Παιδικό δερμάτινο παπούτσι 2.000 ετών ανακαλύφθηκε σε ορυχείο αλατιού

Το παπούτσι, με βάση το μέγεθος, υπολογίζεται ότι ανήκει σε ένα επτάχρονο παιδί, πράγμα που υποδεικνύει ότι μικρά παιδιά εργάζονταν στο ορυχείο.
Open Image Modal
.
German Mining Museum Bochum

Δεν είναι η πορώτη φορά που Γερμανοί αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα καλά διατηρημένο παπούτσι από το αρχαίο ορυχείο βραχώδους αλατιού στο Ντούρνμπεργκ κοντά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που βρίσκουν ένα παιδικό παπούτσι το οποίο είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατηρώντας ακόμα και τμήμα από τα κορδόνια του. Με βάση τον σχεδιασμό του ευρήματος, υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε την εποχή του σιδήρου.

Από το 2001 αρχαιολόγοι του Γερμανικού Μεταλλευτικού Μουσείου Μπόχουμ κάνουν ανασκαφές στην περιοχή για να μελετήσουν τη ζωή και την εργασία των ανθρακωρύχων της εποχής του σιδήρου, αναφέρει το Ancient-origins.net.

Το Γερμανικό Μεταλλευτικό Μουσείο Μπόχουμ ιδρύθηκε το 1930 και είναι ένα από τα οκτώ ερευνητικά μουσεία της Ένωσης Λάιμπνιτς.

Η έρευνα που διεξάγουν οι αρχαιολόγοι αυτήν την περίοδο θέλει να ρίξει φως στην προϊστορική παραγωγή αλατιού της Εποχής του Σιδήρου στο Ντουρουνμπέργκ κοντά στο Χάλειν της Αυστρίας και αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου ερευνητικού προγράμματος από το Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ρουρ στο Μπόχουμ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Salinen Austria AG και τη Salinen Tourismus.

 

 

Λόγω του ότι το αλάτι έχει την ιδιότητα να συντηρεί οργανικά υλικά, η αρχαιολογική ομάδα εντόπισε και οργανικά υπολείμματα δίπλα στο παπούτσι, ένα ξύλινο φτυάρι και ένα κομμάτι γούνας με κορδόνια που πιθανότατα αποτελούσε μέρος μιας κουκούλας.

Το παπούτσι, με βάση το μέγεθος, υπολογίζεται ότι ανήκει σε ένα επτάχρονο παιδί, πράγμα που υποδεικνύει ότι μικρά παιδιά εργάζονταν στο ορυχείο.