Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας: Τα σημάδια - καμπανάκια για την ύπουλη ασθένεια που κάθε γονιός πρέπει να ξέρει

Κι όμως, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εξάνθημα – το οποίο δεν εμφανίζεται και πάντα.
Open Image Modal
SBenitez via Getty Images

Η μηνιγγίτιδα είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιού. Συχνά μας λένε να προσέχουμε αυτό το ενδεικτικό εξάνθημα που δεν εξαφανίζεται όταν κρατάμε ένα ποτήρι πάνω του, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα της ασθένειας για τα οποία οι γονείς γνωρίζουν ελάχιστα.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μηνιγγίτιδας (5 Οκτωβρίου), το Ίδρυμα Ερευνών για τη Μηνιγγίτιδα  (Meningitis Research Foundation) προτρέπει τους γονείς να μάθουν για τα άλλα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, καθώς και για τα σημάδια της σηψαιμίας.

Τα δύο είναι διαφορετικά , αλλά μπορούν επίσης να συνδέονται στενά. Ενώ η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή της εσωτερικής «επένδυσης» του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, η σηψαιμία είναι δηλητηρίαση του αίματος που μπορεί να προκληθεί από τα ίδια βακτήρια όπως η μηνιγγίτιδα που κατακλύζει την κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά με μηνιγγίτιδα μπορεί επίσης να καταπολεμούν τη σήψη ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα ένα μείγμα συμπτωμάτων – και τα δύο μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

Μια δημοσκόπηση του YouGov από το Ίδρυμα Έρευνας για τη Μηνιγγίτιδα διαπίστωσε ότι μόνο το 5% των γονέων μπορεί να αναγνωρίσει όλα τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και της σηψαιμίας, με αποτέλεσμα τη φιλανθρωπική οργάνωση να προειδοποιήσει ότι οι ασθένειες είναι «περισσότερο από ένα απλό εξάνθημα».

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι:

Πυρετός και/ή έμετος

Δυνατός πονοκέφαλος

Εξάνθημα

Στραβολαίμιασμα

Απέχθεια για τα έντονα φώτα

Πολύ υπνηλία, αίσθημα κενού ή δυσκολία στην έγερση

Μπέρδεμα ή παραλήρημα

Επιληπτικές κρίσεις

Τα συμπτώματα της σηψαιμίας είναι: 

Πυρετός και/ή έμετος

Πόνος άκρων, αρθρώσεων ή μυών (μερικές φορές με πόνο στο στομάχι και διάρροια)

Κρύα χέρια και πόδια

Τουρτούρισμα

Χλωμό ή διάστικτο δέρμα

Γρήγορη αναπνοή ή με δύσπνοια

Εξάνθημα

Εντονη υπνηλία, αίσθημα κενού ή δυσκολία στην έγερση 

Μπέρδεμα ή παραλήρημα

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ερευνών για τη Μηνιγγίτιδα, τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως πυρετός, έμετος, πονοκέφαλος και αίσθημα αδιαθεσίας – όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με ηπιότερες παθήσεις. 

Ο πόνος στα άκρα, το χλωμό δέρμα και τα κρύα χέρια και πόδια εμφανίζονται συχνά νωρίτερα από τα πιο γνωστά συμπτώματα όπως το εξάνθημα η δυσκαμψία στον αυχένα και η απέχθεια για τα έντονα φώτα, σύμφωνα με τα όσα συμπληρώνονται. 

Ερευνα σε 1.300 γονείς με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι διπλάσιες μητέρες (69%) σε σχέση με μπαμπάδες (33%) ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τα μισά από τα συμπτώματα της νόσου.

Το εξάνθημα ήταν το πιο αναγνωρισμένο σύμπτωμα, ακολουθούμενο από μια απέχθεια για τα έντονα φώτα, τη δυσκαμψία του αυχένα και τον σοβαρό πονοκέφαλο.

Ωστόσο, συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με τη σήψη –όπως κρύα χέρια και πόδια/ρίγος, γρήγορη αναπνοή/δύσπνοια και χλωμό και διάστικτο δέρμα– είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα επίγνωσης.

Τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών είναι δύσκολο να διακριθούν από άλλες ήπιες ασθένειες όπως η γρίπη, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Αλλά τόσο η μηνιγγίτιδα όσο και η σηψαιμία μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία που θα αλλάξει τη ζωή και στις χειρότερες περιπτώσεις θάνατο. Αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Εάν εμείς - ή το παιδί μας - έχουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε επείγουσα ιατρική θεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθένειες μπορεί να εξελιχθούν σε απειλητικές για τη ζωή μέσα σε λίγες ώρες.

Η Κλερ Ράιτ, επικεφαλής αποδεικτικών στοιχείων και πολιτικής στο Ίδρυμα Έρευνας για τη Μηνιγγίτιδα, προέτρεψε τους γονείς να προσέχουν τα συμπτώματα και να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και να αναζητήσουν άμεση βοήθεια εάν πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους.

«Καθημερινά υποστηρίζουμε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο της μηνιγγίτιδας και της σηψαιμίας που αλλάζει τη ζωή τους, από κώφωση, απώλεια άκρων, επιληψία ή προβλήματα μακροπρόθεσμης μνήμης», λέει.

Ωστόσο, τα βακτήρια που προκαλούν αυτές τις ασθένειες μπορούν να νικηθούν στη ζωή μας μέσω της καλύτερης ανάπτυξης εμβολίων, διαθεσιμότητας και πρόσληψης, βελτιωμένων διαγνωστικών εξετάσεων και γνωρίζοντας πότε πρέπει να λάβουμε ιατρική βοήθεια.

Προέτρεψε τους γονείς να θυμούνται «η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εξάνθημα – το οποίο δεν εμφανίζεται πάντα».

«Αυτή η δημοσκόπηση μας λέει ότι δεν γνωρίζουν αρκετοί γονείς (και) κάποια από τα άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξουν. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές, υπενθυμίζοντας παράλληλα στους γονείς να εμπιστεύονται πάντα το ένστικτό τους και να λαμβάνουν γρήγορα ιατρική βοήθεια εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες».