Παρίσι: Το Κέντρο Πομπιντού κλείνει για ανακαίνιση

Εγκαινιάστηκε το 1977 και έχει αρχίσει να εμφανίζει τα σημάδια της ηλικίας του.
Open Image Modal
Yann Guichaoua-Photos via Getty Images

Το Κέντρο Πομπιντού, ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά αξιοθέατα του Παρισιού όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη, πρόκειται να κλείσει από τα μέσα του 2023 για τέσσερα χρόνια, έως το 2027, προκειμένου να ανακαινιστεί, όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ροσελίν Μπασελό.

Σχεδιασμένο από τους διάσημους αρχιτέκτονες Ρέντσο Πιάνο και Ρίτσαρντ Ρότζερς, το Κέντρο Πομπιντού εγκαινιάστηκε το 1977 και έχει αρχίσει να εμφανίζει τα σημάδια της ηλικίας του.

«Είχα δύο επιλογές», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Figaro. «Η μια ήταν η ανακαίνιση του κέντρου ενώ θα ήταν ανοιχτό και η άλλη να το κλείναμε εντελώς. Διάλεξα την δεύτερη γιατί θα είναι συντομότερη και λίγο φθηνότερη», εξήγησε.

Το 2027, μετά τις εργασίες ανακαίνισης, τις πρώτες μεγάλης κλίμακας από την ίδρυση του -που σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση της HuffPost, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πλήρη αφαίρεση του αμίαντου, αλλά και την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε ΑμεΑ- το διάσημο κέντρο πολιτισμού θα γιορτάσει την 50ή επέτειο λειτουργίας του. 

Open Image Modal
UlyssePixel via Getty Images

Όπως όλοι οι πολιτιστικοί χώροι στο Παρίσι, το Κέντρο Πομπιντού έκλεισε την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου τον περασμένο χρόνο, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και παραμένει πάλι κλειστό από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός του κτιρίου θέλει σχεδόν όλα τα δομικά και μηχανικά του στοιχεία να είναι εμφανή εξωτερικά, ελευθερώνοντας έτσι τεράστιους εκθεσιακούς χώρους στο εσωτερικό του.

Εξωτερικά δεσπόζουν ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου και οι διαφανείς ή έγχρωμοι σωλήνες που το περιβάλλουν.

Οι αγωγοί αέρος είναι μπλε, οι σωλήνες νερού πράσινοι, οι γραμμές ηλεκτρισμού κίτρινες και κόκκινοι οι ανελκυστήρες.

Η βιβλιοθήκη του Κέντρου φιλοξενείται στους τρεις πρώτους ορόφους του κτιρίου, ενώ το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης καταλαμβάνει τον τέταρτο και πέμπτο όροφο.

Το τολμηρό αυτό έργο στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας -που σήμερα απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζομένους- συνάντησε έντονες αντιδράσεις την περίοδο του 1970, ακόμη και μηνύσεις, αλλά τελικά έγινε αγαπημένο σημείο αναφοράς του Παρισιού.

Φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζωρζ Πομπιντού (1969-1974).

Συνολικά 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέφθηκαν το 2019 προτού ξεκινήσει η υγειονομική κρίση.