Πάνω από 1 εκατ. Ουκρανοί χωρίς ρεύμα μετά από μεγάλη ρωσική επίθεση

Το Κίεβο λέει ότι το μεγαλύτερο φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της χώρας επλήγησαν καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε 88 πυραύλους και 63 drones.
Open Image Modal
Ουκρανός στρατιώτης της 3ης ταξιαρχίας επίθεσης καλύπτεται στα χαρακώματα στο μέτωπο κοντά στην Αβντίεβκα, στην περιοχή Ντονέτσκ, Ουκρανία, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.
via Associated Press

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έμειναν χωρίς ρεύμα μετά από μια από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 88 πυραύλους και 63 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed. Από αυτά, 37 και 55 αντίστοιχα καταρρίφθηκαν, αλλά άλλα έπληξαν το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας και προκάλεσαν μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές, ενώ σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

Ο υπουργός Ενέργειας, Χερμάν Γκαλούστσενκο, δήλωσε: «Ο εχθρός πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη σε κλίμακα επίθεση κατά της ουκρανικής ενεργειακής βιομηχανίας τον τελευταίο καιρό. Ο στόχος τους δεν είναι απλώς να προκληθούν ζημιές, αλλά να προσπαθήσουν και πάλι, όπως πέρυσι, να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας αποτυχία στη λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της χώρας».

Από «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε «κατάσταση πολέμου» η Μόσχα 

 

Οι επιθέσεις έγιναν καθώς το Κρεμλίνο άλλαξε τη ρητορική του σχετικά με την σύγκρουση, υποστηρίζοντας πλέον ότι η Ρωσία βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου» στην Ουκρανία, αφήνοντας την συνήθη απεικόνιση της εισβολής της ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ξεχωριστά σε ανακοίνωσή του ότι εξαπέλυσε μια σειρά από «μαζικές» αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ουκρανίας ως εκδίκηση για τις ουκρανικές επιθέσεις στις συνοριακές περιοχές της τις τελευταίες εβδομάδες.

Αρκετές μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας επλήγησαν στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου φράγματος της χώρας και του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ντνίπρο, ενός από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.

Δραματικές εικόνες που αναρτήθηκαν στο X δείχνουν φλόγες να καίνε το φράγμα DniproHES, μολονότι οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ρήγματός του.

Η Ρωσία χτύπησε συστηματικά ουκρανικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας, υποσταθμούς και εγκαταστάσεις παραγωγής θερμότητας το χειμώνα του 2022-23, αφήνοντας το μέσο ουκρανικό νοικοκυριό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για εβδομάδες.

Η Ουκρανία φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένη και ικανή να θωρακίσει τις ενεργειακές υποδομές της κατά τους πρώτους μήνες του δεύτερου χειμώνα του πολέμου, αλλά η καθυστέρηση της ζωτικής σημασίας αμερικανικής βοήθειας αποδυνάμωσε σημαντικά την ικανότητα του Κιέβου να αντέξει τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, επέκρινε έντονα τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη δυτική υποστήριξη. «Οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έχουν καθυστερήσεις, σε αντίθεση με τα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία», έγραψε ο Zελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής.

«Τα drones Σαχέντ δεν έχουν αναποφασιστικότητα, σε αντίθεση με ορισμένους πολιτικούς. Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε το κόστος των καθυστερήσεων και των αναβληθέντων αποφάσεων. Οι εταίροι μας γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζεται. Μπορούν σίγουρα να μας υποστηρίξουν. Πρόκειται για αναγκαίες αποφάσεις. Η ζωή πρέπει να προστατευτεί από αυτούς τους αγροίκους της Μόσχας».

Η σπάνια χρήση του όρου «πόλεμος» από το Κρεμλίνο την Παρασκευή έρχεται καθώς η Μόσχα επιδιώκει να αυξήσει την εγχώρια υποστήριξη για την εισβολή Πούτιν, ενώ παράλληλα υποδεικνύει στον ρωσικό πληθυσμό ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη σύγκρουση

«Ξεκίνησε ως μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αλλά μόλις ... συλλογικά η Δύση ενεπλάκη σε αυτό στο πλευρό της Ουκρανίας, έγινε πόλεμος για εμάς».

Το Κρεμλίνο έχει υιοθετήσει μια αξιοσημείωτα πιο επιθετική γραμμή απέναντι στη Δύση από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, άνοιξε την πόρτα για την αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει στο παρελθόν στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο αν στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

 

 

Η Τατιάνα Στανόβαγια, πολιτική αναλύτρια και ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων R.Politik, δήλωσε ότι τα σχόλια του Πεσκόφ την Παρασκευή σηματοδοτούν ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση.

«Πλέον είναι επίσημο. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση αναγνωρίζεται πλέον ως πόλεμος», έγραψε στο Telegram.

«Φυσικά, de facto, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έγινε πόλεμος εδώ και πολύ καιρό. Αλλά έχουμε πλέον περάσει ένα συγκεκριμένο ψυχολογικό όριο, πέρα από το οποίο θα απαιτηθούν περισσότερα τόσο από τον πληθυσμό όσο και από τις ελίτ της Ρωσίας» .

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τα σχόλιά του δεν σημαίνουν ότι η χώρα θα εισαγάγει οποιεσδήποτε νομικές αλλαγές, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται νομικά στο εσωτερικό της χώρας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». 

Πηγή: Guardian