Παναγία των Παρισίων: Ανακάλυψαν ποιοι ήταν θαμμένοι στις σαρκοφάγους στο κωδωνοστάσιο

Τα λείψανα δύο πλούσιων ανδρών ανακαλύφθηκαν στις μολύβδινες σαρκοφάγους που βρέθηκαν θαμμένες στην Παναγία των Παρισίων.
Open Image Modal
.
DR UT3

Την επομένη μέρα μετά την φωτιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, πριν από 3 χρόνια, αρχαιολόγοι κλήθηκαν να ερευνήσουν τις ζημιές και να βοηθήσουν στη μακρά και επίπονη διαδικασία αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον καθεδρικό ναό στις αρχές του 2022, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ασυνήθιστες μολύβδινες σαρκοφάγους που χρονολογούνται αιώνες πριν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει ποιοι ήταν θαμμένοι εκεί.

Τώρα, οι Γάλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους: Οι σαρκοφάγοι περιέχουν τα λείψανα δύο πλούσιων ανδρών, ενός κληρικού που μπορεί να έπασχε από την «νόσο των βασιλέων» και ενός νέου ευγενή, τα λείψανα του οποίου υποδηλώνουν μια δύσκολη ζωή.

Ο Ερίκ Κρουμπεζί, καθηγητής βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙΙ, επέβλεψε το άνοιγμα των σαρκοφάγων τον περασμένο μήνα και μελέτησε τα οστά για να μάθει περισσότερα για την ηλικία θανάτου και τον τρόπο ζωής των ανδρών.

«Το πρώτο λείψανο ταυτοποιήθηκε χάρη σε μια πλάκα που βρισκόταν στο φέρετρό του», δήλωσε ο καθηγητής στο Live Science. Στην ορειχάλκινη πλάκα αναγράφεται το όνομά του, Αντουάν ντε λα Πόρτε, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 83 ετών στις 24 Δεκεμβρίου 1710».

 

Open Image Modal
.
DR UT3

Ο ντε λα Πόρτε ήταν μέλος του κλήρου και υπεύθυνος για τον καθεδρικό ναό, σύμφωνα με τον Κρουμπεζί. Ο κληρικός ενίσχυσε χρηματικά την χορωδία της Παναγίας των Παρισίων και για αυτό ίσως θάφτηκε κάτω από το κεντρικό τμήμα του εγκάρσιου κλίτους, εκεί όπου θάβονταν τα μέλη της ελίτ.

Σύμφωνα με δήλωση του Πανεπιστήμιου της Τουλούζης, τα λείψανα του ντε λα Πόρτε είναι αρκετά καλά διατηρημένα - συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μαλλιών και της γενειάδας του, καθώς και ορισμένων υφασμάτων. Ο Κρουμπεζί δήλωσε ότι τα δόντια του κληρικού ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου σημάδια σωματικής δραστηριότητας στο σώμα του, πράγμα που σημαίνει έκανε μια καθιστική ζωή. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του, ωστόσο, παρουσίαζε σημάδια ουρικής αρθρίτιδας, ένα είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Δεδομένου ότι η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού, συχνά αποκαλείται «νόσος των βασιλέων».

Στη δεύτερη μολύβδινη σαρκοφάγο δεν βρέθηκε κάποια πλάκα, οπότε ο «κάτοχός» του παραμένει προς το παρόν άγνωστος. Ο άνδρας αυτός ήταν μεταξύ 25 και 40 ετών όταν πέθανε, αλλά το σώμα του προδίδει μια δύσκολη ζωή.

«Δείχνει σημάδια κάποιου που ίππευε άλογα από νεαρή ηλικία και έχασε τα περισσότερα δόντια του στα χρόνια και τους μήνες πριν πεθάνει», δήλωσε ο Κρουμπεζί.

 

 

Ο ερευνητής βρήκε επίσης ενδείξεις αντιδραστικού οστικού οιδήματος στο κρανίο και τη σπονδυλική στήλη του άνδρα, γεγονός που τον έκανε να υποθέσει ότι ο θάνατός του μπορεί να οφείλεται σε χρόνια μηνιγγίτιδα ή φυματίωση.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η μεταθανάτια πρακτική της κηδείας του άγνωστου άνδρα, με το παρατσούκλι «Ο καβαλάρης». Αν και τα μαλλιά του δεν είχαν διατηρηθεί, οι ερευνητές ανακάλυψαν φύλλα και λουλούδια γύρω από το κρανίο του και στην κοιλιά του.

«Το κρανίο του ιππέα είχε πριονιστεί και το στήθος του είχε ανοιχτεί για να ταριχευθεί», δήλωσε ο ερευνητής. «Αυτό ήταν κοινή πρακτική στους ευγενείς μετά τα μέσα του 16ου αιώνα».

Η ταυτοποίηση του άγνωστου άνδρα εξαρτάται από το πότε πέθανε.

«Εάν η ημερομηνία θανάτου του είναι γύρω στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα ή στις αρχές του 17ου αιώνα, ίσως μπορέσουμε να τον ταυτοποιήσουμε στο μητρώο θανάτων που έχουμε. Αν είναι νωρίτερα από αυτό, μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν», δήλωσε ο Κριστόφ Μπενιέ, ο αρχαιολόγος που ηγήθηκε της ομάδας ανασκαφών του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP), σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Δεκεμβρίου.

Τους επόμενους μήνες, οι ερευνητές θα επικεντρωθούν στην έρευνα για τη γεωγραφική προέλευση και τη διατροφή των δυο ανδρών. Τα τελικά αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων αναμένονται στις αρχές έως τα μέσα του 2023.