Παρά τις απειλές Πούτιν και η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία εκτοξευτήρες ρουκετών μεγάλης εμβέλειας

Όλο και πιο δύσκολη η κατάσταση για τις δυνάμεις του Κιέβου σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ. Αναφορές για lockdown στην Μαριούπολη λόγω έξαρσης Covid-19.
|
Open Image Modal
Από την επίσκεψη του Ζελένσκι στο Ντονέτσκ (5 Ιουνίου 2022)
via Associated Press

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως αποστείλει στην Ουκρανία εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με βεληνεκές 80χλμ. σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ που έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα προμηθεύσουν το Κίεβο με πιο προηγμένα συστήματα του είδους, τύπου HIMARS αντίστοιχου βεληνεκούς. 

Η ανακοίνωση ήρθε λίγη ώρα αφού ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν απείλησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς. Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, ”θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (...) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη”, τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1. Ωστόσο δεν υπήρξαν διευκρινίσεις στεατικά με τους πιθανούς ”νέους” στόχους ενώ επίσης την Κυριακή οι ρωσικές δυνάμεις μετά από αρκετές εβδομάδες βομβάρδισαν στα περίχωρα του Κιέβου πλήττοντας με πυραύλους κρουζ άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν σταλεί από τη Δύση. 

Open Image Modal
Sean Gallup via Getty Images

 

 Τα συστήματα M270 MLRS που αποφάσισε να στείλει η Βρετανία, θα επιτρέψουν «να αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων» όπως αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας ενώ οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

«Αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει την υποστήριξή της η Ουκρανία μπορεί να νικήσει» στον πόλεμο, έκρινε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Η τακτική της Ρωσίας αλλάζει και η υποστήριξή μας πρέπει να αλλάξει επίσης», πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα όπλα που θα σταλούν θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να «προστατεύονται καλύτερα από τη βάρβαρη καταφυγή σε πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας που οι δυνάμεις του Πούτιν χρησιμοποιούν χωρίς διάκριση για να ισοπεδώνουν πόλεις».

Η στρατιωτική υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία, με βάση όσα είναι γνωστά ως αυτό το στάδιο, έχει αξία μεγαλύτερη από 750 εκατ. λίρες στερλίνες (874 εκατ. ευρώ). 

Δύσκολες ώρες στο πεδίο των μαχών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ 

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων οι πιο σφοδρές μάχες συνεχίζονται γύρω από την ανατολική πόλη του Λουχάνσκ, Σεβεροντονέτσκ ενώ τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται ότι πιέζουν και προς το Σλοβιάνσκ (Ντονέτσκ) σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τους Ουκρανούς.

Ειδικότερα στο Σεβεροντονέτκσ μετά την αρχική αντεπίθεση, οπότε οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν κάποια εδάφη, τώρα ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σεργκέι Γκαϊντάι λέει πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αν και προσπαθούν να διατηρήσουν τη μισή πόλη που τώρα ελέγχουν. 

″Αυτή τη στιγμή συντελούνται μάχες με ταχύτατο ρυθμό. Οι υπερασπιστές μας προχώρησαν σε αντεπίθεση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απελευθέρωσαν σχεδόν την μισή πόλη. Αλλά τώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λίγο για εμάς και πάλι”. 

Open Image Modal
Ντρουζκίκα Ανατολική Ουκρανία (5 Ιουνίου 2022)
via Associated Press

Στο δε Ντονέτσκ ο περιφερειακός διοικητής Πάβλο Κιριλένκο δηλώνει πως η μόνη λύση είναι η εκκένωση των οικισμών αφού αναφέρει πως σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας, από το Ντονέτσκ έως και τη Μαριούπολη είναι πλέον κατεχόμενο από τους Ρώσους και ελεγχόμενο από την αποσχιστική διοίκηση των Ρωσόφιλων που έχουν μονομερώς κηρύξει ανεξαρτησία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Μαριούπολη σύμβουλος του ουρανού Δημάρχου υποστηρίζει πως επιβλήθηκε lockdown λόγω μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού με ασθενείς τόσο πολίτες όσο και ρώσους στρατιώτες. Όπως λέει, το lockdown ενδέχεται να διαρκέσει ως τις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, στα νότια της χώρας, στην πόλη Μικολάιφ, ακούγονταν σήμερα εκρήξεις, σύμφωνα με ανάρτηση στο Telegram του δημάρχου της, του Ολεξάντρ Σένκεβιτς.

Επίσης το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφερόμενο στις πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο εκτιμά ότι πρόκειται για μια προσπάθεια διακοπής της προμήθειας δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Open Image Modal
Νερό από αντλία και μεταφορά σε κουβάδες για το νοσοκομείο στο Σλοβιάνσκ του Ντονέτσκ (3 Ιουνίου 2022)
Anadolu Agency via Getty Images

 

Η ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου εστιάζει επίσης στις εξελίξεις στο Νησί του Φιδιού, ή Φιδονήσι όπου η Ρωσία φέρεται να έχει μεταφέρει συστήματα αεράμυνας  για να παρέχει υποστήριξη στα πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα ενώ εκτιμάται πως χρησιμοποιεί το νησί και για να διατηρήσει τον αποκλεισμό των ουκρανικών ακτών αποτρέποντας την αποστολή σιτηρών στο εξωτερικό.

Τέλος, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει, όπως και η ρωσική κρατική τηλεόραση την Κυριακή σκοτώθηκε ο διοικητής της 1ης στρατιάς της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ, ο υποστράτηγος Ρομάν Κουτούζοφ. Φαίνεται πως έπεσε νεκρός ενώ ηγείτο σε επίθεση εναντίον χωριού κοντά στην πόλη Ποπάσνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ.  

Στο Ντονμπας ο Ζελένσκι

Στο μεταξύ οι πιο σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί συνεχίζουν να σημειώνονται στο Ντονμπάς (περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ) με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει πως επισκέφθηκε στρατιώτες στο Σολεντάρ και το Λισιτσάνσκ (περιφέρεια Λουχάνσκ) που βρίσκεται κοντά στο Σεβεροντονέτσκ την πόλη που πασχίζουν να καταλάβουν οι Ρώσοι με αποτέλεσμα να έχει χωριστεί στα δύο Μπαχμούτ (περιφέρεια Ντονέτσκ).

 

Kατά το τακτικό μεταμεσονύκτιο διάγγελμα του ανέφερε πως ενημερώθηκε από πρώτο χέρι  ”για την επιχειρησιακή κατάσταση στη γραμμή του μετώπου άμυνας» ενώ ανάρτησε και βίντεο από την ενημέρωση που του έγινε που ωστόσο είναι σε κλειστούς χώρους. 

Ανέφερε ακόμη πως πήγε στη Ζαπορίζια, για να δει κατοίκους της Μαριούπολης που μπόρεσαν να απομακρυνθούν από αυτή. 

Πηγές: Reuters, ΒΒC