Παραμένει στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αλλά δεν προσεγγίζει τον στόχο μετά τις τουρκικές προειδοποιήσεις

Παραμένει στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αλλά δεν προσεγγίζει τον στόχο μετά τις τουρκικές προειδοποιήσεις
|

Συνεχίζει για τέταρτη ημέρα το γεωτρύπανο Saipem 12000 να βρίσκεται στο σημείο που σταμάτησε το βράδυ της Παρασκευής, μετά την προειδοποίηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να μην προχωρήσει προς τον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και να απομακρυνθεί από την περιοχή λόγω ασκήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το Saipem 12000 διατηρεί συνεχώς την πλώρη του προς την κατεύθυνση του στόχου «Σουπιά», στέλνοντας προφανώς και τα σχετικά μηνύματα. Το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη του ενός ναυτικού μιλίου μπροστά από το γεωτρύπανο, σε θέση κάθετη της πλώρης του Saipem 12000, ώστε να επιδεικνύει ότι εμποδίζει την πορεία του. 

Δίπλα στο γεωτρύπανο, βρίσκονται κατά περιόδους είτε το ένα, είτε και τα δύο σκάφη υποστήριξης, που μεταφέρουν προσωπικό και προμήθειες από το λιμάνι Λεμεσού. Τα δύο σκάφη έχουν ολοκληρώσει σειρά τέτοιων δρομολογίων χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, ωστόσο, προφανώς για λόγους ασφάλειας δεν έχει πραγματοποιηθεί πτήση ελικοπτέρου για μεταφορά προσωπικού από το γεωτρύπανο προς το αεροδρόμιο Λάρνακας και αντιστρόφως.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Repubblica, το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αποστέλλει στην περιοχή μονάδα του (σύμφωνα με κάποιες αναφορές, πρόκειται για φρεγάτα), η οποία συμμετέχει στην αποστολή Sea Guardian του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο, για προληπτικούς λόγους, με εντολές να μην κλιμακώσει την ένταση, αλλά να είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια στο Saipem 12000 και να είναι σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές μονάδες στην περιοχή- μια ελληνική και μια ισπανική φρεγάτα. 

Open Image Modal
JRCC Larnaka

Σημειώνεται πως το Saipem 12.000 βρίσκεται σε περιοχή κοντά στα όρια των τεμαχίων 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση 26 ναυτικών μιλίων (49 χιλιομέτρων) από το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3. Το σημείο που σταμάτησε το γεωτρύπανο βρίσκεται σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων νότια του Κάβο Γκρέκο.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», στο γεωτρύπανο βρίσκονται περισσότερα από 60 άτομα προσωπικό, που ασχολούνται κυρίως με θέματα και υπηρεσίες του Saipem 12000 ως πλοίου, αφού το προσωπικό με άμεσα καθήκοντα σε θέματα γεώτρησης έχει αποδεσμευτεί προσωρινά για ξεκούραση μεταξύ των δύο γεωτρήσεων. 

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ήταν σε «ισχύ» τέσσερις Navtex της Τουρκίας, που παραβίαζαν την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως η νόμιμη Αρχή για έκδοση τέτοιων Navtex που αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που ορίζεται και από τις συντεταγμένες του Fir Λευκωσίας. Η μία Navtex που έληξε το βράδυ της Δευτέρας προέβλεπε ασκήσεις πολεμικού ναυτικού στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθησε δεύτερη που επικαλύπτει την πρώτη και εκτείνεται και νοτιότερα, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το τεμάχιο 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η συγκεκριμένη Τουρκική Navtex, καλύπτει συνολικά θαλάσσια περιοχή έκτασης 1.000 τετρ. χιλιομέτρων. Πρόκειται για τη Navtex στην οποία βασίζει η Τουρκία τις πειρατικές της ενέργειες σε σχέση με το γεωτρύπανο και έχει ισχύ μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου.
 
Την Δευτέρα η Τουρκία εξέδωσε και νέα Navtex, με την οποία επικάλυψε –το έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν– ζώνη πέραν των 40.000 χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας από τον Ακάμα κατά μήκος των νότιων ακτών του νησιού μας και εκτείνεται επίσης από το Κάβο Γκρέκο μέχρι και πέραν του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα. Σκοπός, όπως αναφέρεται, είναι η «έλκυση υποθαλάσσιας συσκευής», κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά πλέον για το τι κάνει η Τουρκία εδώ και μήνες ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου. Επίσης βρίσκεται σε ισχύ και η Navtex για τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» νότια της Χερσονήσου Καρπασίας, που περιλαμβάνει και μέρος της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.