Πανικός στη Βηρυτό: Μαχητικά πέταξαν πάνω από την πόλη σπάζοντας το φράγμα του ήχου

Επίδειξη ισχύος από το Ισραήλ
Open Image Modal
Ισραηλινό F-15 (φωτογραφία αρχείου)
Ofer Zidon/Stocktrek Images via Getty Images

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίδειξη ισχύος πάνω από τη Βηρυτό, πετώντας πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου και σπάζοντας το φράγμα του ήχου τρεις φορές, με τα «sonic booms» να προκαλούν πανικό, λίγο πριν την ομιλία του επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Τα αεροπλάνα ήταν ορατά με γυμνό μάτι. Σημειώνεται πως ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σαγέντ Χασάν Νασράλα, ήταν να αρχίσει ομιλία για τη μία εβδομάδα από τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης, σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια περίχωρα της Βηρυτού. Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να απαντήσει, όπως και το Ιράν για τον φόνο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, για την οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ (το οποίο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη).

Νωρίτερα την Τρίτη η λιβανέζικη οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με drone και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα αντίποινα για τη την εξόντωση του Φουάντ Σουκρ.

Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι εκτόξευσε σειρά drones κατά δύο στρατιωτικών στόχων κοντά στην πόλη Άκρα στο βόρειο Ισραήλ και ότι επιτέθηκε σε όχημα του ισραηλινού στρατού σε άλλη τοποθεσία.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σειρά εχθρικών drone εντοπίστηκαν να εισέρχονται από τον Λίβανο και ένα εξ αυτών αναχαιτίστηκε.

Ισραηλινοί ιατρικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, στα νότια της παραλιακής πόλης Ναχαρίγια, με έναν να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε εικόνες που μετέδωσε το Reuters φαίνεται να έχει σχηματιστεί κρατήρας κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό οδικό άξονα έξω από την πόλη.

Σε ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν γύρω από την Άκρα, αλλά αυτό αποδείχθηκε εσφαλμένος συναγερμός. Δήλωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα, έξι μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε σπίτι στην πόλη Μαϊφαντούν του Λιβάνου, σε απόσταση σχεδόν 30 χλμ βόρεια των συνόρων, όπως δήλωσαν διασώστες και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP