Πάρκινσον: Είμαστε πάνω από 50; Τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Ποια ηλικιακά γκρουπ κινδυνεύουν περισσότερο.
Open Image Modal
Nitat Termmee via Getty Images
Νοσοκόμα εξετάζει τα άκρα ασθενή που πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον

Ο 54χρονος πρώην παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Μπρετ Φαβρ, ο οποίος έπαιξε στο αμερικανικό National Football League επί 20 σαιζόν, ανακοίνωσε ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον. Ο ίδιος συνέδεσε τη διάγνωσή του με τις πολλές φορές που υπέστη διάσειση κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Η έρευνα λέει ότι οι τραυματισμοί στο κεφάλι θα μπορούσαν να συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον και ότι όσοι ασχολούνται με ανάλογα αθλήματα είναι επίσης πιο πιθανό να την αναπτύξουν.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική και προοδευτική κατάσταση κατά την οποία τμήματα του εγκεφάλου καταστρέφονται και πεθαίνουν, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού. Οι νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον, η οποία επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να κάνει ομαλές κινήσεις.

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχουμε νόσο του Πάρκινον; 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι γνωστό ότι ξεκινά αργά και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, αν και η εμφάνισή της διαφέρει από άτομο σε άτομο

Ενα από τα πιο κοινά σημάδια της νόσου είναι το τρέμουλο ιδιαίτερα στο χέρι, σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάρκινσον. Αυτό το τρέμουλο τείνει να συμβαίνει όταν το χέρι μας (ή άλλοι μύες που έχουν προσβληθεί) είναι σε ηρεμία. Αυτό το φαινόμενο τείνει να είναι το πρώτο σημάδι της πάθησης.

Άλλες «κόκκινες γραμμές» που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον  είναι δυσκαμία των άκρων και το πιάσιμο, τα προβλήματα ισορροπίας, οι αλλαγές στη στάση του σώματος, η επιβράδυνση των κινήσεων, τα σίελα, η απώλεια όσφρησης και μειωμένο ανοιγόκλειμμα των ματιών. Συχνά, αυτά τα συμπτώματα ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματος και στη συνέχεια αναπτύσσονται και στις δύο.

Τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν απώλεια μυϊκού ελέγχου τείνουν να είναι τα πιο κοινά, αλλά όπως αναφέρθηκε, τα ακριβή προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε άτομο μπορεί να ποικίλλουν. Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν συχνά προβλήματα στο περπάτημα και ακόμη και ακόμη βιώνουν «πάγωμα» και πτώσεις καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου του Πάρκινσον

Η ακριβής αιτία της νόσου του Πάρκινσον δεν είναι γνωστή, αλλά παράγοντες όπως οι γονιδιακές αλλαγές (αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό νόσου) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, μαζί με ορισμένες περιβαλλοντικές τοξίνες όπως τα φυτοφάρμακα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί συνδέονται επίσης με την ασθένεια.

Συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών, των ηλικιωμένων (τείνει να ξεκινά γύρω στα 50) και των ατόμων με γονείς ή αδέρφια που έχουν την πάθηση.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μία γνωστή αιτία της νόσου του Πάρκινσον, δεν υπάρχει ούτε ένας γνωστός τρόπος πρόληψης. Ωστόσο, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει και ορισμένες έρευνες λένε ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Κι αν υποπτευθούμε ότι έχουμε την νόσο του Πάρκινσον; 

Εάν νομίζουμε ότι νοσούμε, θα πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο οποίος μπορεί να μας παραπέμψει σε έναν νευρολόγο στην περιοχή μας. Ο νευρολόγος μπορεί στη συνέχεια να εκτελέσει εξετάσεις και να εξετάσει το ιατρικό ιστορικό μας για να διαπιστώσει εάν έχουμε την πάθηση.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε τις ανησυχίες μας στον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής μας το συντομότερο δυνατόν, επειδή, σε αντίθεση με άλλες καταστάσεις, δεν υπάρχει ένα απλό τεστ που μπορεί να μας πει εάν έχουμε ή όχι τη νόσο του Πάρκινσον. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και πολλά ραντεβού για να λάβουμε μια επίσημη διάγνωση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, αλλά διαθέσιμες θεραπείες και φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (σ.σ. ΗΠΑ). Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορούν επίσης να ωφελήσουν άτομα με νόσο του Πάρκινσον και τα τακτικά ραντεβού με φυσιοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή είναι επίσης ευεργετικά.