Στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, το οποίο στόχο έχει τη μέτρηση, συλλογή στατιστικών στοιχείων, παρακολούθηση και αξιολόγηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στο Mediterranean Tourism Forum Ministers’ Summit, που έγινε στη Βαλέτα της Μάλτας.
Η υπουργός κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετέχουν για τη διαμόρφωση βέλτιστων πρακτικών για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, την ανταλλαγή δεδομένων και τεχνογνωσίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητάς τους.
Επίσης, στην Υπουργική Σύνοδο υιοθετήθηκε η «Διακήρυξη της Μάλτας», στην οποία περιλαμβάνεται η βιωσιμότητα του τουρισμού, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιώσιμου τουρισμού μετά την πανδημία. Όσον αφορά στην ψηφιοποίηση, θα αξιοποιηθεί η έξυπνη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα του τουρισμού, για την προσφορά ενός πιο προσωποποιημένου τουριστικού προϊόντος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των τουριστών.
Οσον αφορά στην Ελλάδα, η Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και τα τελευταία χρόνια σημειώνει αύξηση αφίξεων και εσόδων. Μάλιστα, πρόσθεσε, τα στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι τα αποτελέσματα φέτος θα είναι πάνω από τα επίπεδα του 2019 που αποτελούσε χρονιά - ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.
«Σήμερα», υπογράμμισε η υπουργός, «ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό, με όραμα, που δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του οικονομικού οφέλους, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της μέριμνας για την ευημερία και προστασία της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών.»
Καταλήγοντας, η υπουργός Τουρισμού προσδιόρισε τη στρατηγική του υπουργείου στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με αξιοποίηση νέων εργαλείων, και νέα προσέγγιση.
Μνημόνιο τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας υπέγραψε σήμερα η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη με τον ομόλογό της κ. Clayton Bartolo.
Σε ειδική τελετή στη Βαλέτα, όπου πραγματοποιήθηκε το 7ο Mediterranean Tourism Forum, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον ομόλογό της Κλάιτον Μπαρτόλο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Θεσμική συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, ενημέρωση για τουριστικές επενδύσεις, τουριστική προβολή, επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τον τουρισμό.