Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Πέντε σημάδια ότι το πένθος δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε

Η κατάσταση λέγεται «ανεπίλυτη» θλίψη. Ποια η «φυσιολογική» και ποια η «παθολογική» θλίψη.
|
Open Image Modal
Siarhei Khaletski via Getty Images
Νεαρή γυναίκα βιώνει τη θλίψη

Το πένθος είναι μια φυσιολογική, φυσική αντίδραση στην απώλεια - όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου - και η διαδικασία του πένθους φαίνεται πως είναι διαφορετική για κάθε άτομο που το περνάει.

Γενικά, ωστόσο, η πιο έντονη περίοδος πένθους συμβαίνει συνήθως τους πρώτους έξι μήνες μετά από μια απώλεια και επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών, είπε η ψυχοθεραπεύτρια Αντρέα Ντορν, σημειώνοντας ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα «μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο».

 Και ενώ είναι σύνηθες να βιώνουμε περιστασιακά απροσδόκητα κύματα θλίψης για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες μετά από μια απώλεια, οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρατηρήσουν «μια σταδιακή μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων θλίψης με την πάροδο του χρόνου» καθώς αντιμετωπίζουν αυτά τα συναισθήματα, λέει η Ντορν, συγγραφέας του “When Someone Dies: A Children’s Mindful How-To Guide on Grief and Loss.”

Αλλά μερικές φορές η έντονη περίοδος ταλαιπωρίας δεν υποχωρεί. Μπορεί να «κολλήσουμε» στη θλίψη μας και να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό είναι γνωστό ως «ανεπίλυτη θλίψη». Σε κλινικούς όρους, μπορεί επίσης να αναφέρεται ως «σύνθετη θλίψη» ή «παρατεταμένη θλίψη». (Μια κατάσταση που ονομάζεται «διαταραχή παρατεταμένης θλίψης» έγινε επίσημη διάγνωση ψυχικής υγείας το 2021. Μπορούμε να διαβάσουμε περισσότερα σχετικά με τα κριτήρια στον ιστότοπο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας).

Το ανεπίλυτο πένθος είναι «ένας τύπος θλίψης όπου ένα άτομο συνεχίζει να βιώνει σημαντική συναισθηματική δυσφορία, πόνο και θλίψη που σχετίζεται με μια απώλεια, πολύ μετά το πέρας της κανονικής περιόδου πένθους», λέει η Ντορν, ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής του Bloom Therapy and Wellness στο Κολούμπια, Νότια Καρολίνα. «Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος δεν είχε την ευκαιρία να επεξεργαστεί πλήρως ή να συμβιβαστεί με την απώλειά του».

Η Ντορν κατέθεσε μια αναλογία που υπογραμμίζει τη διαφορά μεταξύ της «τυπικής» θλίψης και της ανεπίλυτης θλίψης. Ας φανταστούμε ένα πλοίο σε μια καταιγίδα. Τα κύματα μπορεί να «χυμήξουν» στο κατάστρωμα, αφήνοντας τους επιβάτες αποπροσανατολισμένους, πελαγωμένους και εξουθενωμένους.

Ωστόσο, στην φυσιολογική θλίψη η καταιγίδα τελικά υποχωρεί, επιτρέποντας στο πλοίο να πλεύσει σε πιο ήρεμα νερά», λέει η Ντορν. «Αντίθετα, η άλυτη θλίψη μοιάζει σαν να είμαστε παγιδευμένοι στο ”μάτι” της καταιγίδας, όπου το χάος γύρω μας μπορεί να μειωθεί ελαφρώς, αλλά η αίσθηση του ότι ”έχουμε 
κολλήσει” παραμένει. Αυτή η κατάσταση θλίψης μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση μοναξιάς και σύγχυσης, καθιστώντας δύσκολο να δούμε τη ζωή μας καθαρά».

Το να περιπλανιόμαστε σε ταραχώδη νερά για να φτάσουμε σε πιο ήρεμα μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό. Έτσι, το άτομο καταλήγει να παραμένει στη θέση του, «πράγμα που δεν μπορεί μόνο να είναι εξουθενωτικό», είπε ο Dorn. «Μπορεί επίσης να εμποδίσει ένα άτομο να μπορέσει να επεξεργαστεί και να επιλύσει τη θλίψη του. Ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε σε πιο ήρεμα νερά είναι μέσω της καταιγίδας και ο μόνος τρόπος (να περάσουμε) μέσα από τη θλίψη είναι να τη ζήσουμε».

Ορισμένοι παράγοντες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε ανεπίλυτο πένθος,  ανέφερε ακόμα η Νορν: ένας ξαφνικός ή τραυματικός θάνατος, η εγγύτητά μας με το άτομο που πέθανε, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας ή συναισθηματικοί αγώνες.

Πώς είναι το ανεπίλυτο πένθος

Παρακάτω, οι θεραπευτές θλίψης περιγράφουν πώς είναι το ανεπίλυτο πένθος, ώστε να μπορέσουμε να το αναγνωρίσουμε και να αναζητήσουμε την υποστήριξη που χρειάζεστε για να προχωρήσουμε.

1. Νιώθουμε επίμονα και έντονα οδυνηρά συναισθήματα για την απώλεια.

2. Αποφεύγουμε — ή προσκολλώμεθα σε — πράγματα που μας υπενθυμίζουν το πρόσωπο που χάσαμε

3. Εχουμε κατακλυσθεί με ανακριβείς ή άχρηστες σκέψεις σχετικά με τον θάνατο του συγκεκριμένου προσώπου

4. Εχουμε δύσκολία να αποδεχτούμε την πραγματικότητα ότι αυτό το πρόσωπο έχει φύγει

5. Υιοθετούμε αναίσθητη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Στη χώρα μας λειτουργεί η γραμμή 10306 δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο για ό,τι θέμα μας απασχολεί παρέχοντας: Ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική μέριμνα, ψυχολογική υποστήριξη σε μαζικές κρίσεις και καταστροφές και ψυχολογική υποστήριξη για ζητήματα βίας και επιθετικότητας με παιδιά και εφήβους