ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης - Δούκας στον β' γύρο με την κάλπη να αναδεικνύει νέα ισχυρά πρόσωπα

Ο Ανδρουλάκης μπαίνει με καθαρό προβάδισμα όμως Δούκας, Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου καταγράφουν υψηλά ποσοστά και θα παίξουν ρόλο την επόμενη ημέρα. Αξιοσημείωτη επίδοση Κατρίνη.
Open Image Modal
Υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) κυματίζουν σημαίες κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, στην Αθήνα, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023. (AP Photo/Petros Giannakouris)
via Associated Press

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έστριψε πρώτος στον α′ γύρο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν ο υποψήφιος που ξεχώρισε σε αριθμό ψήφων και με απόσταση άνω των 8 ποσοστιαίων μονάδων από τον αντίπαλό του στον β′ γύρο, Χάρη Δούκα.

Ωστόσο, η ανάγνωση του αποτελέσματος σίγουρα οδηγεί σε περισσότερα συμπεράσματα:

1. Για την Χαριλάου Τρικούπη σηματοδοτεί νέα εποχή. Αναδεικνύεται το ”ΠΑΣΟΚ των πολλών”, καθώς οι τέσσερις πρώτοι υποψήφιοι ξεπέρασαν τις 50.000 ψήφους έκαστος, κινούμενοι κοντά ή άνω του 20% σε επίπεδο ποσοστού. Αυτή η εξέλιξη θέτει νέα δεδομένα για την ηγεσία που θα προκύψει σε μία εβδομάδα από σήμερα - ανεξάρτητα από το εάν θα είναι ο Ανδρουλάκης ή ο Δούκας αρχηγός. Ουδείς θα μπορούσε να αγνοήσει τα μηνύματα που έστειλε η βάση του κόμματος και κανένας δε μπορεί να φανταστεί ”ΠΑΣΟΚ του ενός”.

2. Ο Ανδρουλάκης μπορεί να αισιοδοξεί, καθώς Γερουλάνος, Ανδρουλάκης και Κατρίνης επιλέγουν - τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο - γραμμή ουδετερότητας. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Γερουλάνου που βγαίνει τρίτος αλλά πολύ ενισχυμένος σε προσωπικό επίπεδο από την κάλπη: ”Δε νομίζω ότι οι πολίτες που θα ψηφίσουν χρειάζεται να ακολουθήσουν οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θεωρώ ότι όσοι ήρθαν να με ψηφίσουν δεν περιμένουν από εμένα να πω ποιος θα νικήσει στο δεύτερο γύρο.”

Ανάλογα μου μηνύματα εκπέμπουν η Διαμαντοπούλου και ο Κατρίνης, ενώ απομένει να τοποθετηθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, με πολλούς να σπεύδουν να προβλέψουν ότι θα πάρει θέση δημόσια υπέρ ενός εκ των δύο μονομάχων.

3. Σε αυτό το κλίμα, ο Δούκας τοποθετήθηκε δημόσια τελευταίος κάνοντας δηλώσεις μετά τη 01:00 το πρωί έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, επιχειρώντας να απευθυνθεί όχι στους ανθυποψηφίους του - αλλά μάλλον κατευθείαν στους ψηφοφόρους.  ”Το 70% θέλει αλλαγή ηγεσίας ΠΑΣΟΚ”, δήλωσε, επιχειρώντας να διευρύνει το ακροατήριό του. Είναι προφανώς η ”γραμμή” που θα ακολουθήσει μέχρι την. ερχόμενη Κυριακή και με στόχο να συσπειρώσει δυνάμεις που θα ήθελαν να αλλάξει αρχηγό το κόμμα, έστω και αν δεν ήταν ο ίδιος πρώτη επιλογή μέχρι χθες.

 

Οι αριθμοί και το κέρδος του ΠΑΣΟΚ

Ένα πρώτο ερώτημα είναι, πόσοι από τους 300.000 ψηφοφόρους του α′ γύρου θα προσέλθουν στις κάλπες στον β′ γύρο.

Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, πάντοτε η προσέλευση περιορίζεται αισθητά τη δεύτερη Κυριακή

88.000 ψηφοφόροι επέλεξαν Ανδρουλάκη. 

63.000 ψηφοφόροι επέλεξαν Δούκα.

Το άθροισμα των υπόλοιπων αγγίζει τους 145.000.

Απομένει να δούμε σε μία εβδομάδα, πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να παίξουν ρόλο και στον β′ γύρο και ποιον θα εξουσιοδοτήσουν να ηγηθεί σε αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι ως τη ”νέα αξιωματική αντιπολίτευση” στη χώρα - με δεδομένη την εικόνα αποσύνθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και το ΠΑΣΟΚ; 

Αυτό βγαίνει σίγουρα κερδισμένο, τόσο λόγω της αυξημένης προσέλευσης στην ψηφοφορία, όσο και λόγω της σοβαρής εικόνας που κατάφεραν να διατηρήσουν όλοι οι υποψήφιοι. 

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την ευκαιρία του.