Παγκόσμια "φρίκη" για την (νέα) "αδικαιολόγητη σφαγή" στη Γάζα-Βολές και κατά Δύσης από τον ΟΗΕ

Σκληροί χαρακτηρισμοί από ΕΕ και κράτη-μέλη, "στρογγυλεμένος" λόγος από ΗΠΑ. Εισηγήτρια ΟΗΕ: "Γενοκτονία με αμερικανικά και ευρωπαΪκά όπλα. Αδιαφορία των ‘πολιτισμένων εθνών’".
|
Θρήνος πάνω από τις σορούς συγγενών που σκοτώθηκαν κατά βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στην πόλη της Γάζας (10 Αυγούστου 2024)Open Image ModalΘρήνος πάνω από τις σορούς συγγενών που σκοτώθηκαν κατά βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στην πόλη της Γάζας (10 Αυγούστου 2024)
Θρήνος πάνω από τις σορούς συγγενών που σκοτώθηκαν κατά βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στην πόλη της Γάζας (10 Αυγούστου 2024)
via Associated Press

Έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα προκαλεί ο τελευταίος από μια σειρά ισραηλινών βομβαρδισμών σε σχολείο στην Λωρίδα της Γάζας όπου στεγάζονταν εκτοπισμένοι και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 70 άνθρωπου -σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός μόνο νοσοκομείου- ή σχεδόν 100 σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, και να τραυματιστούν επίσης δεκάδες.

Το Ισραήλ δεν αρνείται το χτύπημα αλλά υποστηρίζει πως ήταν ”ακριβείας”,  πως σε χώρο του σχολείου λειτουργούσε κέντρο διοίκησης της Παλαιστινιακής Τζιχάντι και της Χαμάς και πως από την επίθεση σκοτώθηκαν 19 ”τρομοκράτες”. Η δε οργάνωση κάνει λόγο για ”φρικτή” πράξη και επιζώντες αναφέρουν που τα θύματα είναι τόσα πολλά γιατί οι ρουκέτες έπληξαν το σχολικό συγκρότημα την στιγμή που όσοι έχουν βρει καταφύγιο σε αυτό τελούσαν όλοι μαζί τη πρωινή προσευχή.

″Αφόρητο”, ”αδικαιολόγητες σφαγές”, ”φρίκη”

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ”βαθιά ανησυχία” για τον βομβαρδισμό αυτό. Το γεγονός ”υπογραμμίζει πόσο επείγον είναι να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, που εργαζόμαστε ακούραστα για να συναφθεί”, ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. 

 

″Πολύ μεγάλος ο αριθμός των νεκρών αμάχων...για μια ακόμη φορά”, σχολίασε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για το Οβάλ Γραφείο, Κάμαλα Χάρις. Και συμπλήρωσε πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ”κυνηγήσει την Χαμάς” αλλά έχεις επίσης την ”σημαντική υποχρέωση” να αποφεύγει την απώλεια ζωών αμάχων. 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ ανέφερε μέσω X πως του προκάλεσαν ”φρίκη οι εικόνες από σχολείο στη Γάζα που αποτελούσε καταφύγιο (εκτοπισμένων) κι επλήγη σε ισραηλινή επιδρομή με κατά πληροφορίες δεκάδες θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων”. ”Έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον δέκα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές”, πρόσθεσε.

 

Η διπλωματία της Γαλλίας ”καταδίκασε” με τον ”πλέον έντονο τρόπο” τον ισραηλινό βομβαρδισμό. ”Εδώ κι εβδομάδες, σχολικά κτίρια έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος, με αριθμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων που είναι αφόρητος”, τόνισε το ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως ”επιβάλλεται στο Ισραήλ ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Η Βρετανία εξέφρασε με τη σειρά του ″φρίκη” για τον νέο βομβαρδισμό σχολείου, απαιτώντας ”άμεση κατάπαυση του πυρός”. ″Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνεται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι μέσω X.

 

Η ισπανική κυβέρνηση καταδίκασε την ”επίθεση εναντίον του σχολείου” στην οποία ”έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι”, προσθέτοντας πως ″απαιτούμε για άλλη μια φορά την πλήρη εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που επιβλήθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο και την προστασία του άμαχου πληθυσμού”.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως η Μόσχα είναι ”σοκαρισμένη”. ”Διαπιστώνουμε προς λύπη μας ότι τέτοια πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, με θύματα μεταξύ των αμάχων, γίνονται συστηματικά (...) Θεωρούμε πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει καμιά δικαιολογία γι’ αυτές τις επιθέσεις”.

ΟΗΕ: ”Γενοκτονία...με αμερικανικά και ευρωπαΪκά όπλα”

Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει ”γενοκτονία” των Παλαιστινίων. ”Στο μεγαλύτερο και πιο επαίσχυντο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 21ου αιώνα”, τη Λωρίδα της Γάζας, ”το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία των Παλαιστινίων, συνοικία προς συνοικία, νοσοκομείο προς νοσοκομείο, σχολείο προς σχολείο, ‘ασφαλή ζώνη’ προς ‘ασφαλή ζώνη’. Με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα. Κι εν μέσω αδιαφορίας των ‘πολιτισμένων εθνών’” κατήγγειλε η κυρία Αλμπανέζε μέσω X.

 

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δήλωσε ”άφωνος” μέσω X. ”Πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά ακόμη θα χάσουν τη ζωή τους προτού υπάρξει κατάπαυση του πυρός; Η φρίκη που υπομένουν οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να τελειώσει”, πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος. 

 

Η αντίδραση του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταδίκασε το ″νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”. ”Το Ισραήλ διέπραξε νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σφαγιάζοντας πάνω από 100 αμάχους οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο”, ανέφερε η τουρκική διπλωματία, καταγγέλλοντας ”για ακόμη μια φορά»”την πρόθεση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ”να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός”.

Το Ιράν καταδίκασε το ″έγκλημα πολέμου” και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Ο βομβαρδισμός ”αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ούτε ηθικές κι ανθρώπινες αρχές”, έκρινε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κατάρ, που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, ζήτησε ″κατεπείγουσα διεθνή έρευνα”. Η διπλωματία του εμιράτου αξίωσε ”την αποστολή ανεξάρτητων ερευνητών του ΟΗΕ προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες για τη συνεχή στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχολείων και καταφυγίων εκτοπισμένων”.

 

Η λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, έκρινε πως ”η κυβέρνηση του εχθρού επιβεβαίωσε στην πράξη (...) πως το ότι μιλάει για κατάπαυση του πυρός και ορίζει νέες ημερομηνίες για διαπραγματεύσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψέματα και τεχνάσματα, που δεν εξαπατούν τον παλαιστινιακό λαό, τις οργανώσεις της αντίστασης και τα μέτωπα υποστήριξης”.

Το εμιράτο του Κουβέιτ έκανε λόγο για ”συνέχιση των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Το υπουργείο Εξωτερικών έκρινε πως είναι ″ανάγκη η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επέμβουν για να τερματιστούν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα” εναντίον του ”ανυπεράσπιστου (παλαιστινιακού) λαού”. 

Το σουλτανάτο του Ομάν επίσης υπογράμμισε πως ”στοχοποιούνται σχολεία και πολιτικές υποδομές”, που αποτελεί ”κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίο”» και αποφάσεων διεθνών οργανισμών.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), ο Τζάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουντάιου, ”καταδίκασε σθεναρά” την επίθεση, κάνοντας λόγο για ”εγκλήματα πολέμου” της ”ισραηλινής κατοχής εναντίον παλαιστινίων αμάχων”.