Password: Η μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων - data - αποκαλύπτει 10 δισεκατομμύρια κωδικούς

Ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μας προτρέπουν να ενημερώσουμε τους κωδικούς πρόσβασής μας και να εφαρμόζουμε ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας.
Open Image Modal
Ο δυαδικός κώδικας που εμφανίζεται σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή και η μάσκα Guy Fawkes φαίνονται σε αυτήν την ενδεικτική φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας την 1η Μαρτίου 2022. Η παγκόσμια ομάδα χάκερ Anonymous χρησιμοποιεί τη μάσκα αυτή ως σύμβολο. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images


Ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων με σχεδόν 10 δισεκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης (password) έχει διαρρεύσει στο λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) σε μία ατυχή εξέλιξη, που θεωρείται η μεγαλύτερη διαρροή κωδικών πρόσβασης στην ιστορία.

Το αρχείο που διέρρευσε, με τίτλο rockyou2024.txt, αναρτήθηκε από άγνωστο χάκερ, που χρησιμοποιεί το όνομα ObamaCare και περιέχει τον απίστευτο αριθμό των 9.948.575.739 κωδικών πρόσβασης.

Η διαρροή που έλαβε την ονομασία «RockYou2024» συγκεντρώνει κωδικούς πρόσβασης και από δύο παλιές παραβιάσεις δεδομένων - είχει γίνει γνωστή ως «RockYou2021» -  με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τότε 8,4 δισεκατομμύρια παλαιοί κωδικοί πρόσβασης και περίπου 1,5 δισεκατομμύρια νέοι κωδικοί πρόσβασης.

Το σύνολο δεδομένων, το οποίο αποκαλύφθηκε σε ένα εξέχον φόρουμ hacking, περιέχει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης σε μορφή απλού κειμένου, σπάζοντας το προηγούμενο «ρεκόρ».

Με μέγεθος 45 GB, περιλαμβάνει διαρροές σε όλο τον κόσμο. Η γκάμα των παραβιασμένων κωδικών πρόσβασης εκτείνεται σε διαδικτυακές και εκτός σύνδεσης υπηρεσίες, κάμερες με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και βιομηχανικό υλικό.

Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας προτρέπουν τους χρήστες να ενημερώνουν συχνά τους κωδικούς πρόσβασής τους και να εφαρμόζουν ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας για την προστασία από πιθανές παραβιάσεις, οικονομικές απάτες και κλοπή ταυτότητας που προκύπτουν από διαρροές.

 

με πληροφορίες Forbes, Hurriyet Daily News