Παραλλαγή Όμικρον: Νέα μέτρα και στο εσωτερικό χωρών με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα

Επιστρέφουν οι μάσκες στην Βρετανία, νέοι περιορισμοί στην Ολλανδία. Όλο και πιο αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
|
Open Image Modal
Λονδίνο, Κοβεντ Γκάρντεν (25/11/2021)
Barcroft Media via Getty Images

Νέα μέτρα στο εσωτερικό τους υιοθετούν σταδιακά αρκετές χώρες, πέραν των ταξιδιωτικών περιορισμών για όσους εισέρχονται σε αυτές και τις απαγορεύσεις πτήσεων, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως για τις τελευταίες είναι μάλλον πολύ αργά σε ό,τι αφορά την «οχύρωση» κατά της νέας παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού. 

Δεδομένου δε, ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν και μεγάλη έξαρση κρουσμάτων και αρκετές έχουν ήδη επιστρέφουν σε πρότερους περιορισμούς, η εξέλιξη με την νέα παραλλαγή -για την οποία ακόμη υπάρχουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα αναπάντητα- καθιστά την κατάσταση άκρως ανησυχητική. Οι δε κυβερνήσεις τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις καθώς πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα με ό,τι σημαίνει αυτό για την αγορά και την οικονομία αλλά και για τους πολίτες μετά από δύο σχεδόν χρόνια σκληρών μέτρων και lockdowns. 

Μέχρι στιγμής κρούσματα της νέας παραλλαγής, έχουν καταγραφεί -πέραν χωρών της νότιας Αφρικής- σε ΔανίαΟλλανδία, Βρετανία, Τσεχία, Ιταλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Χονγκ Κονγκ και είναι όλοι ταξιδιώτες ενώ αρκετές άλλες χώρες εξετάζουν ύποπτα κρούσματα, όπως στην Αυστρία. Πολλές άλλες όμως, όπως πχ η Γαλλία, εικάζουν πως η νέα παραλλαγή κυκλοφορεί ήδη απλά δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα. 

ΠΟΥ: Δεν είναι σαφές ακόμη αν η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αν είναι πιο μεταδοτική 

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, ανακοίνωσε απόψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. «Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.

Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (ράπιντ).

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.

Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.

Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική. Η Αγκόλα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

Open Image Modal
Οξσφορντ Στριτ, Λονδίνο. Κάποιοι φορούν μάσκα και πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων (22/11/2021)
Mike Kemp via Getty Images

 

Ξανά μάσκες στην Βρετανία

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, στην Βρετανία, σήμερα ο υπουργός Υγείας, Σαχίντ Τζάβιντ ανακοίνωσε, όπως αναφέρει το BBC, την επιστροφή της μάσκας η οποία θα είναι ξανά υποχρεωτική στα ΜΜΜ και στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη ωστόσο δεν ανακοίνωσε εάν θα υπάρξουν πρόστιμα για όσους δεν τα τηρούν ούτε άλλα μέτρα όπως τηλε-εργασία  κλπ.

Όπως είπε ο υπουργός, τα μέτρα λαμβάνονται ”για να μπορέσουμε όλοι να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές μας”. 

Σημειώνεται πως το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως όλοι οι εισερχόμενοι στη χώρα, ανεξαρτήτως προέλευσης, θα τίθεται προληπτικά σε αυτο-απομόνωση και θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ έως το τέλος της δεύτερης ημέρας. Εάν είναι αρνητικό θα είναι ελεύθεροι να κινηθούν διαφορετικά θα παραμένουν σε καραντίνα. Οι ανακοινώσεις ήρθαν μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον. Ο δε υπουργός Υγείας, τόνισε πως ”ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και γι΄αυτό όταν επιβεβαιώσαμε αυτά τα δύο σε Έσεξ και Νότιγχαμ, αμέσως βεβαιωθήκαμε ότι εντοπίσαμε με ακρίβεια όλες τις επαφές τους. Διενεργούμε στοχευμένα διαγνωστικά τεστ και στις δύο περιοχές και στη συνέχεια προχωράμε στην αλληλούχιση του γονιδιώματος όλων των θετικών τεστ”, τόνισε ο Τζαβίντ μιλώντας στο BBC.

Βρετανία: Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 συγκαλεί η Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε απόψε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της G7 αύριο Δευτέρα για να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της Όμικρον. Στο εξής η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Στα σχολεία, ορισμένοι μαθητές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους.

Από τις 30 Νοεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Open Image Modal
Άμστερνταμ εν μέσω το μερικού λοκντάουν (26/11/2021)
via Associated Press

 

Πρόσθετα μέτρα στην Ολλανδία - Κλειστά σύνορα στο Ισραήλ

Επίσης σήμερα, η Ολλανδία όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και έχουν ήδη επιβληθεί αρκετά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε και πρόσθετα, δεδομένης της ανησυχίας και για την παραλλαγή Όμικρον. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε σε πτήση από τη Νότιο ΑΦρική εντοπίστηκαν 13 επιβάτες θετικοί στην νέα παραλλαγή, μεταξύ των 61 που ήταν θετικοί στον κορονοϊό.

Όπως ανακοινώθηκε σύμφωνα  με το BBC, για διάστημα τριών εβδομάδων -σε πρώτη φάση- καταστήματα εστίασης, πολιτιστικοί χώροι και χώροι ψυχαγωγίας θα κλείνουν στις 5μ.μ.

Το δε Ισραήλ, έγινε η πρώτη χώρα που αποφάσισε να ”κλείσει” τα σύνορά της σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες άλλων χωρών για 14 ημέρες σε μια προσπάθεια να ”οχυρωθεί” κατά της νέας παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού που ανησυχεί τους επιστήμονες. Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.

Στο Ισραήλ έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα -που δεν είναι γνωστό εάν ήταν εμβολιασμένο- και εξετάζονται ακόμη επτά ύποπτα ενώ πέραν του κλεισίματος των συνόρων για δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε επίσης πως θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους –συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ.

 

Open Image Modal
Αυξημένοι έλεγχοι ταξιδιωτικών στο αεροδρόμιο του Σίδνεϋ στην Αυστραλία (28/11/2021)
James D. Morgan via Getty Images

 

Αμφισβητούν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς οι επιστήμονες

Η παραλλαγή Όμικρον θεωρείται πιο μεταδοτική από προηγούμενες, αν και οι εδικοί ακόμη δεν γνωρίζουν αν προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια νόσηση σε σχέση με άλλα στελέχη και κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια την καλύπτουν. 

Ωστόσο, αυτό στο οποίο αυτό τη στιγμή συμφωνούν είναι ότι αν και πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς -και κάποιες όπως είδαμε τους ενισχύουν- είναι μάλλον αργά  πια για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Ωστόσο, οι χώρες επιμένουν καθώς ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν επιβληθεί στις περισσότερες όπως  οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, τα κράτη της ΕΕ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη κ.α οι οποίες έχουν απαγορεύσει κυρίως τις πτώσεις από κράτη της νότιας Αφρικής η επιβάλλουν μέτρα κατά την είσοδο των ταξιδιωτών. 

Πηγές: BBC, Reuters