Η Νορβηγία, μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν επισήμως από σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης, χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» για τις διμερείς σχέσεις της με τις παλαιστινιακές αρχές.
«Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια που η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε. «Η ημέρα που η Νορβηγία αναγνωρίζει επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος είναι μια σημαντική ημέρα για τη σχέση ανάμεσα στη Νορβηγία και την Παλαιστίνη».
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά συχνά ευθυγραμμίζει την εξωτερική της πολιτική με το μπλοκ, παρέδωσε διπλωματικά έγγραφα στην παλαιστινιακή κυβέρνηση (μέσα στο Σαββατοκύριακο 25-26 Μαϊου), πριν από την κίνηση επίσημης αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.
Κρίσιμη συνεδρίαση στη Μαδρίτη - Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ Παλαιστινιακού Κράτους
Η Ισπανία εμφανίζεται επίσης έτοιμη να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, ταυτόχρονα με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, σε μια συντονισμένη κίνηση από μέρους των τριών δυτικοευρωπαϊκών χωρών.
Το Ισραήλ επικρίνει την τριπλή διπλωματική κίνηση, που δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον σκληρό πόλεμο στη Γάζα, αλλά αυξάνει τη διεθνή πίεση προς το Τελ Αβίβ, με ζητούμενο να αμβλύνει την σκλήρή απάντηση από μέρους των Ισραηλινών στην επίθεση που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 2023, με απόφαση που έλαβε η ηγεσία της Χαμάς.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στη συνεδρίασή του (πρωί της Τρίτης 28 Μαϊου) καθώς διευρύνεται η ρήξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ. Ιρλανδία και Νορβηγία επρόκειτο επίσης να επισημοποιήσουν την αναγνώρισή του παλαιστινιακού κράτους, αργότερα μέσα στην ημέρα.
Σάντσεθ: Απόφαση με στόχο την ειρήνη - Κατς: Υποκίνηση γενοκτονίας κατά των Εβραίων
«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που έχει έναν μόνο στόχο, και αυτός είναι να βοηθήσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ώστε να επιτύχουν ειρήνη», είπε ο Σάντσεθ, κάνοντας δηλώσεις στιην πύλη του πρωθυπουργικού μεγάρου στη Μαδρίτη, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, επέκρινε την Ισπανία σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ «είναι συνένοχος στην υποκίνηση γενοκτονίας κατά των Εβραίων και υπέρ των εγκλημάτων πολέμου».
Ενώ δεκάδες χώρες έχουν αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, καμία από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις δεν το έχει πράξει. Ωστόσο, η προσχώρηση τριών ευρωπαϊκών χωρών στην ομάδα υπέρ της αναγνώρισης, αντιπροσωπεύει μια νίκη στο πλαίσιο της προσπάθειας των Παλαιστινίων να πείσουν την διεθνή κοινή γνώμη.
Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ κλονίστηκαν, παραμονές της διπλωματικής αναγνώρισης από μέρους των δύο χωρών-μελών της ΕΕ, Ιρλανδία και Ισπανία, με τη Μαδρίτη να επιμένει ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση κατά του Ισραήλ για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.
Οργή στο Ισραήλ - Kατς προς Σάντσεθ: Είστε συνεργός σε εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού
Η κοινή ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία προκάλεσε μια οργισμένη αντίδραη από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες κάλεσαν τους πρεσβευτές των χωρών στο Τελ Αβίβ στο Υπουργείο Εξωτερικών και προέβησαν σε δριμύτατα διαβήματα, ενώ τους έδειξαν βίντεο από την επίθεση και τις απαγωγές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, η κυβέρνηση του οποίου ετοιμάζεται να αναγνωρίσει σήμερα επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης, ότι είναι ”συνεργός” στις ”εκκλήσεις για γενοκτονία” των Εβραίων.
″Είστε συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού”, έγραψε ο Κατς σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, αντιδρώντας στην αναμενόμενη επίσημη αναγνώριση σήμερα από την Ισπανία του κράτους της Παλαιστίνης και στη διατήρηση στη θέση της της τρίτης στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία ζήτησε πρόσφατα την απελευθέρωση της Παλαιστίνης ”από το ποτάμι ως τη θάλασσα”.
Περίπου 140 χώρες - περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ηνωμένων Εθνών - αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος. Η προσθήκη τριών δυτικοευρωπαϊκών χωρών σε αυτήν την ομάδα πιθανότατα θα ασκήσει πίεση στους ισχυρούς της ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία, να σκεφτούν ξανά τη συνεχιζόμενη άρνησή τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, αλλά λένε ότι θα πρέπει να γίνει ως μέρος μιας διευθέτησης και κατόπιν διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.
Σάντσεθ: Παλαιστινιακό Κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ
Στην ομιλία του (Τρίτη 28 Μαϊου), ο Σάντσεθ είπε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους ήταν «μια απόφαση που δεν λαμβάνουμε εναντίον κανενός, κυρίως εναντίον του Ισραήλ, ενός φιλικού λαού τον οποίο σεβόμαστε, τον οποίο εκτιμούμε και με τον οποίο θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση».
Ο σοσιαλιστής ηγέτης, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του ενώπιον του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχει περάσει μήνες σε περιοδείες σε ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής για να συγκεντρώσει υποστήριξη για την αναγνώριση και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ο Σάντσεθ είπε ότι η κίνηση έγινε για να στηρίξει την πολιορκημένη Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχασε τον πολιτικό έλεγχο της Γάζας από τη Χαμάς. Έθεσε το όραμά του για ένα κράτος που θα κυβερνάται από την Παλαιστινιακή Αρχή που πρέπει να συνδέει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μέσω ενός διαδρόμου με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Βολές Σάντσεθ εναντίον της Χαμάς: Είναι τρομοκρατική οργάνωση
Η υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή διαχειρίζεται τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, συνεργάζεται με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας και ευνοεί μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων. Οι δυνάμεις της εκδιώχθηκαν από τη Γάζα από τη Χαμάς όταν οι μαχητές κατέλαβαν την εξουσία εκεί το 2007.
Οι Παλαιστίνιοι αναζητούν εδώ και καιρό ένα ανεξάρτητο κράτος στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967. Η ιδέα ενός χερσαίου διαδρόμου που συνδέει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, μέσω του Ισραήλ, συζητήθηκε σε προηγούμενους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί σοβαρές ή ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε αλλαγές στις συνοριακές γραμμές του 1967 εκτός από αυτές που συμφωνήθηκαν από τα μέρη», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.
«Επιπλέον, αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει την απόλυτη απόρριψή μας για τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που είναι ενάντια στη λύση των δύο κρατών», είπε ο Σάντσεθ. «Από την αρχή, η Ισπανία καταδίκασε σθεναρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αυτή η σαφής καταδίκη είναι η ηχηρή έκφραση της ακλόνητης δέσμευσής μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι από αύριο θα επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες για να εφαρμόσουμε τη λύση των δύο κρατών και να την κάνουμε πραγματικότητα».
Το Ισραήλ δέχεται επίσης πίεση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αφού ο γενικός εισαγγελέας του είπε ότι θα ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του. Το ICJ εξετάζει επίσης ισχυρισμούς για γενοκτονία που το Ισραήλ έχει κατηγορηματικά αρνηθεί.