Στα όρια των θλιβερών παγκόσμιων ρεκόρ των τελευταίων ημερών ανήλθαν ξανά οι θάνατοι από κορονοϊό στην Ινδία που το τελευταίο 24ωρο ανέφερε ακόμη 2.764 αλλά και 319.435 κρούσματα.
Μέσα σε μόλις επτά ημέρες έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους περισσότεροι από 17.300 ασθενείς με Covid-19 ενώ μολύνθηκαν περισσότερα από 2.3 εκατ. πολίτες ενώ δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία εκτιμάται πως πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν υπήρχε επάρκεια σε κρεβάτια- απλά και ΜΕΘ- οξυγόνο και ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία.
″Για επτά ημέρες, οι περισσότεροι από μας δεν έχουν κοιμηθεί. Λόγω της έλλειψης, αναγκαζόμαστε να βάζουμε δύο ασθενείς σε έναν αναπνευστήρα και αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία επειδή δεν έχουμε μακρείς σωλήνες”, διευκρίνισε.
Την ίδια ώρα η Ινδική Ιατρική Ένωση ανακοίνωσε ότι ιδιωτικά νοσοκομεία στην δυτική πόλη Σουράτ στο κρατίδιο Γκουτζαράτ θα πρέπει να κλείσουν αν δεν λάβουν σύντομα προμήθειες σε οξυγόνο.
″Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν (από τα ιδιωτικά) σε κυβερνητικά νοσοκομεία. Φοβόμαστε ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα τήρησης του νόμου και της τάξης”, αναφέρει η ένωση σε επιστολή της στον υπουργό Βιτάι Ρουπάνι.
Ο Ρίζο Μ. Τζον, καθηγητής και οικονομολόγος στον τομέα υγείας στο Ινδικό Ινστιτούτο Διοίκησης στο νότιο κρατίδιο Κεράλα, δήλωσε ότι η μείωση στα νέα κρούσματα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια μείωση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ που γίνονται.
″Αυτό δεν θα πρέπει να το εκλάβουμε ως μια ένδειξη μείωσης των κρουσμάτων, αλλά μάλλον ως έλλειψη καταγραφής λόγω του υπερβολικού αριθμού των θετικών κρουσμάτων!”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.
Στο Νέο Δελχί, πολίτες περιγράφουν διαδρόμους νοσοκομείων ασφυκτικά γεμάτους με κρεβάτια και φορεία και οικογένειες να εκλιπαρούν μάταια να χορηγηθεί οξυγόνο στους δικούς τους ανθρώπους. Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων ενώ στην πρωτεύουσα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.
Πολλές χώρες, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία ανακοίνωσαν πως αποστέλλουν βοήθεια -κυρίως απαραίτητο υλικό για τα νοσοκομεία - ενώ μέσα στον Μάιο οι ΗΠΑ θα στείλουν και εμβόλια AstraZeneca ενώ η Ινδία αναμένεται να παραλάβει και μια μια πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για την COVID-19 το Σάββατο όπως, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ.
Φορτίο ιατρικών προμηθειών από τη Βρετανία, στο οποίο περιλαμβάνονται 100 αναπνευστήρες και 95 συμπυκνωτές οξυγόνου, έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στο Νέο Δελχί, μετέδωσε το ANI, με το οποίο συνεργάζεται το Reuters.
Η Γαλλία στέλνει επίσης συσκευές παραγωγής οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να παρέχουν όλο το έτος οξυγόνο για 250 κλίνες, σύμφωνα με την πρεσβεία.
Το πρώτο ”Οξυγόνο Εξπρές” τρένο για το Νέο Δελχί, το οποίο μεταφέρει περίπου 70 τόνους από το πολύτιμο αυτό αέριο από το ανατολικό κρατίδιο Σχατίσγαρχ έφτασε επίσης νωρίς σήμερα στην ινδική πρωτεύουσα.
″Επιδείνωση πριν από μια καλυτέρευση της κατάστασης”
Η Ινδία κινητοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις της για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καταστροφικής κρίσης. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μπίπιν Ράουατ, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι θα δοθεί οξυγόνο από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ εν αποστρατεία ιατρικό προσωπικό θα συνδράμει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν εν μέσω μιας ”θύελλας” κρουσμάτων.
Σε ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες πόλεις στην Ινδία, η καύση των νεκρών γίνεται σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις σε πάρκα και χώρους στάθμευσης, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επόμενη κρίση θα αφορά την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών.
Πολλές τοπικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των Tata Group, Reliance Industries Ltd και Jindal Steel and Power, έχουν επέμβει για να βοηθήσουν στην προμήθεια ιατρικού οξυγόνου.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η ινδική οικονομία, η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο, θα μπορούσε να κλονιστεί ως αποτέλεσμα της έξαρσης των κρουσμάτων, προκαλώντας συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
″Περιμένουμε ότι θα υπάρξει επιδείνωση προτού καλυτερεύσει η κατάσταση”, δήλωσε ο Μάιρον Μπρίλιαντ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου στο Reuters.
Πηγες: WorldMeter, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