Ένα νέο νομικό πλαίσιο κατά των δικτύων διακίνησης μεταναστών, τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού κέντρου για την αντιμετώπιση αυτών των παράνομων δικτύων και αυστηρότερες ποινές για τους διακινητές, πρότεινε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την έναρξη της «Διεθνούς Διάσκεψης για μια Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση της Λαθραίας Διακίνησης Μεταναστών» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετέχει και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.
Πιο συγκεκριμένα η φον ντερ Λάιεν πρότεινε μια Παγκόσμια Συμμαχία κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών με κοινή διακυβέρνηση και κοινούς στόχους υπογραμμίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανανέωση της νομοθεσίας κατά της διακίνησης, η οποία όπως είπε είναι 20 ετών.
«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια συστημική αντίδραση που θα θέσει εκτός λειτουργίας τους διακινητές μεταναστών και θα αποτρέψει την απώλεια ανθρώπινων ζωών» είπε η πρόεδρος της Επιτροπήςκαι πρόσθεσε ότι εγκληματικές οργανώσεις που διαχειρίζονται τη λαθραία διακίνηση μεταναστών έχουν διεθνή χαρακτήρα, δρουν διασυνοριακά και οι δραστηριότητές πολλών από αυτών των δικτύων εμπλέκονται επίσης στη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και ανθρώπων.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες διμερείς εταιρικές σχέσεις και επιχειρησιακές ομάδες δράσης, εστιάζοντας σε όλες τις διαδρομές όπου λαμβάνει χώρα αυτό το εγκληματικό εμπόριο» τόνισε και για την επίτευξη αυτών των στόχων έθεσε τις εξής προϋποθέσεις:
Πρώτον την πρόληψη και την αποτροπή των ανθρώπων από το να εμπιστεύονται τη ζωή τους στους λαθρέμπορους.
Όπως σχολίασε αυτό περιλαμβάνει συνεργασία για τη διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και «ήπια» εργαλεία, όπως εκστρατείες ενημέρωσης, και νέα εστίαση στην ψηφιακή διακίνηση.
«Οι περισσότερες παράτυπες διελεύσεις σήμερα διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οργανώνονται σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και πληρώνονται με ψηφιακή μεταφορά χρημάτων. Και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε διεθνές επίπεδο, με τη συνεργασία με εταιρείες του διαδικτύου. Έτσι, μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να θέσουν τη ζωή τους στα χέρια αδίστακτων εγκληματιών», είπε.
Ως δεύτερη προϋπόθεση τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σκληρή αντιμετώπιση στο έγκλημα κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και σημείωσε ότι αυτό απαιτεί να υπάρχει ενότητα. «Πρέπει όλοι μας να θεσπίσουμε τη σωστή νομοθεσία. Πρέπει να βάλουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις εισαγγελικές υπηρεσίες μας να συνεργαστούν. Πρέπει να κατάσχουμε τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες. Πρέπει να κλείσουμε τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και τις οικονομικές ροές των εγκληματικών ομάδων».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως διευκρίνισε προχωρά η επικαιροποίηση του ορισμού του εγκλήματος της διακίνησης μεταναστών.
«Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις μας και θα επεκτείνουμε τη δικαιοδοσία μας» είπε και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Κέντρου, κατά της διακίνησης μεταναστών, για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων και την ανταλλαγή πληροφοριών στην Europol.
«Θα δημιουργήσουμε επιχειρησιακές ομάδες εργασίας, μεταξύ άλλων με χώρες εταίρους, και η Europol θα αναπτύξει προσωπικό για να ενισχύσει τις δυνατότητες των κρατών μελών επί τόπου. Τα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών εξελίσσονται συνεχώς. Και το ίδιο πρέπει να κάνει και η αντίδρασή μας».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι εκτός από την επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, στόχος είναι να υπάρξει πιο στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα να διαδραματίζει βασικό ρόλο.
«Είστε οι θεματοφύλακες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, η οποία τέθηκε σε ισχύ πριν από 20 χρόνια στο Παλέρμο. Σήμερα, θέλουμε να σας υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερο, τόσο για να συνοδεύσουμε τους υπογράφοντες με νομική και τεχνική βοήθεια όσο και για να φέρουμε περισσότερες χώρες στο πλευρό μας. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να κυνηγήσουμε αυτά τα εγκληματικά δίκτυα».
Ωστόσο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να προσφερθούν περισσότερες νόμιμες εναλλακτικές λύσεις στους ανθρώπους που θέλουν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό καθώς όπως είπε πρόκειται για το συμφέρον όλων δεδομένου ότι στην Ευρώπη οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Όμως η προσέλκυση μεταναστών πρέπει να γίνει οργανωμένα με πρωτοβουλίες αντιστοίχισης θέσεων εργασίας, όπως η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ, την οποία πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή. Με κυκλικές διαδρομές, όπου οι άνθρωποι μετακινούνται, εκπαιδεύονται και φέρνουν τη νέα τους τεχνογνωσία πίσω στην πατρίδα».
«Αυτή η κινητικότητα πρέπει να διαχειρίζεται από το νόμο και όχι από τους λαθρέμπορους ...Όσο καλύτεροι είμαστε στη νόμιμη μετανάστευση, τόσο πιο πειστικοί μπορούμε να είμαστε στην πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.