Παθολόγος μασκαρεμένος νοσηλευτής πήγε να δολοφονήσει με ένεση εντομοκτόνου τον σύντροφο της μάνας του

Χορηγώνας του δήθεν αναμνηστική δόση ψεύτικου εμβολίου για Covid-19 - Είχε αναπτύξει «εγκυκλοπαιδικές γνώσεις» για τα δηλητήρια.
Open Image Modal
Ο Thomas Kwan (στη φωτογραφία με τη μεταμφίεση που χρησιμοποιήθηκε για την πλαστή ταυτότητά του) πήγε στο σπίτι της μητέρας του φορώντας μακρύ παλτό, πλατύ καπέλο, χειρουργικά γάντια, ιατρική μάσκα και φιμέ γυαλιά.
Northumbria police

Ένας γενικός γιατρός στη Βρετανία παραδέχτηκε ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον επί μακρόν σύντροφο της μητέρας του μεταμφιεσμένος σε νοσηλευτή και να τον δηλητηριάσει με ψεύτικο ενισχυτικό εμβόλιο Covid.

Ο Tόμας Κουάν 53 ετών, δικάζεται στο Νιούκαστλ και αρχικά είχε αρνηθεί την κατηγορία για απόπειρα δολοφονίας. Στην συνέχεια όμως άλλαξε την ομολογία του αφού άκουσε την εισαγγελία να ανοίγει την υπόθεση εναντίον του.

Η αστυνομία πίστευε αρχικά ότι ο παντρεμένος πατέρας ενός παιδιού χρησιμοποίησε την τοξική ουσία ρικίνη για να προσπαθήσει να σκοτώσει τον Πάτρικ Ο’Χάρα, 72 ετών, στο σπίτι της μητέρας του στο Νιούκαστλ στις 22 Ιανουαρίου, αλλά σύμφωνα με την κατάθεση ενός εμπειρογνώμονα, μάλλον τελικά ήταν εντομοκτόνο

 

Ο Kουάν κίνησε τις υποψίες όταν η αστυνομία βρήκε θανατηφόρες χημικές ουσίες αποθηκευμένες στο ανεξάρτητο γκαράζ του σπιτιού του. 

Ο παθολόγος είχε ήδη δηλώσει ένοχος για τη χορήγηση επιβλαβούς ουσίας, ισχυριζόμενος ότι δεν ήθελε να προκαλέσει παρά μόνο ήπιο πόνο στον σύντροφο της μάνας του.

Ο εισαγγελέας θεωρεί πως είχε σκοπό να σκοτώσει τον επί 20 και πλέον χρόνια σύντροφο της μητέρας του, ο οποίος εμφάνισε μια σπάνια σαρκοφάγο ασθένεια ως αποτέλεσμα της ένεσης στο χέρι του.

Ο Kουάν, γιατρός με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ, είχε αναπτύξει «εγκυκλοπαιδικές γνώσεις» για τα δηλητήρια, ειπώθηκε στο δικαστήριο, και μελετούσε πώς να τη βγάλει καθαρή με φόνο, ανακάλυψε η αστυνομία από την ανάλυση των υπολογιστών του σπιτιού του.

Ανοίγοντας την υπόθεση την Πέμπτη, ο εισαγγελέας Πίτερ Μέικπις είπε: «Ο κ. Tόμας Kουάν, ο κατηγορούμενος στην υπόθεση, ήταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ένας σεβαστός και έμπειρος ιατρός σε ένα ιατρείο γενικής ιατρικής με έδρα το Σάντερλαντ.

«Από τον Νοέμβριο του 2023 το αργότερο, και πιθανότατα πολύ νωρίτερα, επινόησε ένα περίπλοκο σχέδιο για να σκοτώσει τον μακροχρόνιο σύντροφο της μητέρας του, έναν άνδρα που ονομαζόταν Πάτρικ Ο’Χάρα.

