Εντυπωσιακές εικόνες από την Πανσέληνο της Φράουλας

Πώς πήρε το όνομά του το εκλπηκτικό φαινόμενο
Open Image Modal
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μοναδικές εικόνες καταγράφονται σε όλη τη χώρα από την πρώτη Πανσέληνο του φετινού καλοκαιριού.

Η Πανσέληνος της Φράουλας, όπως ονομάζεται το εντυπωσιακό φαινόμενο είναι ορατό από κάθε γωνιά της Ελλάδας όπως και ολόκληρου του πλανήτη, προσφέροντας την ευκαιρία στους απανταχού ρομαντικούς και όχι μόνο να απολαύσουν το εκπληκτικό σκηνικό στον νυχτερινό ουρανό.

 

Open Image Modal
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

 

Σύμφωνα με τη NASA, το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουνίου πήρε το όνομα «Πανσέληνος της Φράουλας» από την σύντομη περίοδο συγκομιδής της φράουλας στη βορειοανατολική Αμερική.

Για την ίδια πανσέληνο υπάρχουν ακόμη πολλά ονόματα όπως το παλιό ευρωπαϊκό «Honey Moon» («Πανσέληνος του Μελιού») ή «Mead Moon» (σ.σ. Mead σημαίνει υδρομέλι, ποτό που δημιουργείται από τη ζύμωση μελιού με νερό και μερικές φορές με φρούτα, μπαχαρικά, δημητριακά και λυκίσκο).

 

Open Image Modal
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

 

«Ηoneymoon» αποκαλείται και ο πρώτος μήνας του γάμου, με την παράδοση να χρονολογείται από το 1500 και ίσως να συνδέεται και με την «Πανσέληνο του Μελιού», είτε λόγω του εθίμου πολλά ζευγάρια να παντρεύονται τον Ιούνιο, είτε επειδή η «Πανσέληνος του Μελιού» είναι η πιο γλυκιά πανσέληνος του χρόνου.

Η εν λόγω Πανσέληνος έχει ένα ακόμα όνομα, καθώς κάποιοι Ευρωπαίοι την αποκαλούσαν ως «Πανσέληνο των Ρόδων», λόγω του απαλού κόκκινου χρώματος που έπαιρνε η Σελήνη κατά τη διάρκεια του φαινομένου.

Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι είναι  ολόγιομο ήδη από το Σάββατο το βράδυ και θα παραμείνει έως και το πρωί της Τρίτης.