Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Δεν τίθεται θέμα διαγραφής Κασσελάκη

Τι είπε κατά την συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ, περί "επιστροφής Τσίπρα", αποπομπή Κασσελάκη, εκλογή νέου προέδρου και βουλευτές, μέλη του κόμματος που έχουν αποχωρήσει.
Open Image Modal
O Nίκος Παππάς, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την συνέντευξη στο περιθώριο της ΔΕΘ (15 Σεπτεμβρίου)
Eurokinissi

«Δεν υπάρχει καμιά τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπο μου αλλά τους πάντες. ’Αρα καμιά τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει», απάντησε για το εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Νίκος Παππάς πρόεδρος της ΚΟ., κατά την συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ.

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Στέφανου Κασσελάκη ως υποψήφιου για την ηγεσία του κόμματος μετά την αποπομπή του, είπε πως δεν υπάρχει θέμα. «Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό που προβλέπει πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα ελέγχονται και είναι ανακλητά. Σας καλώ να το διαβάσετε. Σας παραπέμπτω στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές. Θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή. Θα σας παραπέμψω στην απόφαση της ΠΓ και ΚΕ που έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα σεβαστούμε τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει θέμα διαγραφής Κασσελάκη

Επίσης, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκης και συμπλήρωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι, υπάρχουν αγωνιστές της δημοκρατικής παράταξης, έχουμε το καταστατικό μας και με αυτό πορευόμαστε».

Αναφορικά με τις διαδικασίες αποπομπής του Κασσελακη από την προεδρία ανέφερε πως «Ήταν ένα αποτέλεσμα καθαρό, υπάρχουν προβλέψεις στο καταστατικό μας για όλα και νομίζω ότι από όλες τις πλευρές μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα για να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης».

Και συμπλήρωσε: «Όλοι έχουν να προσφέρουν, το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί ένα αποτελεσματικό συνδυασμό και της συσσωρευμένης πείρας και της φρεσκάδας της οποίας χρειάζεται ένα ακόμα για να αναπτυχθεί, να οικοδομήσει τις συμμαχίες του και να πλειοψηφήσει», ανέφερε.

Open Image Modal
Συνέντευξη Ν.Παππά στο περιθώριο της ΔΕΘ (15 Σεπτεμβρίου)
Eurokinissi

 

Ενδεχόμενη επιστροφή Τσίπρα;

Για ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, το κόμμα επί των ημερών του αξιοποίησε το ιδεολογικό και πολιτικό του οπλοστάσιο. Ας μην τον επικαλούνται και τον μεθερμηνεύουν. Είναι κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά, έχει διεθνή ακτινοβολία και οφείλουμε όλοι να μένουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Στο ερώτημα αν ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή βουλευτών που εγκατέλειψαν το κόμμα, όπως οι βουλευτές που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, αν δεν επανεκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης, ανέφερε ότι «για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και το μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι. Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και σύγκλισης, είναι μία πληγή ηθική και πολιτική».

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κόμματος

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κόμματος, κάλεσε τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, και των δύο μέσων, τους προοδευτικούς πολίτες, να ενισχύσουν οικονομικά τα ΜΜΕ στα οποία είναι μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ. «Έχει πολύ μεγάλη αξία να υπάρχει ισχυρή η φωνή της Αριστεράς στον χώρο των ΜΜΕ και βεβαίως θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα», σημείωσε. Πρόσθεσε πως είναι σε θέση να πει «ότι θα σπάσει και το δόγμα του μηδενικού δανεισμού». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δανειστεί καθόλου και πως «ένας δανεισμός που θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και να ανασυγκροτήσουμε με τρόπο αξιόπιστο τα μέσα του κόμματος νομίζω ότι είναι κάτι που εξετάζουμε και θα πρέπει πάρα πολύ σύντομα να προχωρήσουμε».

Περι εκλογή ΠτΔ

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κ. Σακελλαρόπουλου ή την κ. Αγγελλοπούλου, απάντησε: «Θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η ιστορία μας δείχνει ότι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με εκτόπισμα και πολιτική εμπειρία. Η δική μας παράταξη έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος από τη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο; Είναι σε θέση ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την υπέρβαση;».

