Οι φονικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, οι πλημμύρες στη Βαλένθια, οι θάνατοι στο «Μάτι» και τη Θεσσαλία και δεκάδες ακόμη καταστροφές σε κάθε σημείο του πλανήτη από ακραία καιρικά φαινόμενα, θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα εάν οι πολιτικοί δεν λάβουν άμεσα αποφάσεις για το περιβάλλον.
Έκθεση μιας ομάδας επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία για τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οδήγησε τους ειδικούς διαχείρισης κινδύνου του Ινστιτούτου και της Σχολής Αναλογιστών (IFoA) να υπογραμμίσουν ότι οι επόμενες δεκαετίες θα είναι ζοφερές, εάν δεν ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα.
Η IFoA, η οποία χρησιμοποιεί μαθηματικά και στατιστικά στοιχεία για να αναλύει τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% στις δεκαετίες 2070 - 2090, καταστρέφοντας οικονομίες κρατών από την ταχεία, διαρκή και σημαντική απώλεια κεφαλαίων.
Μακριά από σενάρια συνομωσίας και ακραίες ρητορικές υπερ της προστασίας του περιβάλλοντος, οι καθηγητές της έκθεσης υπογράμμισαν ότι εάν οι πολιτικοί δεν λάβουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ο πλανήτης θα γίνεται όλο και πιο αφιλόξενος.
Πάνω από 4 δισ. θάνατοι
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), το 2024, η ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε για πρώτη φορά κατά 1,5 C προκαλώντας τις τεράστιες καταστροφές που παρακολουθούμε σοκαρισμένοι.
Όταν η θερμοκρασία αυτή διπλασιαστεί στους 3 βαθμούς Κελσίου, περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν σε πλημμύρες, φωτιές κι άλλες φυσικές καταστροφές, προκαλώντας έναν τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κατακερματισμό παγκοσμίως με τεράστιες συνέπειες στις εθνικές οικονομίες.
«Χωρίς επείγουσα δράση ώστε να μειωθεί η χρήση άνθρακα και τα επίπεδά του από την ατμόσφαιρα η εικόνα τις επόμενες δεκαετίες θα είναι περισσότερο από σοκαριστική» υπογραμμίζει ο καθηγητής Tim Lenton που συνέγραψε την έκθεση.
Η έκθεση, με τίτλο «Planetary Solvency – βρίσκοντας την ισορροπία μας με τη φύση», επικρίνει την κυρίαρχη οικονομική θεωρία που επικαλούνται οι κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, η οποία επικεντρώνεται στο τι μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι από τον πλανήτη για να δημιουργήσουν πλούτο για τον εαυτό τους μη υπολογίζοντας τις συνέπειες.
«Οι ηγέτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταλάβουν γιατί χρειάζονται αυτές οι αλλαγές» υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης.
«Οι τρόποι που προσεγγίζουμε σήμερα τα προβλήματα αυτά αποτυγχάνουν να αξιολογήσουν τη σοβαρότητά τους και να συμβάλλουν στον έλεγχο της κατάστασης» καταλήγει ο καθηγητής Tim Lenton.