Παράταση 15 ημερών για τις 120 δόσεις

Το επικρατέστερο σενάριο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Open Image Modal
ma-no via Getty Images

Σήμερα Δευτέρα «κληρώνει» η τύχη της ρύθμισης των 120 δόσεων καθώς αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την παράταση του μέτρου,  σε σύσκεψη αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών και στελεχών από τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών. Παρά το γεγονός ότι οι Θεσμοί δεν επιθυμούν να δοθεί παράταση, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί η ρύθμιση να συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η σκέψη της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση να παραταθεί για τουλάχιστον 15 ημέρες προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή περισσότεροι οφειλέτες, εκμεταλλευόμενοι τις βελτιώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Το επικρατέστερο σενάριο, είναι να παραταθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων για 15 ημέρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί έως τώρα πάνω από 350.000 οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου ρυθμίζοντας χρέη ύψους 2,2 δις. ευρώ και προσαυξήσεις ύψους 789 εκατ. ευρώ. Το στοιχείο που κάνει την κυβέρνηση να επιμένει στην παράταση του μέτρου, έστω και για μερικές ημέρες, είναι ότι μόνο τις τελευταίες 25 ημέρες, όταν δηλαδή τέθηκαν σε ισχύ οι ευνοϊκότεροι όροι, στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 95.000 οφειλέτες, ρυθμίζοντας χρέη συνολικού ύψους 1,14 δις. ευρώ. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βελτιωμένοι όροι της ρύθμισης έχουν προσελκύσει κυρίως επιχειρήσεις με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα ρυθμιστούν οφειλές οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 4δις ευρώ και θα μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 500 εκατ ευρώ. Η ένταξη στη ρύθμιση αποτελεί μεγάλη βοήθεια για ιδιώτες και επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν ανάσα από τα χρέη, χωρίς ωστόσο να αποτελεί και τη «μαγική» λύση. Είναι ενδεικτικό ότι στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων, είχαν ενταχθεί χρέη που άγγιξαν τα 6,1 δις ευρώ, αυξάνοντας τα έσοδα κατά 1,2 δις ευρώ. Παρόλα αυτά το μεγάλος βάρος των νέων οφειλών προς το Δημόσιο δεν επέτρεψε σε πάνω από 250.000 φορολογούμενους να εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση με αποτέλεσμα να τη χάσουν και να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των κατασχέσεων.

Αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει από τη νέα χρονιά τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης, φαίνεται πως σε αυτό το θέμα υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) να ρυθμίζονται σε 24 δόσεις από 12 που ισχύει σήμερα και η αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς κτλ) να γίνεται σε έως και 48 δόσεις από 24 που ισχύει σήμερα.