Παπαευαγγέλου: Αυξημένα κρούσματα σε παιδιά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

«Αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν- κανείς δεν είναι άτρωτος».
|
Open Image Modal
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID 19 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ)
Eurokinissi

Αύξηση κρουσμάτων πρατηρείται στις ηλικίες 55- 64 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 69% στην επικράτεια ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 90%, δήλωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σταθερά μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας στις δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, (1,82%) αλλά η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει διακυμάνσεις και το φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδοσχολική διασπορά του ιού, αλλά οι ενήλικοι πρέπει να καταλάβουν ότι εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Να πειστούν ένας – ένας οι άνω των 50 να εμβολιαστούν γιατί θα νοσήσουν, τόνισε η καθηγήτρια και επανέλαβε ότι τα κρούσματα σε παιδιά αυξάνονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου και η ενδοικογενειακή διασπορά παραμένει πηγή ανησυχίας.

Με εξαίρεση όπως είπε τη Βόρεια Ελλάδα, πτωτική εμφανίζεται η πορεία της πανδημίας την εβδομάδα που πέρασε, με 200.000 τεστ την ημέρα και σταδιακή αποκλιμάκωση και στο ΕΣΥ, με 178 εισαγωγές την ημέρα.

Η κα. Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε ότι ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παρατήρησε ότι στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από ότι ήταν τον Αύγουστο.

Επίσης τόνισε πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση συνεχίζει να είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού σε αυτές τις περιοχές καθώς «εκτός από τα παιδιά βλέπουμε ότι νοσούν και οι γονείς τους ηλικίας 45 έως 55 ετών».

Στην Αττική όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των παιδιών που μολύνονται είναι σταθερά χαμηλός, δηλαδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Ελλάδα προσθέτοντας ότι 3 εβδομάδες με ανοιχτά σχολεία δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική μετάδοση του ιού.

Μιλώντας και για το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τη μάσκα τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και σε μικρές πόλεις, είπε ότι αν αποφασίσουμε να βγει η μάσκα από τα παιδιά στο σχολείο, «αυτό δεν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος μίας πόλης αλλά από το αν υπάρχει σημαντική εμβολιαστική κάλυψη στην πόλη αυτή».

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι ακόμα νωρίς για να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις για το αν δηλαδή θα βγουν οι μάσκες στα σχολεία.

Γκ. Μαγιορκίνης: Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα

Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με σχετική σταθερότητα ωστόσο στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δυστυχώς, όπως είπε, οι προβλέψεις των επιστημόνων για επιδείνωση της επιδημίας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια επαληθεύεται και σε κάποιες από αυτές τις περιοχές υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει η αύξηση των εμβολιασμών. Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σε επιβαρυμένες περιοχές, είπε ότι είναι ικανοποιητικά, λέγοντας μάλιστα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση της πίεσης που παρατηρήθηκε πέρυσι.

 Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε βελτίωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 10% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση για τρίτη εβδομάδα με περίπου 17%, λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικά σταθερή εμφανίζεται, όμως, η πίεση στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 3%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων - εξιτηρίων παρέμεινε κάτω από το 1 μεσοσταθμικά.

 Στοιχεία για τα self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 50,8 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 38,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 109.000.

 Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

 Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 234 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,78 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων δείχνει πτωτική τάση με 10% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 454.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 7% και καταγράφηκαν περίπου 7.500 ανά ημέρα. Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα δείχνει μικρή τάση επιδείνωσης. Παρατηρήθηκε 6% αύξηση τόσο στις διαγνώσεις όσο και στους θανάτους.

Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 124.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.800 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 24 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Πηγή: EΡΤ