Παναγιώτης Ροϊλός: Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών μιλά για το όραμά του

Με αφορμή την αλλαγή σκυτάλης και την τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, προκατόχου του στη συγκεκριμένη θέση επί 30 χρόνια.
Open Image Modal
.
George Pachantouris via Getty Images

Με μια τιμητική εκδήλωση για την ανεκτίμητη προσφορά της, επί 30 χρόνια, προέδρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, γίνεται σήμερα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου (ώρα 19.30), αλλαγή σκυτάλης: νέος πρόεδρος του Κέντρου αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Ελληνικών Σπουδών, κάτοχος της Εδρας Γ. Σεφέρη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η κυρία Αρβελέρ τελεί πλέον επίτιμη πρόεδρος στο ΔΣ του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου το οποίο προεδρεύει η Δήμητρα Φιλίππου.

Η επιλογή του Παναγιώτη Ροϊλού θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φυσική εξέλιξη  δεδομένου του ότι ο ίδιος συμμετείχε επί τουλάχιστον μια δεκαετία ως μέλος στο ΔΣ του ΕΠΚεΔ, ενώ το καλοκαίρι του 2017 λειτούργησε υπό την διεύθυνσή του η περίφημη Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΕΠΚεΔ στους Δελφούς για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες έχοντας πραγματοποιήσει συνεργασία με καθηγητές από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. «Στο επίκεντρο των διδακτικών και ερευνητικών προτεραιοτήτων της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών βρίσκεται η σύγχρονη Ευρώπη με τα πολυποίκιλα προβλήματά της αλλά και τις δυναμικές της, καθώς και οι σχέσεις της με το πολιτισμικό και ιστορικό της παρελθόν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως αυτή εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό) και τις εντάσεις, αλλά και πιθανές δυνατότητες που αυτές δημιουργούν μέσα στην Ευρώπη», είχε αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στην HuffPost

 

Με αφορμή την τιμητική εκδήλωση για την προσφορά της διακεκριμένης βυζαντινολόγου στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του ΕΠΚεΔ παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο νέος Πρόεδρός του, Παναγιώτης Ροϊλός, κατέγραψε για λογαριασμό της HuffPost την στοχοθεσία και το όραμά του:

Open Image Modal
Ο δρ. Παναγιώτης Ροϊλός
Αρχείο Παναγιώτη Ροϊλού

Ως προς την αποστολή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών γενικότερα:

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών έχει πολλές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Οφείλει να είναι στο επίκεντρο της παραγωγής, διακίνησης και διάδοσης πολιτισμού και ιδεών στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο». 

Ως προς τους τέσσερις ομόκεντρους κύκλων των δραστηριοτήτων του

«Οι δραστηριότητές του θα κινούνται σε τέσσερις ομόκεντρους κύκλους που θα καλύπτουν κλιμακούμενες περιοχές εστίασης: Από την τοπική κοινωνία και περιφέρεια, στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Ευρώπη και, το κυριότερο, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του πολιτισμού και σκέψης. Κατ′ αυτόν τον τρόπο θα καταστεί όντως ένας πολιτιστικός ”ομφαλός”, που θα εξακτινώνει σημαντικές πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού από την αρχετυπική απολλώνια κοιτίδα των Δελφών στην υπόλοιπη Ευρώπη και πιο πέρα». 

Ως προς τους νέους θεσμούς διεθνούς βεληνεκούς

«Στόχος μου είναι η ενίσχυση και επέκταση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων, όπως οι συναντήσεις δράματος και η Δελφική Ακαδημία, τα επιστημονικά και επετειακά συνέδρια, οι εικαστικές εκθέσεις, αλλά, πρωτίστως, η δημιουργία καινούργιων θεσμών διεθνούς βεληνεκούς, όπως:

1) Το Δελφικό Πολιτιστικό Δίκτυο (Forum), το οποίο θα προάγει πολιτιστικές διαδράσεις μεταξύ Ευρωπαϊκών αλλά και άλλων χωρών, με κέντρο τους Δελφούς. Εδώ θα χρειασθεί συνεργασία με διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένων και πρεσβειών και διεθνών οργανισμών, όπως η Ουνέσκο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.α.

2) Το Πρόγραμμα των Δελφικών Διαλόγων: συσκέψεις πρωτοπόρων και επιδραστικών στοχαστών από όλο τον κόσμο που θα επικεντρώνονται σε τρέχοντα φλέγοντα ζητήματα της ανθρωπότητας.

3) Πρόγραμμα υποτροφιών κυρίως σε καταξιωμένους αλλά και πολλά υποσχόμενους καλλιτεχνες (εικαστικούς, μουσικούς, κ.α.) και συγγραφείς και στοχαστές από όλο τον κόσμο, που θα διαμένουν και θα δημιουργού στο Κέντρο για ικανό διάστημα (artists/thinkers/authors-in-residence).

4) Ετήσιο συνέδριο για τις σχέσεις της ελληνικής αρχαιότητας με τον νέοτερο και σύγχρονο κόσμο.

5) Ανανέωση του προγράμματος δημοσιεύσεων του Κέντρου». 

Ενα κέντρο παγκόσμιας σκέψης και πολιτισμού

«Στους Δελφούς οφείλουμε σήμερα, εποχή πολυεπίπεδων κρίσιμων μεταβάσεων, να ανασκάψουμε, να αρδεύσουμε, και να διοχετεύσουμε προς διάφορα κανάλια δημιουργικής επικοινωνίας κάθε αναζωογονητική ”παγάν λαλέουσαν” της σύγχρονης παγκόσμιας σκέψης και πολιτισμού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το Κέντρο Δελφών έχει προς αυτή την  κατεύθυνση την αμέριστη υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Υπουργείου  Πολιτισμού και προσωπικά της Υπουργού κυρίας Μενδώνη».