Έχει αποδειχθεί ότι τα γεύματα από την ηλιόλουστη Μεσόγειο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ μειώνουν επίσης τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών από οποιονδήποτε καρκίνο κατά 17%.
Η μεσογειακή διατροφή κερδίζει επίσης χρυσά μετάλλια για την υγιή απώλεια βάρους και τη μείωση της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία αποτελεί κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές και νεφρικές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα.
Τώρα, μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου - και δεν είναι μόνο μέσω της απώλειας βάρους.
«Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μάλλον εκπληκτικό. Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) ή την κατανομή του λίπους», δηλώνει η πρώτη συγγραφέας Inmaculada Aguilera-Buenosvinos, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας.
«Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι ”μηχανισμοί” - όπως η μειωμένη φλεγμονή, η βελτιωμένη μεταβολική υγεία ή οι διατροφικές αλληλεπιδράσεις με το μικροβίωμα - μπορεί να ευθύνονται για τα αποτελέσματα», δηλώνει με τη σειρά της η Aguilera-Buenosvinos, επίσης μεταδιδακτορική επιστήμονας στον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε email.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από απλή κουζίνα με το μεγαλύτερο μέρος κάθε γεύματος να επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν καταναλώνονται καθόλου, και η ζάχαρη και τα εξευγενισμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται.
Τα γεύματα της μεσογειακής διατροφής, είναι γεμάτα φυτικές ίνες, αναφέρει η Lindsey Wohlford, διαιτολόγος ευεξίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Η ίδια δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι θαυματουργές φυτικές ίνες
«Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πληρότητα και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα», δηλώνει ακόμα η ίδια. «Η συγκεκριμένη διατροφή είναι επίσης γεμάτη με αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Πρέπει να τρώμε ποικιλία φυτικών ινών για να λαμβάνουμε τα διάφορα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου».
Στη μεσογειακή διατροφή, το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με φειδώ, συχνά μόνο για να αρωματίσει ένα πιάτο. Ενθαρρύνεται η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι τυπικά στη δυτική διατροφή μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες και πρόσθετα που προκαλούν «οξειδωτική βλάβη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο», αναφέρει με τη σειρά του ο δρ Neil Iyengar, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Weill Cornell Medical College και ογκολόγος για τον καρκίνο του μαστού στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, και τα δύο με έδρα τη Νέα Υόρκη.
«Αυτό που βάζουμε καθημερινά στο σώμα μας μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματός μας μέσω των ορμονών, του λιπώδους και μυϊκού ιστού και της ευαίσθητης ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερό μας», αναφέρει η Iyengar, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Η κατανάλωση μιας, ελάχιστα επεξεργασμένης, φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή ακόμα και στην αναστροφή της οξειδωτικής βλάβης πυ ίσως προκαλέσει στο σώμα μας μια κακή διατροφή», αναφέρει σε ένα email. «Αρχίζουμε επίσης να βλέπουμε κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι αυτός ο τύπος διατροφής - ελάχιστα επεξεργασμένη, με πολλές φυτικές ίνες και με προσανατολισμό προς τα λαχανικά - μπορεί ακόμη και να βοηθήσει ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο να είναι πιο αποτελεσματικές».
Κάθε διατροφική αλλαγή βοηθά
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα διατροφής και ιατρικά δεδομένα για περισσότερα από 450.000 άτομα που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή ή EPIC, η οποία συμπεριέλαβε συμμετέχοντες ηλικίας 35 έως 70 ετών από το 1992 έως το 2000 σε 23 κέντρα σε 10 χώρες.
Τρεις από αυτές τις χώρες - η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία - είναι γνωστές για τη χρήση της μεσογειακής διατροφής- οι άλλες επτά χώρες δεν είναι (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Τα άτομα που ακολουθούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 6% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σχετιζόμενου με την παχυσαρκία σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν λιγότερο τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με τη μελέτη. Ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός, η σημασία του αυξάνεται όταν αναφέρεται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, δηλώνει η Aguilera-Buenosvinos
«Η προώθηση της προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή ως ένα χαμηλού κόστους, προσιτό και βιώσιμο διατροφικό πρότυπο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου».
Η πραγματοποίηση περιστασιακών διαλειμμάτων από τη συγκεκριμένη διατροφή βοήθησε επίσης να κρατηθεί ο καρκίνος μακριά, αν και όχι τόσο πολύ όσο η πλήρης υιοθέτηση του μεσογειακού τρόπου διατροφής, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Η διατροφή είχε ακόμη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση για τους καπνιστές, γεγονός που είναι πιθανό επειδή οι καπνιστές ξεκινούν με υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές».
Παραδόξως, η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο ορμονικών καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού, εύρημα που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες.
ΠΗΓΗ: Cnnhealth