Παρίσι - Ρώμη: Οι τουρίστες ξέχασαν τους περιπάτους - Αναζητούν σκιά και...παγωτό!

Βουτιές στα κεντρικά συντριβάνια και περιήγηση μόνο νωρίς το πρωί στα τουριστικά αξιοθέατα.
Open Image Modal
Chesnot via Getty Images

Οι τουρίστες στη Ρώμη και στο Παρίσι περιόρισαν την περιήγησή τους σε αξιοθέατα την Τρίτη 25 Ιουνίου, αντιμέτωποι με θερμοκρασίες στα ύψη, προτιμώντας σε πολλές περιπτώσεις να δροσίζονται σε βρύσες και να δοκιμάζουν παγωτά, καθώς το κύμα καύσωνα εξακολούθησε να σαρώνει την ηπειρωτική Ευρώπη.

«Με αυτόν τον καυτό ήλιο προσπαθούμε να κρατηθούμε μέσα στους πιο δροσερούς χώρους», λέει ο Φάρι, ένας Ισπανός τουρίστας στην ιταλική πρωτεύουσα, με φόντο το συντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι.

«Από τις 8 το πρωί βγαίνουμε έξω για να προλάβουμε να δούμε τη Ρώμη και από τις 12 το μεσημέρι... τρώμε παγωτό», πρόσθεσε.

Open Image Modal
Chesnot via Getty Images

Η θερμοκρασία είχε ήδη φθάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου από νωρίς το πρωί με υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Στο Παρίσι, οι ντόπιοι και οι τουρίστες πέταξαν τα ρούχα τους για να βουτήξουν στα σιντριβάνια του Τροκαντερό, μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ.

«Είναι πραγματικά, πραγματικά άβολο αυτή τη στιγμή...Η θερμοκρασία είναι πραγματικά υψηλή, νομίζω ότι είναι πάνω από 35 βαθμούς. Έτσι για εμάς, κάνει μια ξενάγηση δύο ή τριών ωρών, πραγματικά δύσκολη», είπε ο 32χρονος  Αργεντίνος ξεναγός (στο Παρίσι) Αγιελέν Ροζιτσνέρ.

Ο γαλλικός οργανισμός για την πρόγνωση του καιρού Meteo France εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης καιρού, προβλέποντας άνοδο θερμοκρασίας στους 34 βαθμούς στη γαλλική πρωτεύουσα και μέχρι 39 βαθμούς σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τη Δευτέρα (24 Ιουνίου) η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις εξετάσεις των μαθητών 14 και 15 ετών, προκαλώντας κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι υπεραντιδρά...

Open Image Modal
ALBERTO PIZZOLI via Getty Images

«Ζητώ από όλους να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους γείτονές τους και να αποφύγουμε την κοσμοσυρροή στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, λόγω των ατόμων που θέτουν τον εαυτό τους σε περιττούς κινδύνους», δήλωσε η υπουργός Υγείας.

Το κύμα καύσωνα έχει αναβιώσει τις αναμνήσεις στη Γαλλία τον Αύγουστο του 2003, όταν τα νοσοκομεία γέμισαν από θερμόπληκτους με αποτέλεσμα να πεθάνουν συνολικά περίπου 15.000 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος από τότε. Οι αρχές του Παρισιού οργανώνουν κλιματιζόμενους χώρους σε δημοτικά κτίρια, ανοίγουν πισίνες για κολύμπι αργά τη νύχτα και εγκαθιστώνται επιπλέον βρύσες.

Open Image Modal
Οχι! Δεν είναι παραλία σε κάποιο ελληνικό νησί. Είναι μία από τις παραλίες της Γερμανίας, στις ακτές της Βαλτικής, στις 25 Ιουνίου 2019.
ASSOCIATED PRESS

Ο καύσωνας επηρεάζει επίσης την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και το Βέλγιο.

Στη Γερμανία, ο μετεωρολόγος Αντρέας Φρίντριχ δήλωσε ότι η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις με βάση την αισθητή θερμοκρασία, στην οποία συνυπολογίζεται το πως αισθάνονται οι άνθρωποι όταν είναι ντυμένοι και εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Η υπηρεσία αναμένει θερμοκρασίες (την Τετάρτη 26 Ιουνίου) στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας περίπου στους 43 βαθμούς Κελσίου!

«Αυτό σημαίνει ακραίο θερμικό στρες...Και αυτό σημαίνει να είσαι πολύ προσεκτικός, να αποφεύγεις σωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, να είσαι στη σκιά και φυσικά να πίνεις πολλά υγρά”, δήλωσε ο Φρίντριχ.

Στην παραλιακή πόλη Eλόρο στη Σικελία, 41 αυτοκίνητα πήραν φωτιά μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά σε ένα πάρκινγκ, όπου οι λουόμενοι είχαν αφήσει τα οχήματά τους.

Η πυροσβεστική δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές τι την προκάλεσε, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό έδαφος συνετέλεσαν ώστε η πυρκαγιά να εξαπλωθεί γρήγορα.

 

πηγή: Reuters