Τα κουλουράκια της Λαμπρής, τα πασχαλινά κουλουράκια ή αλλιώς κουλουράκια της Ώρας όπως τα λέμε στο χωριό μου, είναι τα αγαπημένα μου κουλούρια.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν τα σκέφτομαι νιώθω όμορφα!!!! Χαρούμενη!!!!
Βασικά άμα ξεκινήσω να τα τρώω δεν έχω σταματημό!!!
Είναι ελαφρώς γλυκά, αφράτα και τραγανά. Φτιάχνω πλεξουδίτσες, στεφανάκια, σαλιγκαράκια, κουλουρίτσες, και ένα άλλο σχέδιο που δεν ξέρω πως το λένε αλλά θα το δείτε να το φτιάχνω στο βίντεο!!!! Είναι σαν περίτεχνο τελικό σίγμα!!!!
Αυτή η συνταγή είναι πολύ εύκολη, γίνονται πολύ γρήγορα, βγαίνουν πολλά κομμάτια και είναι πολύ μα πολύ οικονομικά!
Ελπίζω να την αγαπήσετε όσο και εγώ.
Υλικά
3 αβγά μεσαία
230 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
150 γρ. γάλα
15 γρ. αμμωνία
2-3 βανίλιες
περίπου 800 γρ. αλεύρι μαλακό
Για την επάλειψη: 1 αβγό και 1 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και να αλλάξει το χρώμα από κροκί σε ανοιχτό κίτρινο. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μείγμα. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το γάλα. Θέλουμε να είναι χλιαρό, όχι καυτό. Προσθέτουμε το μισό γάλα στο μείγμα. Ανακατεύουμε την αμμωνία στο ποτήρι με το υπόλοιπο γάλα. Το γάλα θα αφρίσει και ίσως φουσκώσει αρκετά, τόσο που μπορεί να αρχίσει να χύνεται από το ποτήρι. (Κάντε τη διαδικασία πάνω από το μπολ με το μείγμα από τα αβγά για να χυθεί εκεί το γάλα καθώς θα αφρίζει). Προσθέστε το γάλα με την αμμωνία στο μείγμα. Ανακατέψτε με μαρίζ ή με τον αβγοδάρτη. Ρίξτε το αλεύρι τμηματικά στο μείγμα. Ανακατέψτε με το χέρι σας. Ρίξτε όσο αλεύρι πάρει για να γίνει η ζύμη λεία και πολύ μαλακιά. Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι σας είναι έτοιμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί 5 λεπτά, να «τραβήξει» δηλαδή η ζύμη το αλεύρι.
Βήμα 2ο: Ανάψτε το φούρνο να προθερμανθεί. Εφαρμόστε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και πλάστε τα κουλουράκια σε πάχος, μέγεθος και σχήμα της αρεσκείας σας. Όταν γεμίσετε το πρώτο ταψί αλείψτε τα κουλουράκια με μείγμα από αβγό και γάλα. (Χτυπήστε το αβγό με πιρούνι μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας γάλα και χτυπήστε τα με το πιρούνι να ομογενοποιηθούν).
Βήμα 3ο: Ψήστε τα κουλουράκια στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Όσο ψήνεται το ένα ταψί πλάστε τα επόμενα και συνεχίστε έτσι μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Καλή επιτυχία!!!!!
Σημαντικές επισημάνσεις
- Τα κουλουράκια της συνταγής είναι ελαφρώς γλυκά. Αν θέλετε να είναι αρκετά γλυκά θα ήταν καλύτερα να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη άχνη.
- Χρησιμοποιήστε αβγά χωριάτικα. Τα κουλουράκια θα γίνουν πολύ πιο νόστιμα με ωραίο χρυσαφένιο χρώμα! Αν χρησιμοποιήσετε αβγά του εμπορίου, καλό θα ήταν να βάλετε έναν επιπλέον κρόκο (χωρίς το ασπράδι).
- Χρησιμοποιήστε αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για τσουρέκια.
- Χτυπήστε τους κρόκους με την άχνη ζάχαρη αρκετά ώστε να μην μυρίζουν τα κουλουράκια σας αβγουλίλα. Κολπάκι για κάθε σας παρασκευή με αβγά!!!!
- Η μυρωδιά της αμμωνίας είναι αρκετά έντονη έως δυσάρεστη για κάποιους όσο ψήνονται τα κουλουράκια. Όμως, αφού ψηθούν τα κουλουράκια δεν έχουν καθόλου γεύση ή μυρωδιά αμμωνίας.
- Αν σας σφίξει πολύ η ζύμη μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα. Καλό θα ήταν όμως να είστε πολύ προσεκτικοί με το πόσο αλεύρι θα χρησιμοποιήσετε. Καλύτερα να κολλάει λίγο η ζύμη στα χέρια σας παρά να είναι σφιχτή. Από αυτό θα εξαρτηθεί εάν τα κουλουράκια θα γίνουν αφράτα και τραγανά ή «στουπιά»!
- Τοποθετήστε τα κουλουράκια στο ταψί με μια σχετική απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσει το ένα με το άλλο. Φουσκώνουν αρκετά κατά το ψήσιμο.
- Συμβουλή!!!! Πλάστε μερικά κουλουράκια, 4 – 5 τεμ. και ψήστε τα σε ένα μικρό ταψί για να έχετε ένα μπούσουλα ως προς το μέγεθος. Αναλόγως συνεχίζετε όλα τα υπόλοιπα κάνοντάς τα λίγο πιο μεγάλα και ίσως λίγο πιο χοντρά ή αντίστροφα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Τα λεπτά κουλουράκια γίνονται πιο τραγανά. Τα πιο χοντρά έχουν μαλακιά υφή. Όλα όμως είναι αφράτα και πεντανόστιμα!!!!!!
- Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος που έχετε πλάσει τα κουλουράκια. Συνήθως αρκούν 8 με 10 λεπτά.
- Αν δείτε ότι τα κουλουράκια έχουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα από πάνω αλλά από κάτω θέλουν λίγο χρωματάκι ακόμη βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα μέσα στο καυτό ταψί. Μέχρι να κρυώσει το ταψί θα πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα και από κάτω χωρίς να σας παραψηθούν και να καούν από πάνω.
- Μετά από κάθε φουρνιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια λαδόκολλα. Αφαιρέστε τα κουλουράκια από το ταψί και τινάξτε την λαδόκολλα από τυχόν υπολείμματα πριν την ξαναχρησιμοποιήσετε.
Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο:
Αναδημοσίευση από magiacook.gr