Ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν αναμένεται να αρχίσει σήμερα τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με μικρότερα κόμματα.
Η εξέλιξη αυτή, δρομολογείται μετά την ανακοίνωση από την κεντρική επιτροπή των εκλογών των τελικών αποτελεσμάτων, που αμφισβητούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους.
Το κόμμα του Καν εξασφάλισε περισσότερους από 16,86 εκατομμύρια ψήφους, πετυχαίνοντας καλύτερα αποτέλεσμα από τις προσδοκίες που υπήρχαν κι ενώ στην δεύτερη θέση ήρθε το κόμμα του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, με 12,89 εκατομμύρια ψήφους.
Σημειώνεται πως πολιτικά κόμματα απέρριψαν την Παρασκευή τη νίκη του Ίμραν Χαν και ζητούν τη διεξαγωγή νέων εκλογών, την ώρα που ξένοι παρατηρητές κάνουν λόγο για «περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης».
Το κόμμα του Σαρίφ, ο οποίος αποπέμφθηκε τον Ιούλιο του 2017 εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη, εκτιμά ότι είναι θύμα μιας συνωμοσίας του στρατού και τις πακιστανικής δικαιοσύνης με στόχο να του στερήσουν την εξουσία.
Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από πολλούς παρατηρητές μια από τις πιο «βρώμικες» της ιστορίας της χώρας εξαιτίας των παρατυπιών του στρατού υπέρ του Χαν.
Στο μεταξύ η επιτροπή παρατηρητών της ΕΕ έκανε λόγο για «περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης», «αξιοσημείωτη απουσία ισότητας και ευκαιριών στις εκλογές» και εκτίμησε ότι η εκλογική διαδικασία «δεν ήταν στο ύψος» των προηγούμενων εκλογών του 2013.
Οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ίδια άποψη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο επεσήμανε ότι «οι θετικές εξελίξεις στον δικαστικό τομέα επισκιάστηκαν» κυρίως από «την αξιοσημείωτη έλλειψη ισότητας και ευκαιριών στις εκλογές».
Παρά τις επιφυλάξεις της η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Πακιστάν.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)