Την παραίτησή της από το θρόνο ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέθ Β′ σε τηλεοπτικό μήνυμά της, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενθρόνιση του διαδόχου γιού της Φρέντερικ.
Όπως είπε, θα απομακρυνθεί από τα καθήκοντά της επίσημα στις 14 Ιανουαρίου, οπότε και συμπληρώνει 52 χρόνια από τότε που έγινε βασίλισσα.
Η 83χρονη βασίλισσα είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην Ευρώπη, καθώς ανέλαβε τον θρόνο της Δανίας μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Φρειδερίκο Θ΄, το 1972.
Σε αντίθεση με τη βρετανική βασιλική παράδοση, δεν θα υπάρξει επίσημη τελετή στέψης για τον διάδοχο του θρόνου Φρέντερικ, ο οποίος είναι 55 ετών. Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του θα ανακοινωθεί από το Κάστρο Amalienborg στην Κοπεγχάγη την ίδια ημέρα και θα ανακηρυχθεί βασιλιάς της Δανίας και αρχηγός κράτους -που είναι συνταγματική μοναρχία- όπως και της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε.
Η γεννημένη στην Αυστραλία σύζυγός του, πριγκίπισσα Μαίρη, θα γίνει η βασίλισσα της Δανίας. Η βασίλισσα Margrethe αποκάλυψε ότι πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το θρόνο μετά από μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην πλάτη της στις αρχές του 2023.
«Η χειρουργική επέμβαση φυσικά έδωσε αφορμή να σκεφτώ το μέλλον και αν έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε την ευθύνη στην επόμενη γενιά», είπε.
«Αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τον λαό της Δανίας για την υποστήριξή του όλα αυτά τα χρόνια.
Η πρωθυπουργός της χώρας Mette Frederiksen ευχαρίστησε τη βασίλισσα για την υπηρεσία της και την «δια βίου αφοσίωση στο Βασίλειο» όπως είπε.
«Η βασίλισσα Μαργκρέθ είναι η επιτομή της Δανίας και όλα αυτά τα χρόνια έχει εκφράσει λόγια και συναισθήματα για το ποιοι είμαστε ως λαός και ως έθνος» είπε η πρωθυπουργός της Δανίας μιλώντας για μια δημοφιλή και ισχυρή βασίλισσα, που πολλοί Δανοί ήθελαν να παραμείνει στο θρόνο μέχρι το θάνατό της.
«Είναι για εμάς ό,τι ήταν για την Βρετανία η βασίλισσα Ελισάβετ», είπε στο BBC η Δανή δημοσιογράφος Tine Gotzsche.
Δεν προοριζόταν για βασίλισσα
Η Μαργκρέθ δεν προοριζόταν για βασίλισσα όταν γεννήθηκε. Όταν ήταν 13 ετών, η νομοθεσία της Δανίας άλλαξε για να επιτρέψει στις γυναίκες να πάρουν τον θρόνο.
Μαζί με την Βασίλισα Ελισάβετ της Βρετανίας, ήταν οι μόνες γυναίκες στον θρόνο, με την Ελισάβετ να έχει περίπου 20 χρόνια περισσότερα.
Μερικοί τη θεωρούν την μακροβιότερη μονάρχη στον κόσμο καθώς ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, που βρίσκεται στο θρόνο περισσότερα χρόνια δεν συγκαταλέγεται στη λίστα καθώς η χώρα του κέρδισε την ανεξαρτησία της μόλις το 1984.
Είναι επίσης η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Δανίας, αφού ξεπέρασε τον βασιλιά Christian IV, της Δανίας και της Νορβηγίας.
Γνωστή για την επιμονή της να καπνίζει αλλά και την άρνησή της να έχει κινητό και υπολογιστή, δήλωνε «πολύ ευτυχισμένη» χωρίς αυτά.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της στον θρόνο, η βασίλισσα Margrethe συνέχισε να εργάζεται ως καλλιτέχνης και είναι γνωστή για την αγάπη της για τις τέχνες και την αρχαιολογία ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ανασκαφές.
Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, περνώντας χρόνο στο Girton College του Cambridge και στο London School of Economics.
Το 1967 παντρεύτηκε τον Γάλλο διπλωμάτη Henri de Laborde de Monpezat, ο οποίος υπηρέτησε ως βασιλικός σύζυγός μέχρι τον θάνατό του το 2018.
Κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εκφωνεί μια ομιλία που μεταδίδεται στην τηλεόραση. Φέτος, εκτός από την ανακοίνωση της αποχώρησής της, μίλησε για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και για τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Ποιος είναι ο διάδοχος Φρειδερίκος
Ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος, όπως και ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’, είναι γνωστός για το πάθος του για το περιβάλλον.
Η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μαίρη, μεγάλωσε στην Τασμανία της Αυστραλίας και εργαζόταν ως δικηγόρος όταν το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2000.
Θεωρούνται από ορισμένους ότι αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες αξίες και προσπάθησαν να δώσουν στα τέσσερα παιδιά τους μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ανατροφή, στέλνοντάς τα κυρίως σε δημόσια σχολεία.