάκης με την έξοδο από την ευρωζώνη, ή ο Λαφαζάνης με την έφοδο στο Νομισματοκοπείο, τώρα είναι ο Πολάκης με την στοχοποίηση του «εχθρού» στο Facebook. Στο «εχθρός» μπορούμε να φανταστούμε οποιονδήποτε αύριο.

5. Δηλαδή, Πολάκης όπως Λαφαζάνης και Βαρουφάκης, ή κάτι άλλο;

Αυτή είναι μία ερώτηση που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί σήμερα, αλλά δεν θα αργήσει να απαντηθεί. Δηλαδή, πριν από τις εκλογές σίγουρα θα ξέρουμε εάν ο Πολάκης ελπίζει ότι θα επιδιώξει «ρεβάνς» εντός ΣΥΡΙΖΑ, ή απλώς παίρνει το δρόμο του για κάποια άλλη πολιτική κίνηση. Νέο κόμμα; Σύμπραξη με άλλους εκτός ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει και ο τρίτος δρόμος...εκτός πολιτικής. Όμως, αν έβαζα στοίχημα, σήμερα που το κουβεντιάζουμε δεν θα ποντάριζα τα λεφτά μου σε ένα Πολάκη που απλώς θα ιδιωτεύσει.