Open Image Modal
O Nίκος Παππάς, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την συνέντευξη στο περιθώριο της ΔΕΘ (15 Σεπτεμβρίου)
Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την διακυβέρνηση

Ερωτηθείς αν παραμένει κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι είδαμε ότι μετά τις ευρωεκλογές, εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, η φθορά της Ν.Δ. ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα».

Πρόσθεσε ότι υπό το φως αυτής της εξελίξεις οι ευθύνες και οι δικές μας και όλο των άλλων προοδευτικών δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Ανέφερε ότι «έχουμε περιγράψει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε επίπεδο κοινωνίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μία προοδευτική στροφή στην χώρα». Με αφορμή τις εκλογές στα Επιμελητήρια σχολίασε ότι θα είναι ευχής έργον να συγκροτηθούν προοδευτικά μέτωπα που θα πλειοψηφήσουν.

«Έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες πλήρη πρόταση για την καταπολέμηση της ακριβείας που καταγράφει ένα πλέγμα μέτρων: Τη φορολόγηση των υπερκερδών με ταυτόχρονη μείωση των έμμεσων φόρων και βεβαίως τη διατίμηση στα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους της ενέργειας και τα διυλιστήρια, τον έλεγχο των τιμών σε όλη την αλυσίδα και στην εισαγωγή και στο χονδρεμπόριο», επεσήμανε ο κ. Παππάς ερωτηθείς για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την καταπολέμηση της ακρίβειας. «Έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση από αυτήν τη στιγμή και μετά. Η ΝΔ αντέδρασε σαν να είμαστε η μόνη χώρα στην οποία προτείνεται ή εφαρμόζεται το μέτρο της μείωσης των έμμεσων φόρων», σχολίασε, μεταξύ άλλων.

 

 

Ενορχηστρωτής της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών ο Μητσοτάκης

Ενορχηστρωτής του εγκλήματος των Τεμπών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ο Νίκος Παππάς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Είπε ο κ. Παππάς: ”Με το έγκλημα των Τεμπών έχω βιωματική σχέση, ήμουν τομεάρχης Υποδομών όταν συνέβη και βρέθηκα πριν ξημερώσει στον τόπο του εγκλήματος. Δεν περίμενα να συζητάμε για το αιφνίδιο μπάζωμα του χώρου. Καλώς οι βουλευτές μας ζήτησαν να γίνει έρευνα για το μπάζωμα. Είναι σοκαριστικό ότι πληρώθηκε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ελληνική κοινωνία ανατριαχιάζει όχι μόνο με το έγκλημα αλλά και με τη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, ενορχηστρωτής του οποίου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι προφανές ότι κάποιος κάτι θέλει να κρύψει. Η πολιτική διάσταση του εγκλήματος είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Ο σιδηρόδρομος είχε εγκαταλειφθεί. Το έγκλημα και οι ευθύνες δεν εξαντλούνται μόνο στον σταθμάρχη”. Έκλεισε λέγοντας ”να αφήσουν την αλήθεια να λάμψει”.

Περί οικονομίας

Αναφέρθηκε στα οικονομικά λέγοντας: ”Φοροδιαφυγή υπάρχει και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μέτρα πάταξης και αντιμετώπισης”. Για την δύσκολη θέση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είπε ότι προβλήματα μπορεί να έχουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και πρόσθεσε: ”Όταν επιχειρείς μπορεί να έχεις και μηδενικά κέρδη και ζημίες. Η πορεία των οικονομικών επιτρέπει στην κυβέρνηση παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες”.

Αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της Moody’s λέγοντας: ”Από την αξιολόγηση της Moody’s η κυβέρνηση δεν πήρε την αναβάθμιση που θα ήθελε”. Σημείωσε ακόμη ότι παρά τους ανοικτούς κρουνούς του χρήματος η κυβέρνηση δεν πέτυχε την ανάπτυξη που θα έπρεπε”.

Για τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέφερε: ”Υπάρχει χώρος και και άλλες ελαφρύνσεις αλλά δεν υπάρχουν στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη”.