Πανσέληνος του Οξύρρυγχου: Που να απολαύσετε τη μαγεία του Αυγουστιάτικου φεγγαριού

Απόψε, το φεγγάρι θα είναι έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με κάθε άλλη πανσέληνο του χρόνου.
Open Image Modal
George Pachantouris via Getty Images

Το πιο λαμπρό φεγγάρι του Αυγούστου θα φωτίσει απόψε τον αυρανό σηματοδοτώντας την «Πανσέληνο του Οξύρρυγχου», μια ονομασία που  προέρχεται από τους μύθους και τις παραδόσεις των ιθαγενών της Αμερικής που ψάρευαν τον οξύρρυγχο.

Απόψε, το φεγγάρι θα είναι έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με κάθε άλλη πανσέληνο του χρόνου γεγονός που κάνει την αποψινή βραδιά ένα υπερθέαμα.

Για να απολαύσουμε την μαγεία της βραδιάς, η Ακρόπολη, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο αλλά και πολλοί ακόμη αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί.

 

Εκδηλώσεις υπό το φως του φεγγαριού

Το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει κι φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

 Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.