Πατάτες: Τρεις μύθοι για την αγαπημένη τροφή που ήρθε η ώρα να τους ξεχάσουμε μια για πάντα.

Θανάσιμος εχθρός ή πολύτιμος σύμμαχος στην απώλεια βάρους; Διατροφολόγος απαντά
Open Image Modal
domoyega via Getty Images
Tι κι αν πολλοί τις κατηγορούν για «κενές θερμίδες»; Οι πατάτες είναι εκπληκτικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Η «ταπεινή» μας πατάτα - και δικαίως - έχει κατακτήσει μια εξέχουσα θέση στην ελληνική κουζίνα. Από τις τηγανιτές πατάτες, μέχρι την πατατοσαλάτα και τις baby πατατούλες στον φούρνο, ο εν λόγω καρπός κλέβει την παράσταση σε ένα σωρό νόστιμες συνταγές. Ωστόσο, σπάνια οι πατάτες θεωρούνται μια υγιεινή επιλογή.

«Κι όμως η προσθήκη της πατάτας στα γεύματά μας είναι παρεξηγημένη. Η πατάτα μπορεί άνετα να αποτελέσει μια θρεπτική πηγή ενέργειας. Γιατί ακόμα κι αν πολλοί τις κατηγορούν ότι μας παρέχουν ”κενές θερμίδες”, οι πατάτες είναι εκπληκτικά περιεκτικές σε θρεπτικά συστατικά», τονίζει η διατροφολόγος Eντουίνα Κλαρκ.

Και για να μην μιλάμε γενικά και αόριστα, η φλούδα της πατάτας είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Β6. Πρόκειται για δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του δέρματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τον μεταβολισμό.

Οι πατάτες συν τοις άλλοις, είναι εξαιρετικά πλούσιες σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό, που δεν το καταναλώνουμε στον βαθμό που θα έπρεπε. Και είναι κρίμα, γιατί συμβάλλει μοναδικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αντισταθμίζει τις επιπτώσεις του ανεβασμένου νατρίου, από την πρόσληψη αλυρών τροφίμων.

Kαι για τους τακτικούς του γυμναστηρίου, οι πατάτες μας παρέχουν έως και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, καθώς και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες, πάνε χέρι-χέρι με ένα ευρύ σύνολο από οφέλη για την υγεία, όπως ο έλεγχος της χοληστερόλης, το αίσθημα κορεσμού που διαρκεί, η καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

 

Και για να απαντήσουμε και στο αρχικό ερώτημα: Οι πατάτες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Αρχικά, γιατί παρά την άδικη κακή της φήμη, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η πατάτα αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Αν και πράγματι, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που προετοιμάζουμε την πατάτα. Οι μελέτες πάντως, αποδεικνύουν ότι οι πατάτες, οι οποίες εκ φύσεως είναι χαμηλές σε θερμίδες, είναι και πολύ πιο χορταστικές από άλλες δημοφιλείς επιλογές υδατανθράκων όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, η εναλλαγή του ρυζιού ή των ζυμαρικών με πατάτες, υπόσχεται να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση τις λιγούρας, έπειτα στον περιορισμό των θερμίδων και τελικά, στην πολυπόθητη απώλεια βάρους.

Επομένως, εφόσον φυσικά δεν τις πετάξουμε στο τηγάνι με ένα κιλό λάδι, είναι μύθος ότι οι πατάτες μας παχαίνουν.

Επίσης είναι μύθος ότι οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι αυτές που μας παρέχουν μια ισχυρή δόση ενέργειας, που ωστόσο μας ενισχύει για πολύ λίγο χρόνο. Αντίθετα, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μας προσφέρουν περισσότερη παρατεταμένη, που διαρκεί. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πατάτας που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι Nicola, οι Marfona, οι Charlotte και οι Estima. Χαμηλό GI έχει επίσης οποιαδήποτε πατάτα έχει ψηθεί στον φούρνο και στη συνέχεια την έχουμε αφήσει να κρυώσει.

Και ένας τελευταίος μύθος που καταρρίπτεται: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν χρειάζεται να κόψουν εντελώς τις πατάτες

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση πατάτας δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ειδικά αν μιλάμε για τις γλυκοπατάτες, μια επιλογή χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Το ζουμί

Οι πατάτες μπορούν άνετα να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Από την ψητή πατάτα με φασόλια και γκουακαμόλε, μέχρι τη βραστή πατάτα με μπαχαρικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, υπάρχουν δεκάδες γεύματα με βάση την πατάτα που είναι θρεπτικά, προσιτά, εύκολα και χορταστικά. Αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη.

(Με πληροφορίες από yahoo).