Παγκόσμια έλλειψη σε τεκίλα. Η παραγωγή Αγαύης στο Μεξικό δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση

Και φυσικά η έλλειψη φέρνει αύξηση στην τιμή του ποτού
|

Σε σφηνάκι με αλάτι και μια φέτα λεμόνι. Σε Margarita, σε Tequila Sunrise, σε Tequila Bloody Mary. Oro, blanco, reposado, exrta anejo. Η τεκίλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα οινοπνευματώδη ποτά ανά τον κόσμο γι αυτό και σύντομα μπορεί να την στερηθούμε. 

Τελευταία παρατηρείται σημαντική μείωση στην παραγωγή της μπλε Αγαύης που αποτελεί και το βασικό συστατικού της τεκίλα, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά οινοπνευματωδών ποτών και σχεδόν σίγουρα σε μια ακόμη γενναία αύξηση της τιμής της τεκίλα ακολουθώντας τον βασικό κανόνα του εμπορίου δηλαδή τον προσδιορισμό της τιμής βάσης της σχέσης προσφοράς και ζήτησης. Σημειώνεται πως την τελευταία διετία η τιμή του συγκεκριμένου ποτού έχει αυξηθεί έξι φορές. 

Στο μεταξύ, υπάρχουν αγρότες που έχουν ξεκινήσει νέες καλλιέργειες για την παραγωγή μπλε Αγαύης, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ζήτηση, αλλά θα χρειαστούν οκτώ χρόνια για να αποδώσουν καρπούς. Πολλοί δε, επιλέγουν να μην περιμένουν την πλήρη ανάπτυξη της καλλιέργειας, τα ξεριζώνουν νωρίτερα αλλά έτσι η παραγωγή είναι παραμένει περιορισμένη. 

Όπως λέει ένας αγρότης στο Reuters οι βιομηχανίες αξιοποιούν πλέον φυτά μόλις τεσσάρων ετών εξαιτίας της έλλειψης που υπάρχει. 

Η ιστορία της τεκίλα

Η τεκίλα προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη (Agave tequilana) και κατά κύριο λόγο από την περιοχή γύρω από την πόλη Τέκιλα, περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Γουαδαλαχάρα. 

Οι Αζτέκοι λέγεται πως έφτιαχναν αλκοολούχα ποτά από τη ζύμωση αγαύης ενώ όταν οι Ισπανοί κατακτητές βρέθηκαν στην περιοχή προχώρησαν σε διαδικασίες απόσταξης της αγαύης παράγοντας έτσι ένα από τα πρώτα αποσταγμένα ποτά της Βόρειας Αμερικής. 

Η τεκίλα άρχισε να παράγεται στην περιοχή της πόλης τεκίλα, η οποία επισήμως ιδρύθηκε το 1656 και ο  Χοσέ Κουέρβο (ναι της γνωστής μάρκας) ήταν ο πρώτος ο οποίος παρήγαγε εμπορικά το ποτό. Το ποτό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τον 20ο αιώνα κυρίως μέσω των εξαγωγών στις ΗΠΑ.