Παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης

Νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν είχε εισηγηθεί σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.
|
Open Image Modal
Sputnik Photo Agency / Reuters

Την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λίγο μετά την ετήσια ομιλία του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για την «κατάσταση του έθνους» στην ομοσπονδιακή συνέλευση της χώρας(η οποία αποτελείται από τη Δούμα, την Κάτω Βουλή, και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που είναι η Άνω Βουλή).

Όπως είπε ο Μεντβέντεφ, η κυβέρνηση παραιτείται προκειμένου να δοθεί στον Πούτιν ο χώρος για να γίνουν οι αλλαγές που επιδιώκει στο Σύνταγμα της χώρας. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές πως, ως κυβέρνηση, πρέπει να παρέχουμε στον πρόεδρο τη δυνατότητα να λάβει όλες τις αποφάσεις» που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, είπε σχετικά. 

Ο πρόεδρος Πούτιν αποδέχτηκε την παραίτηση και ζήτησε από τους υπουργούς να συνεχίσουν να λειτουργούν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να σχηματιστεί μια καινούρια. 

 

 

O Πούτιν πρότεινε την Τετάρτη μια ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο σχετικά με σαρωτικές συνταγματικές αλλαγές, που θα μετατόπιζαν μέρος της εξουσίας από την προεδρία στο κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό- μια κίνηση που, όπως λέει το Reuters, θα μπορούσε να του επιτρέψει να διατηρήσει την εξουσία ακόμα και μετά την αποχώρησή του από το Κρεμλίνο. 

Κατέχοντας την εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από το 1999, ο 67χρονος Πούτιν αναμένεται να αποχωρήσει από την προεδρία του 2024, όταν τελειώσει η τέταρτη προεδρική του θητεία. 

Δεν έχει πει ακόμα τι σχεδιάζει να κάνει όταν τελειώσει η θητεία του, αλλά, στο πλαίσιο του παρόντος Συντάγματος, που απαγορεύει δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες, ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στην πολιτική ελίτ της χώρας, είπε ότι τάσσεται υπέρ αλλαγών στο Σύνταγμα προκειμένου να δοθεί στη Δούμα η δυνατότητα να επιλέγει τον πρωθυπουργό της Ρωσίας και άλλα πρόσωπα σε θέσεις- κλειδιά. 

«Φυσικά αυτές είναι πολύ σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κοινοβούλιο και η κοινωνία των πολιτών είναι έτοιμα για τις αλλαγές αυτές. 

 

 

Ο Μεντβέντεφ είπε πως η ομιλία του Πούτιν υπογράμμισε μια σειρά από «θεμελιώδεις αλλαγές» στο Σύνταγμα της χώρας. «Οι αλλαγές αυτές, όταν υιοθετηθούν, και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί μετά τις σχετικές συζητήσεις, όπως είπε ο Πούτιν, θα φέρουν σημαντικές μεταβολές όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων στο Σύνταγμα, μα και στην ισορροπία ισχύος συνολικά» είπε σχετικά. 

Πριν ανακοινώσει την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μεντβέντεφ είχε συναντηθεί με τον Πούτιν- ο οποίος δήλωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια θέση αναπληρωτή γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, και να τη δώσει στον Μεντβέντεφ.

Οι επικριτές του Πούτιν τον κατηγορούν πως σχεδιάζει να παραμείνει με κάποιον τρόπο σε θέση να κατέχει την εξουσία ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την προεδρία. Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει δημοφιλής, καθώς πολλοί Ρώσοι τον βλέπουν ως πηγή σταθερότητας- αν και άλλοι θεωρούν πως έχει μείνει πάρα πολύ στην εξουσία. 

Επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι εξετάζει διάφορες επιλογές για να παραμείνει «στο τιμόνι», μεταξύ των οποίων η μετατόπιση μέρους της εξουσίας στη Βουλή και η ανάληψη από πλευράς του ενός ενισχυμένου ρόλου ως πρωθυπουργός μετά το 2024. Άλλη μια επιλογή που αναφέρεται συχνά είναι η ηγεσία ενός Πολιτειακού Συμβουλίου- ενός φορέα που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να έχει περισσότερες εξουσίες στο πλαίσιο του Συντάγματος. 

Στο πλαίσιο των προτάσεων για το Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να παρουσιάζει στη Βουλή υποψηφίους για αναπληρωτές πρωθυπουργούς και υπουργούς, τους οποίους η ίδια θα έπρεπε να επικυρώσει. 

«Ο πρόεδρος θα ήταν υποχρεωμένος να τους διορίσει σε αυτά τα πόστα» είπε ο Πούτιν. «Δεν θα ήταν σε θέση να απορρίψει υποψηφίους που έχει επικυρώσει το κοινοβούλιο. 

Μεταξύ άλλων, πρότεινε να απαγορεύεται σε ανώτερους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων βουλευτές, κυβερνήτες, ο πρωθυπουργός και άλλοι, να έχουν διπλές υπηκοότητες ή άδειες διαμονής στο εξωτερικό. Επίσης, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν αλλαγές με τις οποίες υπογραμμίζεται πως οι ρωσικοί νόμοι έχουν προτεραιότητα έναντι των διεθνών, σε περιπτώσεις που υπάρχει αντίθεση με τη ρωσική νομοθεσία.  

(με πληροφορίες από RT, Sputnik, Reuters)