Αψυχολόγητη και άκρως ασυνήθιστη η νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου για θέματα Δικαιοσύνης σχετιζόμενα με τα Τέμπη. Μια κρίσιμη εβδομάδα όπου πρέπει όλοι να χαμηλώσουν τους τόνους και να σιωπήσουν -και όταν λέμε όλοι εννοούμε ΟΛΟΙ- και μετά την προσωπική δήλωση που έκανε η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κυρία Ιωάννα Κλάπα και μετά την ορθή εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα προς την δίωξη του εγκλήματος να συλληφθούν όσοι παίζουν προβοκατόρικα παιχνίδια στο διαδίκτυο με τη συγκέντρωση της Παρασκευής, βγαίνει σήμερα και πάλι ο Άρειος Πάγος με μιά μακροσκελή ανακοίνωση που δίνει την εντύπωση του αμυνόμενου με επίθεση.
Γράφει: «Καλείται όποιος έχει να εισφέρει στοιχεία ότι όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί του Εφετείου Λάρισας, οι οποίοι αποφάσισαν τον ορισμό εφέτη ως ανακριτή στην υπόθεση των Τεμπών είναι έρμαια εξωδικαστικών εξουσιών, οφείλει άμεσα να τα προσκομίσει στις αρμόδιες θεσμικά αρχές και να τα υποστηρίξει με το βάρος της υπογραφής του».
«Στη Δημοκρατία ουδείς, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, δικαιούται να ”τρομοκρατεί” τους δικαστικούς λειτουργούς, αν οι αποφάσεις ή οι ενέργειές τους δεν τελούν υπό την έγκρισή του» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Μα, είναι η πρώτη φορά που τρομοκρατείται η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της; Ξεχνάμε τα θύματα της 17Ν; Λίγοι υψηλόβαθμοι λειτουργοί της έχουν την προβλεπόμενη αστυνομική προστασία; Ανακριτές, εισαγγελείς, δικαστές που ασχολούνται με μαφίες, με τρομοκρατικές ενέργειες, με ναρκέμπορους, με αναμορφωτήρια, γενικά με τον σκοτεινό αδίστακτο κόσμο του εγκλήματος, λίγες φορές έχουν νιώσει ότι απειλείται η ζωή τους;
Βεβαίως στην προκειμένη περίπτωση, ούτε τρομοκρατική οργάνωση, ούτε μαφίες είναι εκείνοι που διαμαρτύρονται ή έχουν έντονους προβληματισμούς για το πως πορεύονται τα πράγματα στην έρευνα για τα Τέμπη. Ουτοπικό και αστείο να το σκεφτεί κανείς. Η διαμαρτυρία όμως, η αμφισβήτηση και οι προβληματισμοί προκύπτουν από τους συγγενείς του 57 θυμάτων και από τα εκατομμύρια του κόσμου που κατεβαίνει στα πεζοδρόμια και από εκείνους που μετέχουν σε δημοσκοπικές έρευνες δίνοντας μία απάντηση-κόλαφο και για την Πολιτική (κυρίως την κυβέρνηση) και για την Δικαιοσύνη. Μιλάνε για συγκάλυψη σε ποσοστό από 77 έως 81%.
Και άντε να βγάλεις από τη σκέψη του κόσμου ότι δεν ξύπνησε, βεβαίως, από μόνος του μια μέρα ο εφέτης ανακριτής για να κάνει συγκάλυψη, αλλά ενδεχομένως από κάτι άλλο επηρεάζεται. Καλώς η κακώς αυτό συμβαίνει και δεν συμβαίνει μόνο για τα Τέμπη, αλλά και για άλλες υποθέσεις. Υποκλοπές, Διαφθορά στην Πολιτική (η θεία από τη Νιγηρία), παιδεραστία Κολωνού, Μάτι (εδώ ευτυχώς έχουμε επανάληψη της Δίκης), γενικά όπου διαχέεται σε τέτοιες υποθέσεις και το άρωμα της Πολιτικής. Και θέλουμε δεν θέλουμε, όχι απλώς το άρωμα της Πολιτικής, αλλά ολόκληρα μπουκάλια άρωμα έχουν πέσει πάνω από την υπόθεση των Τεμπών και θα έλεγα με οσμή όχι και τόσο ευχάριστη, απεναντίας.
Άρα γιατί αυτή η σπουδή σήμερα με τις νέες ανακοινώσεις του Αρείου Πάγου, μετά από την αντίστοιχη χθεσινή δήλωση της Προέδρου; Οι εμπνευστές της σημερινής ενέργειας έχουν σκεφθεί ότι μπορεί να εκληφθεί ως απειλή ή εκβιασμός εναντίον εκείνων που βάζουν (καλώς η κακώς) μία σκέψη αμφισβήτησης για ΟΛΕΣ τις πτυχές της ερευνητικής διαδικασίας για το έγκλημα των Τεμπών;
Εξάλλου από πλευράς συγγενών των θυμάτων ήδη έχει κατατεθεί στη Λάρισα προσφυγή εναντίον του εφέτη ανακριτή για μια αξιολόγηση στοιχείων. Γιατί δεν τους καλεί η Δικαιοσύνη με βάση την σημερινή ανακοίνωση να αποδείξουν αν το έκανε από μόνος του ο Εφέτης ή αν πήρε έξωθεν οδηγίες; Ή αν θεωρούν ότι η τοποθέτηση του ήταν επιλεκτική για να αποκρύβει στοιχεία; Γιατί σήμερα, λίγες μέρες πριν την πανελλαδική κινητοποίηση, αποφάσισαν να βγάλουν αυτήν την νέα και ασυνήθιστη δημόσια παρέμβαση με την υπογραφή του Αρείου Πάγου;
Βεβαίως οι συγγενείς των 57 θυμάτων δεν επηρεάζονται στον αγώνα τους από τέτοιες ανακοινώσεις. Τα παιδιά τους έχασαν. Και ούτε επίσης από τέτοιες ανακοινώσεις θα σταματήσουν να φωνάζουν ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ και εκείνοι οι οποίοι φωνάζουν να βρεθεί η αλήθεια, να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν.
Αναμφισβήτητα είναι πολύ βαριά η ευθύνη και το καθήκον των λειτουργών της Δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών. Στους πολιτικούς να διαμαρτυρηθούν για το πώς έχουν διαμορφώσει μία ατμόσφαιρα με τις παραλείψεις/μεθοδεύσεις τους (Κυβέρνηση, Επιτροπή Βουλής) και με τις παρεμβάσεις τους (Αντιπολίτευση). Και όχι γενικά κι αόριστα. Υπενθυμίζω τα αλλεπάλληλα δημοσκοπικά αποτελέσματα για την συγκάλυψη.
Τέλος θα πρέπει να επαναλάβω για μια ακόμη φορά. ότι η Δικαιοσύνη, τώρα που γίνεται αλλαγή στο Σύνταγμα, να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να μην διορίζεται από κόμματα και υπουργικά συμβούλια, αλλά την ηγεσία της να την επιλέγει Η ΙΔΙΑ με τις δικές τις εσωτερικές διαδικασίες. Έτσι θα βγάλει από την πλάτη της την οποία καχυποψιά για εξωθεσμική της επιρροή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