Διετές «πάγωμα» των αποκαλούμενων ειδικών μισθολογίων επιβάλλει η κυβέρνηση ελπίζοντας σε περιορισμό των εξόδων του κράτους κατά 18 εκατομμύρια ευρώ. Η σχετική τροπολογία, που αφορά μεταξύ άλλων δικαστικούς λειτουργούς κα στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί μαζί με το πολυνομοσχέδιο το βράδυ της Κυριακής.
Το θέμα ωστόσο φαίνεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο «στρατόπεδο» του Πάνου Καμμένου καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ΥΕΘΑ θέτει «βέτο» στον Αλέξη Τσίπρα. Ο δε κ.Δ.Καμμένος εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος πως «το πρόβλημα θα λυθεί». Ο ίδιος ο προέδρος των ΑΝΕΛ φέρεται να έχει δηλώσει στο Real.gr πως δεν δέχεται άλλες μειώσεις στα μισθολόγια των στρατιωτικών και λέει ότι θα ψηφίσει την τροπολογία για «πάγωμα» ειδικών μισθολογίων μόνο εάν καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 με ταυτόχρονη καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών.
Tι αναφέρει η τροπολογία
Όπως αναφέρεται: «Αναστέλλεται από 1/1/2017 μέχρι 31/12/2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια» και επιπροσθέτως: «Η διάταξη κρίνεται αναγκαία για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι ανάλογη με τη διετή (2016-2017) αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης για τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
Βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τη ρύθμιση αυτή εξοικονομούνται 118 εκατ. ευρώ για τα έτη 2017 και 2018».
Η «αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και μισθολογικών προαγωγών αφορά όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια» και συγκεκριμένα αναφέρονται: δικαστικοί λειτουργοί, κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, μέλη Ε.Π. των ΤΕΙ, ερευνητές, πρώην μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γιατροί του ΕΣΥ και εξομοιούμενοι μισθολογικά με αυτούς, διπλωματικοί υπάλληλοι, αρχιερείς, μουσικοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη Ε.Π. των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και εκπαιδευτικό προσωπικό στρατιωτικών και εκκλησιαστικών σχολών.
Τέλος σε άλλη τροπολογία, που κατατέθηκε προβλέπονται και οι διαδικασίες για την επιστροφή του ΕΚΑΣ ως «αχρεωστήτως καταβληθέντος» από συνταξιούχους. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, η επιστροφή αυτή «γίνεται με συμψηφιστικό επανυπολογισμό της σύνταξης του δικαιούχου σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που το ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα τριάντα ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018».