Ρομποτική προσομοίωση στην Ιατρική εκπαίδευση της Κύπρου

Ρομποτική προσομοίωση στην Ιατρική εκπαίδευση της Κύπρου
Open Image Modal
Shutterstock

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, νέες τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα και η ρομποτική, θα έχουν δραματική επιρροή στον κλάδο της υγείας. Ήδη, σήμερα, συστήματα τεχνολογίας αιχμής χρησιμοποιούνται εκτενώς σε όλο τον κόσμο. Επεμβάσεις που γίνονται με τη ρομποτική μέθοδο έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά προτερήματα έναντι των παραδοσιακών μεθόδων. Δημοσιευμένες εκθέσεις δείχνουν ότι η ρομποτική χειρουργική μπορεί να επιτρέψει σε περισσότερους χειρουργούς να εκτελούν περίπλοκες διαδικασίες επεμβάσεων και μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους. Η ανάνηψη είναι επίσης πολύ γρηγορότερη λόγω της ακρίβειας της επέμβασης. Η ρομποτική επέμβαση είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένη σε σημεία του σώματος που είναι δυσπρόσιτα και σε σημεία κοντά στη σπονδυλική στήλη που υπάρχουν πολλές και σημαντικές νευρικές απολήξεις. Μάλιστα, η ρομποτική επιτρέπει τη διενέργεια ορισμένων τύπων εγχειρήσεων από απόσταση, με αποτέλεσμα ένας χειρουργός να μπορεί να κάνει μία επέμβαση από όπου και αν βρίσκεται. Κάθε χειρουργική επέμβαση αποτελεί μία ιδιαίτερα ευαίσθητη διαδικασία που ενέχει κινδύνους και απαιτεί ακρίβεια χειρισμών, και όπως είναι αναμενόμενο, τέτοιοι χειρισμοί μπορούν να γίνουν περισσότερο ελεγχόμενα με μία εξειδικευμένη ρομποτική συσκευή.

Η χρήση της ρομποτικής στην ιατρική στις μέρες μας είναι γεγονός, και επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς. Από το 2000, περισσότερες από 2 εκατομμύρια επεμβάσεις έχουν γίνει παγκοσμίως από περίπου 3000 ρομποτικούς χειρουργούς DaVinci. Πώς όμως εκπαιδεύονται οι γιατροί πάνω στη χρήση τέτοιων συστημάτων; Αρκετά πριν την πρώτη τους επέμβαση σε ασθενή, οι χειρουργοί πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι στη χρήση των μηχανημάτων και τη μεθοδολογία που ακολουθείται σε κάθε είδους επέμβαση, ώστε αυτή να γίνει με επιτυχία και με απουσία λαθών. Για τον λόγο αυτό, η εκπαίδευσή τους γίνεται σε προσομοιωτές επεμβάσεων. Την τελευταία δεκαετία, έχουν αναπτυχθεί υψηλής τεχνολογίας ρομποτικοί προσομοιωτές στους οποίους γίνεται η ιατρική εκπαίδευση για πληθώρα επεμβάσεων. Αυτοί περιέχουν ασκήσεις κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ενοτήτων που δοκιμάζουν τις βασικές δεξιότητες του χειρουργού, όπως η κάμερα και ο έλεγχος του συμπλέκτη, καθώς και πιο σύνθετες εργασίες, όπως ο έλεγχος της ενέργειας, η οδήγηση της βελόνας, και η συρραφή με ράμματα.

Open Image Modal

Οι φοιτητές της ιατρικής σχολής του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ εκπαιδεύονται σε υπερσύγχρονα εργαστήρια ρομποτικής προσομοίωσης (Robot Simulation), ως μέρος των σπουδών τους, αποκτώντας έτσι μία ανεκτίμητη τεχνογνωσία που τους ανοίγει ορίζοντες σε έναν πολύ εξειδικευμένο και απαιτητικό κλάδο. Τους δίνεται πραγματικά η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις πιο σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρει η ιατρική σήμερα και να οπλιστούν με γνώση και εμπειρία που είναι απαράμιλλες για την επαγγελματική τους ανέλιξη. Το πρόγραμμα της ιατρικής σχολής γίνεται στα αγγλικά, διαρκεί 6 χρόνια (DOCRORATE OF MEDICINE, MD) και είναι εγκεκριμένο από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ιατρική σχολή διαθέτει έμπειρο και διακεκριμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, διεθνώς αναγνωρισμένο για το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό του έργο, μέλη του οποίου είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας (1988) Βιοχημικός Καθηγητής Robert Huber και η επισκέπτρια καθηγήτρια βραβευμένη με βραβείο Νόμπελ Χημείας (2009) Βιοχημική Καθηγήτρια Ada Yonath.

Εκτός από την υπεροχή του διδακτικού προσωπικού, η ιατρική σχολή του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ έχει βραβευθεί με δύο πρώτα βραβεία από την Crestron International Awards, στις κατηγορίες Best Medical Solution και Best Education Installation.

Η κλινική άσκηση των φοιτητών γίνεται σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Κύπρου με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η φοιτητική κοινότητα είναι διεθνής με φοιτητές από την Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, Αυστραλία, Ισραήλ, Ινδία και φυσικά από την Κύπρο και την Ελλάδα. Το διεθνές του προφίλ και η πολυπολιτισμικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν σταματάνε όμως εδώ: το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ανήκει στον μεγαλύτερο Διεθνή Εκπαιδευτικό Οργανισμό LAUREATE INTERNATIONAL UNIVERSITIES, ένα δίκτυο 80 πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο με ένα εκατομμύριο φοιτητές, στην τεχνογνωσία του οποίου βασίστηκε η οικοδόμηση της Ιατρικής Σχολής του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ. Μέρος του δικτύου Laureate είναι και 20 κέντρα αριστείας στην ιατρική με παγκόσμιες διακρίσεις στον εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό τομέα.

Η ιατρική σχολή είναι εγκεκριμένη από το ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφορικής) και περιλαμβάνεται στον Διεθνή Ιατρικό Οδηγό της FAIMER (Foundation for the Advancement of International Medical Education and Research).

Τέλος, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ έχει αξιολογηθεί από τον QS TOP UNIVERSITIES (QS STARS) με τον υψηλότερο δείκτη 'πέντε Αστέρια' στους τομείς της Διδασκαλίας, των Εγκαταστάσεων, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών.