Πανδημία βίας στα σχολεία: Μαχαίρια, φαλτσέτες, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις - Ως πού όμως;

Τουλάχιστον 12 εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά -μέχρι και επίθεση από μαθητή της Β' Γυμνασίου στον Διευθυντή του σχολείου- μέσα σε τρία 24ωρα - Ενα φαινόμενο που λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.
|
Open Image Modal
Στον εισαγγελέα οι δύο 17χρονοι που επιτέθηκαν με φαλτσέτα σε 12χρονο σε σχολείο στην Ερμιόνη - Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024
Eurokinissi

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τουλάχιστον 12 -σωστά διαβάζετε, δώδεκα ολογράφως- σοβαρά περιστατικά βίας έχουν καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα σε σχολεία ανά την επικράτεια, τα οποία τείνουν εσχάτως να μετατραπούν σε γκέτο ανήλικων εγκληματιών.

Μόνο σήμερα, Παρασκευή (27/9) έγιναν γνωστά 6 τέτοιες περιπτώσεις σχολικής βίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά. Στο Λαύριο βγήκαν μαχαίρια στο τοπικό ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 έφηβοι και να γίνουν 13 προσαγωγές - πράγματα που φάνταζαν αδιανόητα μέχρι πρότινος.

Στο Ηράκλειο Κρήτης μαθητής της Β′ Γυμνασίου έφτασε στο σημείο να επιτεθεί και να τραυματίσει τον Γυμνασιάρχη έξω από το σχολείο, όπου του είχε στήσει καρτέρι νωρίς το πρωί, επειδή ενημέρωσε -ως όφειλε- ότι ο 14χρονος βρισκόταν στην ομάδα των καταληψιών, που είχαν κλείσει το σχολείο. Ο εκπαιδευτικός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, φέροντας εκδορές στο αριστερό χέρι και πόδι καθώς και μώλωπες στο δεξί χέρι του. Ανήκουστα πράγματα...

Στη Θεσσαλονίκη, τρεις μαθητές γυμνασίου (δύο 14χρονοι κι ένας 15χρονος) συνελήφθησαν -σαν να μιλάμε για συμμορία κακοποιών- επειδή έκριναν πρέπον να εγκλωβίσουν συμμαθητή τους στις τουαλέτες του σχολείου και να τον κράτησαν «όμηρο». Και σαν να μην έφτανε αυτό, καμάρωναν για τις πράξεις τους, καταγράφοντας τα πάντα με τα κινητά τους τηλέφωνο.

Στην Πάτρα έλαβαν χώρα δύο διαφορετικά περιστατικά, αμφότερα ανάμεσα σε μικρά κορίτσια - μιας και η σχολική βία δεν δείχνει να κάνει πλέον φυλετικές διακρίσεις. Το αποτέλεσμα: Μια 15χρονη και μια 13χρονη κατέληξαν με χειροπέδες, μαζί και οι μητέρες τους για παραμέληση της εποπτείας τους, ενώ μια 17χρονη οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών.

Και ο μακρύς κατάλογος συνεχίζεται. Στα Ιωάννινα είχαμε συμπλοκή νεαρών έξω από σχολείο με 5 τραυματίες, προσαγωγές υπόπτων και γονέων ανηλίκων.

Στον Αλιμο χθες (26/9) ένας 14χρονος απείλησε και εξύβρισε την καθηγήτρια των Αγγλικών λέγοντάς της «θα σου σπάσω τα μούτρα» επειδή τόλμησε να του κάνει παρατήρηση για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, που απαγορεύεται ρητώς.

Στην Ερμιόνη ένας 17χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος για επίθεση με φαλτσέτα σε 12χρονο μαθητή εν είδει... πλάκας. Μόνο που δεν είναι καθόλου αστείο. Επαναλαμβάνουμε για να γίνει πλήρως κατανοητό. Ενα παιδί μόλις 17 ετών οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή ξύρισε με φαλτσέτα (!) ένα μικρότερο αγόρι από το συστεγαζόμενο Γυμνάσιο.

Σε άλλα νέα, που στο τέλος δεν θα αποτελούν καν είδηση, στα Χανιά συνελήφθησαν τρεις μαθήτριες που χτύπησαν 13χρονη, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε επίθεση ανηλίκων σε 16χρονο και 14χρονη, με τις αποτρόπαιες εικόνες από τη Γλυφάδα, όπου μια αγέλη ανηλίκων ξυλοκόπησαν άγρια μια 14χρονη χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, να είναι ακόμη νωπές ενώ στη Μεταμόρφωση ανήλικοι έκλεισαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους - λες και μπορεί να έχουν σοβαρές διαφορές σε αυτές τις τρυφερές και άκρως ευαίσθητες ηλικίες...

Ολα τα παραπάνω δεν είναι περιστατικά που έχουν σημειωθεί από την αρχή του έτους αλλά... από την αρχή της εβδομάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το 2023 η αστυνομία συνέλαβε 6.150 περίπου ανήλικους δράστες, ενώ το 2024 σχεδόν 9.000 (8.978) - δηλαδή περίπου 50% αύξηση.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η σύσταση ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων με απόφαση Μητσοτάκη. Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα ποιες είναι ακριβώς οι ενέργειες που έχουν γίνει -πλην της πλατφόρμας stop-bullying- επί τόσους μήνες προς την επίλυση ενός τόσο ανησυχητικού φαινομένου, το οποίο λαμβάνει όλο και πιο τρομακτικές διαστάσεις. Οποιες και είναι αυτές, δεν φαίνεται να αποδίδουν...

Η επαναφορά της 5θημερης αποβολής ή η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος στην οποία αναφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, πολύ φοβάμαι πως δεν είναι αρκετά για να ανακόψουν ένα ζήτημα πολύ βαθύτερο, αμιγώς κοινωνικό, που συνεπώς δεν γιατρεύεται απλά με αποβολές...