Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Δεκτή η σχετική πρόταση της εισηγήτριας για την ενταξιακή προοπτική της Αγκυρας.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Υπερ της πρότασης για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, και εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τις τουρκικές δημοκρατικές δυνάμεις.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικό, καθώς μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η σχετική πρόταση της εισηγήτριας για την ενταξιακή προοπτική της Αγκυρας, Κάτι Πίρι, πέρασε με 370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές.

 «Δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτό το Κοινοβούλιο που να πιστεύει ότι αυτή η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ» είχε δηλώσει νωρίτερα η Ολλανδή Ευρωβουλευτής, μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η ίδια ευχαρίστησε το σώμα μετά το πέρας της ψηφοφορίας για το αποτέλεσμα.

Οργή στην Αγκυρα: «Ασήμαντη απόφαση»

Εντονη ήταν η pπρώτη αντίδραση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, στο άκουσμα της απόφασης που συνιστά ηχηρό «χαστούκι» στα σχέδια του Ερντογάν.

«Η απόφαση ήταν ασήμαντη, άκυρη και χωρίς αξιοπιστία», έγραψε στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ,υποστηρίζοντας ότι «αυτή η δείχνει την ακροδεξιά τάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στη μακροσκελή ανάρτησή του, σημείωσε, ακόμη,  ότι αυτή στην απόπειρα πραξικοπήματος «το Ευρωκοινοβούλιο δεν πραγματοποίησε ούτε μια επίσκεψη αλληλεγγύης στην τουρκική Βουλή και ότι ο Πρόεδρος της, μήνες μετά επισκέφθηκε την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αλλά δεν τους ενοχλεί καθόλου να συνεργάζονται με τους ηγέτες του πραξικοπήματος. Είναι γνωστός σε όλους ο ρατσισμός του επιτρόπου διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και η εγγύτητα του συντάκτη της έκθεσης με τους υποστηρικτές των τρομοκρατών παρά με την δημοκρατία». 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε, με τη σειρά του την  απόφαση της Ευρωβουλής. Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «μονόπλευρη και κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση» και συμπλήρωσε ότι «η εν λόγω συμβουλευτική απόφαση δεν σημαίνει τίποτα για εμάς. Η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Τουρκία πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του διαλόγου, των σχέσεων και της αλληλεπίδρασης ΕΕ - Τουρκίας».

Νέα Δημοκρατία: «Α λα καρτ σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας δεν ωφελεί την Ελλάδα»

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζει πως συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, αλλά καταψήφισε την εισήγηση για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας πως μια τέτοια έκβαση αντίκειται στα συμφέροντα της Ελλάδας.

Από το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση βάσει της οποίας ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Και το έπραξε παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση «μία α λα καρτ σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί ευρωπαϊκές χώρες που έχουν οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα με την Τουρκία, μπορεί να ωφελεί πιθανώς και την ίδια την Τουρκία διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας. Εφόσον τελικά κριθεί ότι χρειάζεται να πάμε σε μια άλλου είδους σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχους με εκείνους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)