Παπαζάχος: 6,3 Ρίχτερ ο σεισμός στην Ελασσόνα, ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

O σεισμός στην Ελασσόνα είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά», δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».

«Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό. Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος».

Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες. «Το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί. Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις. Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του σεισμού σχολίασε πως «δεν έχουμε κάποια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για το πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον Τύρναβο και τις γύρω περιοχές» και ανέφερε ότι «θα φανεί στις επόμενες ώρες το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη συγκεκριμένη περιοχή». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «ο κόσμος δεν θα πρέπει να κατοικήσει οποιοδήποτε σπίτι έχει εμφανίσει βλάβες έστω και ελαφριές» γιατί, όπως είπε, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτά τα κτίρια να καταρρεύσουν από κάποια ισχυρή ή και λιγότερο ισχυρή μετασεισμική δόνηση».

Open Image Modal
.
Eurokinissi

 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να κατοικηθούν «κτίρια που δεν έχουν εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας για τις επόμενες εβδομάδες», προτού αυτά ελεγχθούν από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που θα προστρέξουν στην περιοχή. «Αν ένα κτίριο είναι πάρα πολύ παλιό και πιστεύουμε ότι έχει προβλήματα ή υποψιαζόμαστε ότι έχει προβλήματα και δεν έχει κανένα εχέγγυο αντισεισμικής επάρκειας ή υπάρχει αυθαίρετη τοιχοποιία με εμφανή προβλήματα και έχει εμφανίσει κάποιες μικρορωγμές δεν θα πρέπει να κατοικηθεί», είπε.

Τόνισε δε, ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες μέρες» καθώς «τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν μια μετασεισμική ακολουθία που θα είναι σε εξέλιξη και θα χορεύει η γη κάτω από τα πόδια τους». Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι «ένα σπίτι μπορεί και πρέπει να κατοικηθεί εφόσον δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με την αντισεισμική του επάρκεια»

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν πολύ μικρό (7,8 χλμ) για αυτό έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα αλλά και μέχρι τα σύνορα.

Ο κ. Λέκκας συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία και να παραμείνει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπίτια του. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωολογίας ήταν ένας «πολύ μεγάλος σεισμός».

Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Το μέγεθος του σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ηταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Την εκτίμηση ότι, κατά τα φαινόμενα, ο σεισμός στη βόρεια Θεσσαλία ήταν ο κύριος σεισμός, έκανε από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Καρακαΐσης. «Ο σεισμός ήταν γύρω στα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις σεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ ενώ έχουν περάσει μόλις τέσσερις ώρες από τον σεισμό.΄Ισως να σημειωθεί κάποιος μετασεισμός με σχετικά μεγάλο μέγεθος της τάξης του 5 με 5,5 αλλά νομίζω ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που έγινε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «η μετασεισμική δραστηριότητα θα βαίνει φθίνουσα στο επόμενο 48ωρο».

Για την ιστορία του ρήγματος της περιοχής ο κ. Καρακαΐσης επισήμανε ότι «στην περιοχή αυτή, από ό,τι φαίνεται, είχε ξαναγίνει σεισμός πριν από 250 χρόνια περίπου, το 1766, συγκρίσιμου μεγέθους περίπου με τον σημερινό, που είχε προκαλέσει βλάβες στην περιοχή της Ελασσόνας».

Αναφορικά, άλλωστε, με τις επιπτώσεις του σεισμού, σχολίασε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. «Αν τα κτίρια έχουν τρωθεί, θα έχουν τρωθεί σε σχετικά εμφανή σημεία και θα είναι εύκολο να εξεεταστούν από τους μηχανικούς» είπε και πρόσθεσε ότι αν διαπιστωθεί ότι έχει μειωθεί η αντοχή κτιρίων, αυτά δεν θα πρέπει να κατοικηθούν μέχρι να περάσει η δευτεροβάθμια επιτροπή για τον σχετικό έλεγχο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)