ΠΑΣΟΚ: Ωρα κάλπης για τη νέα ηγεσία - Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν και πού

Στις 7 το πρωί άνοιξαν τα 950 εκλογικά κέντρα - Το αντίτιμο για τη συμμετοχή.
Open Image Modal
Στην πρώτη σειρά οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης.
Eurokinissi

Η ώρα για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έφτασε καθώς στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος είναι έξι: Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, με τη δυνατότητα να δοθεί παράταση εκεί που θα διαπιστωθεί αυξημένη προσέλευση.

Θα λειτουργήσουν περίπου 950 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και σε ορισμένες πόλεις του εξωτερικού. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχει ένα tablet, μέσω του οποίου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων και στο τέλος η καταμέτρηση των ψήφων.

Πλήρης κατάλογος με τα εκλογικά τμήματα είναι διαθέσιμος ΕΔΩ.

Μπορούν να ψηφίσουν όσοι και όσες έχουν ηλικία από 16 ετών και είναι μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και όσοι αλλοδαποί βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Προϋπόθεση είναι να είναι ή να εγγραφούν μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή να δηλώσουν πως επιθυμούν να είναι φίλοι του.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης (νέου τύπου).

Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.

Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.

 

Η διαδικασία

Ο εκλογέας:

Α. Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι “υποδοχής” με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
Β. Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
Γ. Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
Δ. Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.

Τα επιτελεία των υποψηφίων βλέπουν μαζική συμμετοχή μελών και φίλων την Κυριακή.

Παρόλο που στις δημοσκοπήσεις φαινόταν ως πιο πιθανή μια μονομαχία μεταξύ Ανδρουλάκη-Δούκα στον δεύτερο γύρο, τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο να ανεβάζουν στροφές και να κάνουν το παιχνίδι ανοιχτό για τέσσερις.