Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση και ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις. Τα καθήκοντά του έχει αναλάβει ο Ντομινίκ Ράαμπ
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι πλέον σαφές ότι η ενδοκυβερνητική κρίση στη Βρετανία είναι σοβαρή.
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μέσω του εκπροσώπου της έκανε γνωστό που αναμένεται να ορίσει νέο ΥΠΕΞ εντός της ημέρας. Το βράδυ ανακοινώθηκε ότι νέος ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ο Τζέρεμι Χαντ.
Επιπλέον, σε ερώτηση αν θα αγωνιστεί εναντίον κάθε πρόταση μομφής στην κυβέρνησή της, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ναι».
Η επιστολή παραίτησης
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιεί ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με αφορμή την αποκάλυψη του σχεδίου της κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει μια στενή εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες και μετά το Brexit.
Ο Τζόνσον, που είναι υποστηρικτής του λεγόμενου «σκληρού» Brexit, παραιτήθηκε σήμερα το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις, που ήταν αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης» γράφει στην επιστολή παραιτήσης του, η οποία δημοσιεύτηκε στον πολιτικό ιστότοπο Guido Fawkes.
Ο Τζόνσον σημειώνει στην επιστολή αυτή ότι «το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση» και ότι η χώρα οδεύει προς ένα «μισο-Brexit».
Όπως επισημαίνει, δεν θα μπορούσε, εν πλήρει συνειδήσει, να προασπιστεί τις προτάσεις της Μέι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραιτηθεί. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών, οι σχέσεις της Μέι με τον υπουργό Εξωτερικών της δεν ήταν οι ιδανικότερες. Η κυβέρνησή της εμφανιζόταν διχασμένη για το Brexit, ενώ σύμφωνα με τους Times, η Μέι φέρεται να δήλωσε σε υψηλόβαθμους συνεργάτες της ότι θα απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών αν εκείνος προσπαθήσει να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου για το Brexit, την οποία συμφώνησε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο.
Όσο για τον Ντέιβις, στην επιστολή παραίτησής του, εξέφρασε την αντίθεσή του με την πολιτική που προωθεί για το Brexit η πρωθυπουργός Μέι, η οποία, όπως υποστήριξε, υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.
Το υπουργικό κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία για «soft Brexit», υιοθετώντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια «κοινή θέση», όπως αναφερόταν, υπέρ της δημιουργίας μιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά το Brexit.
«Με την πρότασή μας θα δημιουργηθεί μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, με μια δέσμη κοινών κανόνων για τα βιομηχανικά αγαθά και τα αγροτικά προϊόντα» ανέφερε στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Τσέκερς, την επίσημη εξοχική κατοικία της πρωθυπουργού, που απέχει 70 χιλιόμετρα από το Λονδίνο.