Πάντμα Λάκσμι: Η οικοδέσποινα του Top Chef για τις επόμενες γενιές του πλανήτη

Η παρουσιάστρια δημιούργησε ένα βιβλίο για να ευαισθητοποιήσει νεαρότερες ηλικίες σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες.
|
Open Image Modal
amazon.com
Το εξώφυλλο του βιβλίου: Tomatoes for Neela

Ηταν μια καλοκαιρινή μέρα όταν η κόρη της οικοδέσποινας του Top Chef, ινδο-αμερικανής ακτιβίστριας, συγγραφέως και τηλεοπτικής παρουσιάστριας, Πάντμα Λάκσμι, Κρίσνα, επέστρεψε στο σπίτι πριν από αρκετά χρόνια λαχταρώντας ένα ρόδι. Τότε ήταν που η μητέρα της της εξήγησε ότι τα ρόδια μεγαλώνουν το φθινόπωρο. Τώρα της είπε είναι η εποχή για τις ντομάτες.

Κάπως έτσι έπεσε ο σπόρος για την δημιουργία ενός παιδικού βιβλίου με διατροφικές συμβουλές και συνταγές μαγειρικής από την οικοδέσποινα του Top Chef που παρουσιάζεται στο αμερικανικό κανάλι Bravo από το 2006. 

Πρωταγωνίστριά του είναι η Νίλα, είναι ένα νεαρό κορίτσι που λατρεύει να μαγειρεύει με τη μητέρα της. Το Σάββατο είναι η αγαπημένη της μέρα της εβδομάδας. Είναι η μέρα που πηγαίνουν στην υπαίθρια αγορά.

Το βιβλίο με τίτλο «Tomatoes For Neela» («Ντομάτες για την Νίλα») αναμιγνύει τις αναμνήσεις της τηλεοπτικής παρουσιάστριας και συγγραφέως από τη μαγειρική με την οικογένειά της με πρακτικές διατροφικές συμβουλές και με συνταγές.

«Είναι μια πολύ μικρή προσωπική ιστορία που επικεντρώνεται γύρω από μια νεαρή ανύπαντρη μητέρα, η οποία επίσης γράφει συνταγές όπως εγώ» αναφέρει η Πάντμα Λάκσμι παρουσιάστρια των τηλεοπτικών εκπομπών Top Chef και Taste the Nation.

«Απλώς πρόκειται να διδάξουμε στα παιδιά πώς να μαγειρεύουν από μικρή ηλικία, να σέβονται τη Μητέρα Φύση και να τρώνε εποχιακά τρόφιμα».

Η Νίλα και η μητέρα της φτιάχνουν σάλτσα χρησιμοποιώντας ντομάτες που αγοράστηκαν από τη λαϊκή αγορά. Ετοιμάζουν μεγάλη ποσότητα και για τον χειμώνα και για να δώσουν στη γιαγιά της όταν θα τους επισκεφθεί την επόμενη φορά από την Ινδία.

Στο βιβλίο έχει συμπεριληφθεί η ιστορία της ντομάτας, με τη Νίλα να συζητά για την προέλευση του φρούτου από τη Λατινική Αμερική και να μαθαίνει ότι ορισμένοι πολιτισμοί πραγματικά τις απέφευγαν λόγω φόβου.

Η Νίλα και η μητέρα της χρησιμοποιούν δαμάσκηνες ντομάτες για να φτιάξουν τη σάλτσα της επειδή έχουν λιγότερους σπόρους.

«Μέσα από το φαγητό, η γιαγιά μου και η μητέρα μου με δίδαξαν τόσα πολλά για τη ζωή και τον πολιτισμό και το να είμαι πολίτης του κόσμου. Ελπίζω λοιπόν, μέσω αυτού του βιβλίου, να ενθαρρύνω τις οικογένειες να μαγειρεύουν μαζί, να εκτιμούν τις συνταγές που φτιάχνονται για τις συναντήσεις της οικογένειάς τους και επίσης να θυμούνται όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους που μας φέρνουν το φαγητό μας και να προσέχουμε το περιβάλλον μας » λέει η συγγραφέας.

Το βιβλίο εικονογράφησε η Χουάνα Μαρτίνεζ – Νίαλ στην οποία η συγγραφέας έδωσε έναν φάκελο με οικογενειακές φωτογραφίες για να τη βοηθήσει να σχεδιάζει τις μορφές της ίδιας και της Νίλα.

Η εικονογράφος αξιοποίησε και τις δικές της αναμνήσεις από τις επισκέψεις της, όταν ήταν μικρή σε λαϊκές αγορές στην πατρίδα της, το Περού.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στο τέλος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στους αγρότες, σύμφωνα με πρόταση της Μαρτίνεζ- Νίαλ. «Συχνά δεν σκεφτόμαστε από πόσα πολλά χέρια επηρεάζονται η διατροφή μας και οι καθημερινές μας συνήθειες. Και αυτό που απέδειξε η πανδημία είναι πόσο πολύτιμος είναι ο καθένας στην τροφική αλυσίδα και πως πρέπει να εκτιμάται.

ΠΗΓΗ: indiatimes.com , ΑΠΕ