«Από κάθε άποψη, ο άνδρας αυτός δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα που να προσβάλλει τον κ. Kουάν με οποιονδήποτε τρόπο. Ήταν, ωστόσο, ένα πιθανό εμπόδιο για τον κ. Kουάν για να κληρονομήσει την περιουσία της μητέρας του μετά το θάνατό της.

«Ο κ. Kουάν χρησιμοποίησε τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις και έρευνες σχετικά με τα δηλητήρια για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του.

«Το σχέδιο αυτό ήταν να μεταμφιεστεί σε κοινοτικό νοσοκόμο, να παρευρεθεί στη διεύθυνση του κ. O’Χάρα, το σπίτι που μοιραζόταν με τη μητέρα του κατηγορουμένου, και να του χορηγήσει ένα επικίνδυνο δηλητήριο με το πρόσχημα της χορήγησης μιας αναμνηστικής ένεσης Covid».

Η εισαγγελία δήλωσε ότι ο Kουάν πλαστογράφησε έγγραφα του NHS (ΕΣΥ της Βρεανίας) για να κανονίσει την επίσκεψη στο σπίτι, μεταμφιέστηκε, χρησιμοποίησε ψεύτικες πινακίδες κυκλοφορίας για το ταξίδι στο Νιούκαστλ και έκανε κράτηση σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα.

Η μητέρα του Kουάν, η Τζένι Λέουνγκ, ονόμασε τον Ο’Χάρα στη διαθήκη της, ώστε να μπορεί να μείνει στο σπίτι της σε περίπτωση που εκείνη πεθάνει πριν από αυτόν.

Η απόφαση αυτή επιβάρυνε τη σχέση της με τον γιο της σε σημείο που η αστυνομία κλήθηκε όταν ο Kουάν εισέβαλε απρόσκλητος στο σπίτι της τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Kουάν είχε «εμμονή με το χρήμα», άκουσαν οι ένορκοι, εγκαθιστώντας ακόμη και λογισμικό κατασκοπείας στο φορητό υπολογιστή της μητέρας του, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί κρυφά τα οικονομικά της.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Kουάν έγραψε στον Ο’Χάρα ισχυριζόμενος ότι ήταν ένας κοινοτικός νοσηλευτής που ονομαζόταν Ραζ Πατέλ και προσφερόταν να τον επισκεφθεί στο σπίτι.

Ο Kουάν πήγε στο σπίτι της μητέρας του φορώντας μακρύ παλτό, πλατύ καπέλο, χειρουργικά γάντια, ιατρική μάσκα και φιμέ γυαλιά. Διενήργησε 45λεπτη εξέταση του O’Χάρα και έλεγξε ακόμη και την πίεση της ανυποψίαστης μητέρας του, όταν εκείνη του το ζήτησε.

Ο Kουάν, σε σπαστά αγγλικά με ασιατική προφορά, όπως άκουσε το δικαστήριο, είπε στον O’Χάρα ότι χρειαζόταν αναμνηστική δόση Covid, παρόλο που είχε κάνει μία μόλις τρεις μήνες νωρίτερα.

Ο O’Χάρα φώναξε από πόνο όταν του χορηγήθηκε η ένεση και ο Kουάν μάζεψε γρήγορα τον εξοπλισμό του και έφυγε, καθησυχάζοντας το θύμα του ότι η αντίδραση δεν ήταν ασυνήθιστη.

Ο πόνος συνεχίστηκε και ο O’Χάρα άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι είχε πάει πολύ στραβά. Την επόμενη μέρα το χέρι του είχε βγάλει φουσκάλες, ήταν κατάχλωμος και οι νοσοκομειακοί γιατροί ήταν μπερδεμένοι.

Είχε αναπτύξει νεκρωτική απονευρωσίτιδα, έναν τύπο λοίμωξης των μαλακών ιστών που μπορεί να καταστρέψει τους ιστούς, το δέρμα και τους μύες,  και χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί στο χέρι για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια. Πέρασε αρκετές εβδομάδες στην εντατική.

Πηγή: Guardian