Πανμουντζόμ, το χωριό της εκεχειρίας, των λιποτακτών και των φόνων με τσεκούρια. Εκεί θα συναντηθούν οι ηγέτες της Βορείου και Νοτίου Κορέας

Πανμουντζόμ, το χωριό της εκεχειρίας, των λιποτακτών και των φόνων με τσεκούρια. Εκεί θα συναντηθούν οι ηγέτες της Βορείου και Νοτίου Κορέας
Open Image Modal
Kim Hong-Ji / Reuters

«Το χωριό της ειρήνης», το Πανμουντζόμ, στη μεθόριο μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, με τα χαρακτηριστικά γαλάζια κτίριά του και την ιστορία των λιποταξιών, της έντασης και των φόνων, είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για τη διεξαγωγή της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-Ιν θα υποδεχθεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- Ουν αύριο Παρασκευή κοντά στο κτίριο όπου υπεγράφη η κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Κορέας το 1953, προτού ξεκινήσουν τις συνομιλίες σε μια κοντινή αίθουσα.

«Το Πανμουντζόμ είναι το σύμβολο του εθνικού διχασμού», δήλωσε ο Κοχ Γιου-Χουάν. καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Ντονγκούκ της Σεούλ.

«Είναι συμβολικό το ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκεί που συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός, για να μετατρέψουν την εκεχειρία που διαρκεί δεκαετίες σε ειρήνη», πρόσθεσε.

Το Πανμουντζόμ έχει αποτελέσει θέατρο πολλών διπλωματικών και στρατιωτικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια, ενώ σε αυτό έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες γύροι κυβερνητικών, στρατιωτικών και ανθρωπιστικών συνομιλιών από το 1971, οπότε οι δύο Κορέες έθεσαν σε λειτουργία την πρώτη απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους και ίδρυσαν γραφεία για τις επαφές τους.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμβάντα σημειώθηκε το 1976 όταν στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα κρατώντας τσεκούρια δολοφόνησαν δύο Αμερικάνους στρατιώτες οι οποίοι έκοβαν μία λεύκα η οποία βρισκόταν στην Περιοχή Κοινής Ασφάλειας, επειδή τους εμπόδιζε τη θέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ως νεοσύλλεκτος των ειδικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας ο Μουν συμμετείχε στην κοινή αποστολή με τις ΗΠΑ που έκοψε το δέντρο σε μια επίδειξη δύναμης τρεις ημέρες μετά την επίθεση.

«Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της Κορέας, το σύστημα προειδοποίησης κινδύνων αυξήθηκε σχεδόν σε επίπεδο πολέμου», έγραψε ο Μουν το 2011 στη βιογραφία του.

«Ευτυχώς η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με ασφάλεια καθώς η Βόρεια Κορέα δεν απάντησε στο κόψιμο του δέντρου και σε όλους μας δόθηκε ένα κομμάτι ξύλου ως παράσημο επειδή ξεπεράσαμε μια εθνική κρίση», πρόσθεσε.

Αύριο ο Μουν και ο Κιμ θα φυτέψουν ένα δέντρο στην αποστρατικοποιημένη ζώνη χρησιμοποιώντας χώμα και νερό και από τις δύο χώρες για να συμβολίσουν «την ειρήνη και την ευημερία», δήλωσε ο προσωπάρχης του Νοτιοκορεάτη προέδρου Ιμ Γιονγκ-σέοκ. Η Ζώνη Κοινής Ασφάλειας στο Πανμουντζόμ βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τη Σεούλ και 210 χιλιόμετρα από την Πιονγκγιάνγκ και είναι μια περιοχή 800 μέτρων σε πλάτος και 400 μέτρων σε μήκος. 

Σε κάθε πλευρά της οι δύο χώρες έχουν τα δικά τους γραφεία επικοινωνίας και αίθουσες συνεδριάσεων, ενώ εκεί βρίσκεται και ο Οίκος της Ειρήνης της Νότιας Κορέας όπου θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες αύριο.

Βάσει μιας συμφωνίας του 1953, η Διοίκηση του ΟΗΕ και ο στρατός της Βόρειας Κορέας επιτρέπεται να στέλνουν έως και 35 στρατιώτες στη Ζώνη και κάθε ένας από αυτούς μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα πιστόλι ή ένα όχι αυτόματο τουφέκι.

Κατά μήκος της αποστρατικοποιημένης ζώνης, μια περιοχή 2 χιλιομέτρων σε πλάτος σε κάθε πλευρά της Ζώνης Κοινής Ασφάλειας, Βόρεια και Νότια Κορέα έχουν αναπτύξει βαρέα όπλα.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΟΗΕ στην Κορέα περισσότεροι από 105.000 τουρίστες έχουν επισκεφθεί τη Ζώνη από τη Νότια Κορέα το 2017, ενώ σχεδόν 30.000 από τη Βόρεια Κορέα.

Open Image Modal
momcilog via Getty Images
Open Image Modal
Kim Hong-Ji / Reuters
Open Image Modal
Kim Hong-Ji / Reuters
Open Image Modal
Kim Hong-Ji / Reuters
Open Image Modal
Kim Hong-Ji / Reuters
Open Image Modal
Tarzan9280 via Getty Images
Open Image Modal
Danita Delimont via Getty Images
Open Image Modal
Danita Delimont via Getty Images

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)